Savoyn sisustuksen uudistamisesta vastaa yksi
maailman arvostetuimmista sisustussuunnittelijoista, Ilse Crawford
ja hänen suunnittelutoimistonsa Studioilse. Studioilse on suunnitellut
lukuisia tunnettuja ravintoloita ja hotelleja, kuten alkuperäisen Soho
Housen ja Tukholmassa sijaitsevan Ett Hem -hotellin, sekä tehnyt
yhteistyötä muun muassa Massimo Botturan, Vitran ja Artekin
kanssa.
– Tunnistamme, että Savoy on jopa maailman
mittakaavassa ainutlaatuinen kohde. Siksi halusimme, että tilan
uudistamisesta on vastuussa ihminen, joka tuntee syvällisesti Aaltojen
perinteen ja on näkemykseltään maailman huippua. Ilse Crawford ottaa vain
hyvin rajallisen määrän asiakkaita ja suostui tehtävään, koska rakastaa
Savoyta, sanoi Saku Tuominen, yksi uuden Savoyn omistajista
ravintola Savoyssa 11. syyskuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
– Savoysta tekee poikkeuksellisen se, että
suunnittelussa on alusta alkaen otettu huomioon ihmisen perusarvot. Siksi
tila toimii nyt yhtä lailla kuin vuonna 1937. Sitä ei kannata keksiä
uudelleen. Se tarvitsee ainoastaan hieman huolenpitoa ja rakkautta, sanoi
Saku Tuominen siteeraten suunnittelija Ilse Crawfordia.
Studioilsen apuna Suomessa toimii
arkkitehtuurin valtionpalkinnon saanut ja Alvar Aallon työhön
erikoistunut arkkitehti Tapani Mustonen. Mustonen on toiminut
aiemmin pääsuunnittelijana muun muassa Viipurin kirjaston korjauksessa.
Uudistusprojekti toteutetaan läheisessä yhteistyössä Alvar Aalto Säätiön,
vuokranantaja Ahlströmien ja Artekin kanssa.
– Savoy on yksi harvoista jäljellä olevista
paikoista, jossa pääsee edelleen kokemaan enemmän tai vähemmän alkuperäisen
Aalto-sisustuksen. On upeaa, että suunnitelmassa kunnioitetaan Aaltojen
alkuperäisiä suunnitelmia ja samaan aikaan päivitetään ainutlaatuista sisustusta,
sanoi Artekin Suomen maajohtaja Anja Matilainen.
Uudistuksessa halutaan kunnioittaa Savoyn
perinnettä sen koko 80-vuotisen historian ajalta.
Tammikuun remontin yhteydessä uudistetaan myös
salihenkilökunnan asut. Naisten asut suunnittelee Samu-Jussi Koski,
miesten asuista vastaa Turo. Myös ruokalistan ilme, astiat ja
ruokailuvälineet päivitetään.
Helena Puolakan uusi menu julkistettiin
Toukokuussa Lontoosta Suomeen palanneen
keittiömestari Helena Puolakan ensimmäinen Savoylle
suunnittelema menu julkistetaan tänään. Listalta löytyy muun muassa Savoyn
perinteistä patasorsaa, tattipelmeneitä, Metsärannan peuraa sekä
mukulaselleriä valkeiden kuulaiden kanssa.
– Itselleni on alusta alkaen ollut tärkeää
korostaa sesonkeja ja hyödyntää parhaita mahdollisia suomalaisia
raaka-aineita. Haluan, että Savoy on suomalaisen kulinarismin lippulaiva,
tosin pienellä ranskalais-venäläisellä vivahteella, sanoi Helena Puolakka
tiedotustilaisuudessa.
Yksi Savoyn klassikkoannoksista on
vuosikymmenien ajan ollut vorschmack. Se ei katoa vaan löytyy myös uudelta
listalta, jopa kahdessa eri muodossa.
– On itsestään selvää, että klassinen vorssi
pysyy listalla. Se on osa Savoyta. Mutta sen lisäksi halusin tehdä myös
uuden version annoksesta. Siksi uudella listalla on myös
vorschmack-pelmenit borch-liemessä. Pidän molemmista versioista paljon,
Puolakka sanoi.
Savoyn iltamenu koostuu à la carte -listasta sekä
Helena Puolakan päivittäin vaihtuvasta, 7 ruokalajin chef’s menusta.
Lyhyempi lounasmenu vaihtuu viikottain.
Tärkeänä osana uudistusta myös Savoyn
ravintolapäällikkö vaihtuu. Uutena ravintolapäällikkönä on syyskuun alussa
aloittanut Vuoden tarjoilija ja Grand Champagne Challenge -voittaja Saara
Alander. Alander on toiminut aiemmin muun muassa ravintola Murun
ravintolapäällikkönä.
– Saara tuo huippuluokan osaamista Savoyn saliin. Hienoa on myös se, että
Savoy on naiskomennossa. Se sopii tähän paikkaan. Niin se oli Mairen ja
Ainonkin aikana, sanoi Puolakka.
|
Savoyn
ravintolasalissa näkyy useita tuttuja Artek-tuotteita kuten kellovalaisin.
|
|
Savoyn
ravintolasalissa on useita kalusteita, jotka ovat palvelleet ravintolan
perustamisesta lähtien eli yli 80 vuotta.
|
|
Erilaiset
Aalto-maljakot ovat oleellinen osa Savoyn sisustusta.
|
|
Savoy
on muun muassa business-väen suosiossa, mistä on muistutuksena
oleskelunurkkauksessa oleva Kauppalehti.
|
|
Savoyn
terassipaikoista on asiakkaiden kesken suorastaan kilpailua kesäaikaan.
|
|
Savoyn sisustuksessa näkyy Aaltojen
kädenjälki.
|
|
Savoyn
terassilta avautuu hieno näkymä Helsingin kaupunkiin ja Esplanadin puistoon.
|
|
Helena Puolakan ensimmäinen
Savoy-menu julkistettiin 11. syyskuuta 2019. Kuva: Anton Sucksdorff
|
|
Savoyn vorschmack-pelmeni
borch-liemessä. Kuva: Anton Sucksdorff
|
|
Sisustussuunnittelija Ilse Crawford
on tunnettu maailmalla maineikkaista suunnittelukohteistaan. Kuva: Marśy Hild
Thorsdottir
|
|
Aino ja Alvar Aalto. Kuva: Artek
|
|
Kommentit
Lähetä kommentti