Oulusta kulttuuripääkaupunki 2026

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilvan on voittanut Suomessa Oulu. Kuvassa toripoliisia esittävä patsas, joka on yksi Oulun tunnetuimmista maamerkeistä. Kuva: wikipedia


 

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilvan on voittanut Suomessa Oulu. Euroopan komission Suomen edustusto kertoi asiasta tiedotteessaan 2.6.2021.

Riippumattomista asiantuntijoista koostuva valintalautakunta arvioi kilpailun viimeiselle kierrokselle päässeiden kolmen kaupungin hakemukset ja ilmoitti suosituksensa voittajaksi tänään. Savonlinna ja Tampere olivat mukana finaalissa yhdessä Oulun kanssa.

Vuonna 1985 käynnistyneestä Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminnasta on tullut yksi Euroopan kunnianhimoisimmista kulttuurihankkeista.

Hankkeen päämäärät ovat juuri nyt erittäin ajankohtaiset: tarjota eurooppalaisille mahdollisuus oppia lisää toistensa kulttuureista, nauttia yhteisistä ominaispiirteistä, historiasta ja arvoista sekä kokea kuuluvansa samaan eurooppalaiseen yhteisöön. Lisäksi päämääränä on kehittää kulttuurialan yhteyksiä ja kumppanuuksia sekä korostaa kulttuurin roolia kaupunkien kehittämisessä.

Kulttuurista vastaava komissaari Mariya Gabriel onnitteli Oulua, kaupungin viranomaisia, kulttuurialan toimijoita ja asukkaita Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilpailun voitosta Suomessa.

Tämä on kolmas kerta, kun tittelin saa suomalainen kaupunki. Vuonna 2000 titteliä kantoi Helsinki ja vuonna 2011 Turku. Euroopan kulttuuripääkaupungin rooli on kaupungille ja alueelle loistava tilaisuus vahvistaa tavoitteita kulttuurin alalla ja tuoda kulttuuri lähelle yhteiskuntaa. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua Euroopan kulttuuriseen moninaisuuteen. Olen vakuuttunut siitä, että Oulu käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen tämän tilaisuuden ja saa tittelistä pitkäaikaista kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista hyötyä. Unioni on juuri käynnistänyt laajan julkisen keskustelun tulevaisuudestaan, ja siksi on nyt myös tärkeää, että titteliä kantavat kaupungit osoittavat kulttuurin olevan olennainen osa koko maanosan elpymistä. Tämä on Euroopan komission viime vuonna käynnistämän Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen sanoma”, komissaari Gabriel painotti.

Taustaa

Euroopan kulttuuripääkaupunki -toimintaa koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen mukaan vuonna 2026 nimetään kaksi Euroopan kulttuuripääkaupunkia – toinen Suomessa ja toinen Slovakiassa.

Valintakriteereissä edellytetään, että kaupungit valmistelevat kulttuuriohjelman, jolla on vahva eurooppalainen ulottuvuus ja joka edistää kaupungin sidosryhmien osallistumista. Lisäksi mukaan on otettava kaupungin eri asuinalueet, ja kaupunkiin on houkuteltava vierailijoita muualta maasta ja Euroopasta. Ohjelmalla on oltava kestävä vaikutus, ja sen on edistettävä kaupungin pitkän aikavälin kehitysstrategiaa. Kaupunkien on myös osoitettava, että niillä on tarvittava paikallisviranomaisten tuki ja valmiudet toteuttaa hanke.

Hakemukset arvioi lautakunta, joka koostuu riippumattomista asiantuntijoista. Lautakunnan jäsenistä kaksi on Suomen viranomaisten nimeämiä, ja loput jäsenet ovat EU:n toimielinten ja muiden elinten nimeämiä (Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää