Klippanin ravintola 120 vuotta
Ravintola Saariston
alkupalat. |
Ravintola Saaristossa juhlitaan kesällä 2019 suurta
virstanpylvästä, kun ravintolatoiminnan alkamisesta sen tiloissa Klippanin
luodolla Helsingin Eteläsataman edustalla tulee kuluneeksi 120 vuotta.
Helsingin paraatipaikalla sijaitsevaa punakattoista
ravintolaa on kutsuttu "Helsingin parvekkeeksi merelle" ja se onkin
yksi kaupungin näyttävimpiä ja vanhimpia ravintolarakennuksia, jolla on
takanaan pitkä ja värikäs historia.
Vappuna
1. toukokuuta 2010 ravintolatoiminnan Klippanilla aloitti Anne ja Sakari
Tainion perheyritys A&S Ravintolat ja samalla ravintola muutti nimensä
Ravintola Saaristoksi. Ravintolassa on tanssittu lukuisat häät, vietetty
rapujuhlat snapsilauluineen, illastettu romanttisesti kahden kesken, kestitty
parhaimmat asiakkaat ja yhteistyökumppanit sekä nautittu perinteiksi tulleet
Vappu- ja Äitienpäivälounaat. Sijainti Helsingin paraatipaikalla tarjoaa upeat
maisemat jokaiseen ilmansuuntaan, niin merelle kuin kaupungin keskustaan.
Klippanin 120-vuotisen taipaleen kunniaksi Saaristossa on tarjolla koko kesäkauden ajan 67 euron hintainen neljän ruokalajin Klippan 120 Juhlamenu.
Klippanin eli Luodon maantieteellinen nimi on Södra Blekholmen eli Eteläinen Valkosaari. Se oli jo ruotsinvallan aikana, 1700-luvun jälkipuoliskolla, osa silloisesta Sederholmin telakasta, jolla veistettiin lukuisia mahtaviakin purjealuksia. Myöhemmin saarella toimi Lindbergin telakka sekä vuosina 1878–1897 Jakob Nymanin laivaveistämö. Yli 100 vuotta kestänyt laivanrakennustoiminta päättyi saarella ja sen kallioilla vuonna 1897. Vuonna 1898 järjestetyssä huutokaupassa Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vastoin kiinteistölautakunnan suositusta lopettaa laivankorjaus- ja hiilisatamatoiminnan ja hyväksyi asukkaittensa viihdyttämiseksi ravintoloitsijan, C. F. Nybergin, tarjouksen. Ehtoihin kuului, että ravintolarakennus olisi valmis viimeistään vuonna 1900 ja että kaupungin puutarhuri Olssonin laatima puiden ja pensaiden istutussuunnitelma toteutetaan. Itse rakennuspiirustukset olivat maineikkaan arkkitehti Selim Lindqvistin käsialaa.
Juhlalliset avajaiset olivat 17. elokuuta 1899 ja kaupungin lehdet kirjoittivat ihastellen tilaisuudesta ja siitä, kuinka oikea sähkövalo paloi ja että höyryalus välitti joka 20. minuutti liikennettä Keisarinnan kiveltä ja soutuvene varvin laiturista. Tanssi- ja juhlasali, jonka mitat olivat ja ovat edelleen 11,60 x 7,70 metriä yllätti monet, samoin sen katon hienot puuleikkaukset, jotka nousevat jopa 12 metrin korkeuteen. Ravintolan sekä myös saaren uudeksi nimeksi tuli Klippan. Nimen keksi tunnettu lehtimies Julius Hirn, jota kuvailtiin eloisaksi ja kaupungin lihavimmaksi mieheksi. Klippanista tuli jo ensimmäisenä syksynä kaupunkilaisten lemmikki, ehkä osittain myös Juliuksen ansiosta.
Ravintola Saaristo on avoinna 13. syyskuuta saakka ma-pe klo 17-23.
Muina aikoina ravintola avaa ennakkotilauksesta isompiin yksityistilaisuuksiin aina syyskuun loppuun saakka.
Yhteysvene liikennöi ravintolan aukioloaikoina 20 minuutin välein (tasalta, 20 min yli ja 20 min vaille) Saariston laiturilta Olympiaterminaalin eteläpuolelta (Ehrenströmintie).
Ravintola Saariston rakennus on kokenut vain pieniä muutoksia 120 vuoden aikana. |
Ravintola Saaristo
sijaitsee saaressa Helsingin edustalla. |
Paahdettua siikaa
Ravintola Saariston tapaan. |
Vanha postikortti,
jonka aiheena on Klippan. |
Kommentit
Lähetä kommentti