Korkeasaari sai saukot takaisin
Saukot ovat palanneet Korkeasaareen lähes kahden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Annika Sorjonen/Korkeasaari |
Saukot ovat palanneet Korkeasaareen lähes kahden vuoden tauon jälkeen. Eläintarha kertoi asiasta tiedotteessaan 23.6.2021.
Saukkotarhan mittava parannustyö valmistui ja takatiloissa toisiinsa tutustunut saukkopariskunta muutti uuteen kotiinsa. Uusi allas pääsi heti saukkojen suosioon.
Korkeasaaren nuoret saukot ovat syntyneet eläintarhoissa Ruotsissa ja Sveitsissä ja lajin suojeluohjelman koordinaattori on valinnut ne sopivaksi lisääntyväksi pariksi. Ne tuotiin Suomeen vuodenvaihteessa, kun eläintarha oli suljettu, ja pari on kevään ajan tutustunut toisiinsa takatarhassa, jossa ne näkivät päivittäin vain eläintenhoitajia. Siksi siirto Kissalaakson kesähulinaan oli iso muutos ja siihen varauduttiin aitaamalla saukkotarhan ympärille rauhallista tilaa.
Ensimmäisenä saukkotarhaan pääsi kaksivuotias saukkonaaras. Takatarhassa aralta vaikuttanut eläin riehaantui uudesta kodistaan. Saukkojen hyvinvoinnin parantamiseksi tarhaan tehdyt uudistukset pääsivät heti koekäyttöön, kun naaras laukkasi ympäriinsä kaikki paikat tutkien, sukelteli syvässä altaassa ja laski puroissa virtaavassa vedessä. 1,5-vuotias uros suhtautui maisemanvaihtoon varauksellisemmin, mutta myöhemmin sekin nähtiin uteliaana uudella reviirillään ja kierimässä nautiskellen vedessä.
“Saukoille vesi on luontainen turvapaikka ja siksi ne kotiutuvat näin hienosti. Toivomme, että ne oppivat käyttämään uutta tarhaansa monipuolisesti. Tällä helteellä saukot ottavat kyllä kaiken ilon irti uudesta syvästä altaasta ja puroista”, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth.
Vierailijoille näkyvin uudistus on, että saukkojen vedenalaisia leikkejä voi katsella altaan isojen läpinäkyvien seinien takaa. Saukkojen rauhallisen kotiutumisen takaamiseksi allasseinän edusta on vielä aidoin suojattu, mutta näkymä tarhaan on jo nyt aiempaa avarampi. Saukkotarhan remontin yhteydessä uusittiin myös viereiset vesikkotarhat. Niihin odotetaan uusia asukkaita Tallinnan eläintarhasta, jossa vesikon suojeluohjelmaa johdetaan.
Saukko viihtyy virtaavien vesien äärellä ja pyydystää ravintonsa sulavasti vedessä sukellellen. Suomessa saukon tilanne on hyvä, mutta muualla Euroopassa laji on hävinnyt monilta elinalueiltaan ihmisen toiminnan seurauksena ja maailmanlaajuisesti kanta on laskussa. Eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelman tavoitteena on kasvattaa elinvoimainen saukkojen tarhakanta. Eläintarhoissa syntyneitä saukkoja on palautettu luontoon 2000-luvulla Saksassa ja Hollannissa.
Osa eläintaloista vielä suljettuna koronatilanteen vuoksi
Eläintaloista Amazonia, Hämärä ja Borealia pidetään edelleen suljettuna koronaturvallisuuden vuoksi. Suuri osa Amazonia-talon eläimistä ulkoilee talon seinustoilla olevissa ulkotarhoissa. Africasia-talo on avoinna. Africasiassa tulee noudattaa merkittyä kulkusuuntaa (sisäänkäynti sademetsän kautta) sekä turvavälejä. Apinalinnan sisätilassa saa vierailla yksi korkeintaan 10 hengen seurue kerrallaan.
Ravintolat, Korkeasaaren kauppa, Kauppatorin vesibussi, wc-tilat, sisäevästilat ja ulkopiknikpaikat grilleineen ovat vierailijoiden käytössä. Tiloissa ja grillipaikoilla tulee noudattaa turvallisuusohjeita. Tarkista ravintoloiden aukioloajat päivän ohjelmasta.
Ohjeet turvalliseen vierailuun Korkeasaaressa
Korkeasaaressa riittää tilaa ulkoiluun hyvin. Korkeasaari pyytää kuitenkin kaikkia vierailijoita huolehtimaan omalta osaltaan turvaväleistä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä sisätiloissa. Avoinna olevien sisätilojen samanaikaista kävijämäärää voidaan tarvittaessa rajoittaa ja siivousta on tehostettu. Asiakkaiden käytössä on käsidesiä. Suosithan käteisen sijaan korttimaksuja ja verkkolippuja.
Kommentit
Lähetä kommentti