Rokotukset kuntoon ennen matkalle lähtöä!

Suomen Rokotepalvelu ohjeistaa matkailijoita aloittamaan matkan suunnittelun hyvissä ajoin, sillä monet rokotukset tulee ottaa useita viikkoja ennen matkaa.


 

Nyt eletään vuoden kuuminta matkailuaikaa ja matkailu on palautumassa kohisten. Finavian mukaan matkustajamäärä kasvoi 187 prosenttia vuonna 2022 verrattuna vuoteen 2021, jolloin koronapandemian aikaiset matkustusrajoitukset olivat vielä voimassa. Suomalaiset matkustavat tänä talvena lämpimiin kohteisiin, kuten Kap Verdelle, Egyptiin, Meksikoon ja Thaimaahan. Reppureissaajien kestosuosikkeihin, kuten Intiaan, Kaakkois-Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan lennetään edelleen paljon.

Suomalaisten suosikkilomakohteissa matkailijan terveyttä uhkaa monet taudinaiheuttajat. Sairastuminen tai sairaalahoitoon joutuminen matkakohteessa on äärimmäisen valitettavaa ja pilaa pahimmassa tapauksessa koko matkan. 

Pahimmassa tapauksessa matkalta saatu tartunta johtaa pitkittyneisiin terveysongelmiin. 

SuomenRokotepalvelun vastaava sairaanhoitaja Anu Munkki ohjeistaa matkailijoita aloittamaan matkan suunnittelun hyvissä ajoin, sillä monet rokotukset tulee ottaa useita viikkoja ennen matkaa: 

“Nykyisin matkustetaan yhä kauemmas ja eksoottisempiin lomakohteisiin, jolloin tarvitaan monipuolisempi rokotesuoja. Kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä terveydenhuoltoon, jotta ehtii saamaan riittävän kattavan suojan ennen matkaa. Monen rokotussuoja on puutteellinen koska edellisestä kaukomatkasta on kulunut monta vuotta”.

Uusi dengue- ja kolerarokote tulossa markkinoille

Uusi denguerokote on eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävä lihakseen pistettävä rokote, joka antaa suojan kaikkia neljää denguekuumetta aiheuttavaa virustyyppiä vastaan. Denguerokote voidaan antaa aikuisille ja kaikille yli 4-vuotiaille lapsille denguetartunnan ehkäisemiseksi.

Denguerokote on erittäin tervetullut, sillä denguekuume on trooppisista maista palaavien matkailijoiden yleisin kuumetaudin aiheuttaja malarian jälkeen.  

 Suomessa todetaan vuosittain 35-100 denguekuumetapausta ja suuri osa tartunnoista jää diagnosoimatta. Denguetartuntojen levinneisyys on moninkertaistunut viimeisten vuosikymmenien aikana ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen vuoksi ja taudin pelätään yleistyvän pian maailmanlaajuiseksi. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi vuosittain 100–400 miljoonan ihmisen sairastuvan vuosittain denguekuumeeseen.  

Denguekuume leviää hyttysten välityksellä etenkin trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Kaakkois-Aasiaan, Intian niemimaalle, Afrikkaan sekä Keski- ja Etelä-Amerikkaan suuntaavat matkailijat ovat merkittävässä riskissä sairastua. Etelä-Euroopan maissa, kuten Ranskassa ja espanjassa, todetaan myös kotoperäisiä tartuntoja.

Dengue on flavivirusten sukuun kuuluvan dengueviruksen aiheuttama kuumetauti, jonka taudinkuva vaihtelee. Riski sairastua vakavaan dengue-verenvuotokuume-sokkioireyhtymään, on merkittävä kun tautiin sairastutaan toista kertaa. Denguen hoitoon ei ole lääkitystä, vaan hoidolla pyritään lievittämään oireita ja tukemaan peruselintoimintoja. 

Kolera on vaikea ripulitauti, jonka aiheuttajana on Vibrio cholerae -bakteeri. Koleratartuna saadaan yleensä kolerapotilaan ulosteen saastuttamasta juomavedestä tai ruoasta.

Uusi eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävä kolerarokote otetaan suun kautta kerta-annoksena ja on suunnattu aikuisille ja kaikille yli 2-vuotiaille lapsille.

 Kolerarokote on erityisen tarpeellinen ihmisille, jotka matkustavat toimimaan avustustehtävissä tai terveydenhuollon parissa huonon hygienian alueilla, kuten pakolaisleireillä, slummeissa tai luonnonkatastrofialueilla. 

Tavalliselle lomamatkailijalle kolera harvoin aiheuttaa suurta terveysuhkaa. Matkailija voi ehkäistä koleran yleensä hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. 

Kolera on yleinen Intian niemimaalla, Keski- ja Etelä-Amerikassa, Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa sekä Afrikassa. Koleraepidemiat lisääntyivät vuonna 2022 tulvien, kuivuuden ja konfliktien hankaloittaessa puhtaan juomaveden saantia ja vesihuoltoa. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen ECDC:n mukaan kolerapotilaita oli viime vuonna lähes 75 000.

Osalla tartunnan saaneista kolera voi johtaa nopeasti elimistön kuivumiseen ja henkeä uhkaavaan tilaan. Koleraa hoidetaan suun kautta otettavalla elektrolyyttiliuoksella, suonensisäisellä nesteytyksellä ja antibiooteilla. 

Suomen Rokotepalvelu Oy on vuonna 2008 vuonna perustettu Rokotebussia monena kesänä liikennöinyt yritys. Suomen ensimmäinen Rokoteklinikka avautui marraskuussa 2020 Helsingissä. Parin vuoden aikana toiminta on kasvanut viiden Rokoteklinikan kokoiseksi rokottamisen ja matkailuterveyden vakiintuneeksi asiantuntijatoimijaksi. Suomen Rokotepalvelu kuuluu pohjoismaiseen VaccinDirekt-konserniin ja on pohjoismaiden suurin rokotuspalveluiden tuottaja.

Lähde: Suomen Rokotepalvelu Oy 7.3.2023

 

 

Lähteet:
Finavia: Finavian lentoasemilla 15,4 miljoonaa matkustajaa vuonna 2022 (https://www.finavia.fi/fi/uutishuone/2023/tilastot-finavian-lentoasemilla-154-miljoonaa-matkustajaa-vuonna-2022)

Finavia: Lentoliikenteen tilastot (https://www.finavia.fi/fi/tietoa-finaviasta/tietoa-lentoliikenteesta/liikennetilastot/liikennetilastot-vuosittain)

THL: Malaria (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/malaria)

Duodecim: Dengue-, chikungunya- ja Länsi-Niilin kuume (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00264)

Duodecim: Lavantauti (https://www.terveyskirjasto.fi/mat00044)

Terveyskylä: Trooppiset taudit ja suolistoloiset (https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/infektiotaudit/trooppiset-taudit/trooppiset-taudit-ja-loissairaudet)


.ii(https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue)

https://www.takeda.com/fi-fi/Uutiset/Uutiset/2022/takedan-qdenga-on-hyvaksytty-kaytettavaksi-denguetaudin-ennaltaehkaisyyn-euroopan-unionissa

https://fvr.fi/osallistu-tutkimukseen/infektiotaudeista/denguekuume/

https://www.terveyskirjasto.fi/mat00116/koleraepidemioita-raportoineet-maat

https://www.terveyskirjasto.fi/mat00107/denguen-tartuntavaaran-alueet

https://www.terveyskirjasto.fi/mat00042/kolera

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera

(https://www.ecdc.europa.eu/en/all-topics-z/cholera/surveillance-and-disease-data/cholera-monthly)

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää