Tekstit

Pietarsaari on piilossa oleva helmi

Kuva
Pietarsaaressa järjestetään m uun muassa Jaakon Päivät heinäkuussa, kamarimusiikkifestivaali RUSK ja Jeppis Jazz Festival syksyllä. Kuva: Nicklas Storbjörk   Liemessä-bloggari ja ruokataiteilija Jenni Häyrinen ihastui Pietarsaareen vieraillessaan siellä kesä ll ä 2019 .   ”Kuinka tällainen kaunis paikka on voinut jäädä minulta huomaamatta?”  Näin  Jenni Häyrinen  ihmetteli vieraillessaan ruokamatkallaan Pietarsaaressa. Matkan tarkoituksena oli löytää uusia kohteita Suomessa ja tuottaa samalla materiaalia yksinkertaisesta ja maistuvasta ruuasta palkittuun blogiin ja sosiaalisen median kanaviin.   – Seuraajani olivat vihjaisseet Café Skorpanin hyvistä pullista. Tiesin Friends & Brgrs-hampurilaisketjun olevan lähtöisin Pietarsaaresta. Siinä kaikki. Yllätyin idyllisyydestä, mukavista ihmisistä … Ja Skorpan on viihtyisä kahvila, jonka pullia ei ole turhaan kehuttu. Parhaita, joita olen koskaan syönyt! ...

Rodos ja Kreeta kesän 2021 toivekohteet -TUI

Kuva
Rodos ja Kreeta pitävät kärkisijoja TUIn varatuimmissa kevät- ja kesäkohteissa. Kuva: TUI   Matkailu on tällä hetkellä melkein pysähdyksissä, mutta rokotteiden myötä maailma alkaa taas pikkuhiljaa avautumaan. Ja sitten kun se on taas mahdollista, TUI on valmis viemään suomalaiset kauan odotetuille lomille. Ensi kesänä suomalaiset luottavat tuttuihin ja turvallisiin kohteisiin. Rodos ja Kreeta pitävät kärkisijoja TUIn varatuimmissa kevät- ja kesäkohteissa. – Viime kesänä järjestimme turvallisesti matkoja Rodokselle ja Kreetalle. Uskon, että ensi kesänä suomalaiset haluavat palata näihin tuttuihin kohteisiin ja näemme tämän myös varaustilanteesta, kertoo Laura Aaltonen TUIn viestintäpäällikkö yhtiön tiedotteessa 4.2.2021 . Suomalaisten suosikkikohteet ovat Rodos ja Kreeta. Lomalta haetaan nyt vaivattomuutta ja asiakkaat varaavatkin hotelleja, joissa on esimerkiksi suuret uima-allasaluee...

Etelä-Pohjanmaan Simpsiö houkuttelee laskettelemaan

Kuva
Perheystävällinen ykkösrinne, koulurinne ja kuusi hissiä sekä ilmainen naruhissi. Simpsiöllä on korkeutta 90 metriä ja pisin rinne on 600 metriä.   Laskettelua ja Pohjanmaan lakeuksia ei ensimmäiseksi yhdistä mielessään. Kuitenkin, keskellä läntisen Suomen tasankoja, Lapualla, kohoaa luonnonihme Simpsiönvuori sadan metrin korkeuteen ympäristöstään. Sen rinteille rakennettu Simpsiön laskettelukeskus kutsuu nyt kaikkia talven riemuihin niin rinteisiin, laduille kuin hyppyrimäkeenkin. Simpsiön laskettelukeskus on Länsi-Suomen suurin monirinteinen laskettelukeskus, jossa on alueen pisimmät rinteet. Niitä on kuusi eritasoista ja niillä jokainen voi lasketella ja temppuilla taitojensa mukaisesti. Lisäksi vauhdin hurmaa voi kokea hyppyrimäessä tai hiihtolatujen pitkissä loivissa laskuissa. Simpsiön laskettelukeskus on monipuolinen, hyvin hoidettu päivälaskettelukeskus, jossa jokaiselle perheenjäsenelle löytyy varmasti mieluinen ja korona-a...

Poron neljä vuodenaikaa

Kuva
  Puolessa vuosisadassa suksien ja ajoporojen tilalle ovat tulleet moottorikelkat, mönkijät ja helikopteritkin. Kuva: Timo Helle Timo Helle kirjasta Porovuosi   ”Pääsisipä sisätöihin”, jupisee nuori poromies moottorikelkan sarvissa, kun pakkasta on yli kolmekymmentä astetta, mutta kun seuraavana päivänä pakkasta on pykälän alle, kellossa on jo toinen ääni: ”kyllä sisällä istujat säälittää”.   Kasvaneesta byrokratiasta huolimatta poronhoidossa on vielä useimmista muista ammateista hävinnyttä väljyyttä. Työ, joka on välillä kovaa puurtamista, välillä helpompaa, vaihtelee vuodenaikojen mukaan, ja menestyminen on kiinni omasta ahkeruudesta ja osaamisesta. Työmaa on metsissä ja erämaissa, missä luonto välillä irvistää, välillä hymyilee.   Puolessa vuosisadassa suksien ja ajoporojen tilalle ovat tulleet moottorikelkat, mönkijät ja helikopteritkin. Poronhoidolla on silti myös muuttumaton puolensa. Poro käyttäytyy pää...

Inari ja Saariselkä valmistautuvat matkailuin elpymiseen

Kuva
Huolimatta haasteellisesta koronavuodesta Inari-Saariselkä matkailualueen  yritykset ja kunnat ovat valmistautuneet matkailun elpymiseen panostamalla yhteistyöhön ja kestävän kehityksen vastuullisen matkailun toimintamuotojen kehittämiseen. Huolimatta haasteellisesta koronavuodesta Inari-Saariselkä matkailualueen  yritykset ja kunnat ovat valmistautuneet matkailun elpymiseen panostamalla yhteistyöhön ja kestävän kehityksen vastuullisen matkailun toimintamuotojen kehittämiseen. Yhteistyössä Inarin kunnan, matkailuyritysten ja kyläyhdistysten kanssa Inarijärven toiminta-alueelle on luotu kansainvälisen kestävän matkailun toimintamalli ja - verkosto, Arctic Network. Utsjoella on aloitettu Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanke. Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Marja Kumpuniemi kertoo, että yhä useampi alueen yritys sitoutuu tarjoamaan vastuullisen vaihtoehdon yksittäisille matkailijoille ja matkanjärjestäjille. Kumpunie...

Zensa Primitivo Organico -punaviini oli raadin suosikki

Kuva
Punaviini Zensa Primitivo Organico oli Toptasten raadin suosikki Zensan laatuviinien joukossa.   Toptasten raati kokoontui maistelemaan tyylikkäitä Zensa - sarjan luomuviinejä. Zensa tarkoittaa suomeksi ”ilman”, jolla viitataan viini en luonnonmukaisuuteen eli rypäleiden viljelemiseen ei ole käytetty lisäravinteita. - Kun saimme laatikollisen Zensan luomuviinejä testattavaksi raadin odotukset olivat korkealla. Keskustelu kävi tiuhaan, mutta lopulta eniten ihailua herätti Zensa Primitivo Organico, joka valikoituikin raadin voittajaksi , raati kommentoi Toptasten tiedotteessa 18.2.2021. Primitivo oli raadin mielestä mausteinen ja lämmin. Luomuviinin pehmeä suklaisuus teki kokonaisuudesta täyteläisen. Viini ylitti kaikki odotukset ja nimi painettiinkin tarkasti mieleen, jotta sitä osattaisiin ostaa myös tulevaisuudessa. Raati oli yksimielisiä siitä, että viini sopisi ehdottomasti mureaksi paistetun pippuripihvin kanssa tai rustiikkisen pi...

Atria esitteli kuorrutetun siipikarjan ja muita uutuuksia

Kuva
Atrian kevään 2021 uutuuksissa on muun muassa helppoja snackseja (kuvassa) ja uusia Artesaani-laatikoita.   Atrian kevään 2021 uutuuksissa on tarjolla paistamista vaille valmista naposteluun. Atria n Kaurakuorrutetut siipikarjauutuudet tulevat kauppoihin dippikastikkeiden kera ja kierrätettävissä rasioissa. Sorminsyötävää naposteltavaa erityisesti nuorison makuun tarjoavat uudet, rapeasti kuorrutetut kypsät Atria Napsittavat -sarjan kanatuotteet. Niitä voi nauttia niin kylmänä kuin lämpimänäkin. Uusien Atria Artesaani -laatikoiden reseptit on suunniteltu yhteistyössä Atria Mestarien kanssa. Laadukkaan lopputuloksen maistaa jokaisesta kolmesta vaihtoehdosta. Atria n kevään uutuudet tulivat kauppoihin helmikuun alussa.