Costa Brava, Espanja
Barcelona on
monille suomalaisille tuttu matkakohde, mutta paljon mielenkiintoista nähtävää
on myös sen pohjoispuolella olevalla Costa Bravan rannikolla, joka on osa
Katalonian itsehallintoaluetta. Alle kahden tunnin automatkan päässä
Barcelonasta löydät hienoja uimarantoja, vuoristoa, idyllistä maaseutua ja voit
kokea hyvien ruokaravintoloiden ja viinitilojen hienoja makuelämyksiä. Alueella
on lukuisia korkeatasoisia Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita.
Poikkesin Costa
Bravaan kesäkuun puolivälissä pitkäksi viikonlopuksi kesän ollessa siellä
kukkeimmillaan. Saavuimme Katalonian pääkaupunkiin Barcelonaan torstai-iltana suoralla
lennolla, joka kesti Helsinki-Vantaalta noin 3,5 tuntia. Barcelonan kentältä ajoimme
runsaan tunnin verran Välimeren rannan suunnassa pohjoiseen Gironan maakuntaan,
kunnes saavuimme pieneen Pals-nimiseen kaupunkiin, jonka laitamilla majoituimme
illalla pienehköön mutta viihtyisään Sa Punta –hotelliin.
Sa Punta on
siisti hotelli puistomaisella rinteellä noin kilometrin päässä meren rannasta. Hotelli
osoittautui hyväksi valinnaksi, koska siellä oli ystävällinen palvelu, loistava
ruoka, rauhallinen tunnelma ja hyvä uima-allas.
Perjantaiaamuna
lähdimme tutustumaan hotellin ympäristöön ja pysähdyimme Palsin lähellä
sijaitsevalla Recuits Pauet –vuohenmaitotilalla. Tilalla oli mukava
maalaistunnelma. Vuohet käyskentelivät pihattonavetassa, ja tilan vartiokoiran
virkaa toimittava bullterrieri suhtautui vieraisiin ystävällisesti.
Tilanhoitaja
esitteli vuohenmaidosta tehtyä Pauet-jugurttia, joka hänen mukaansa sopii hyvin
myös maitoallergiasta kärsiville. Maistoin hasselpähkinällä maustettua
jugurttia, jonka maku oli miellyttävä eikä paljon poikennut tavallisesta
suomalaisesta jugurtista.
Maatilalta
ajoimme noin puoli tuntia Torrentin kuntaan, jossa poikkesimme Mas Oller
–viinitilalle. Mas Oller on siinä mielessä tyypillinen katalonialainen
viinitila, että se on pienehkö, alle 100 000 pulloa vuodessa tuottava tila,
mutta viiniasiantuntijat arvostavat sen tuotteet korkealle. Mas Ollerin
valikoimiin kuuluu kolme punaviiniä ja kaksi valkoviiniä.
Nykypäivä ja
menneisyys kohtaavat Mas Ollerissa, jossa nykyaikaiset, ruostumattomasta
teräksestä valmistetut viinisäiliöt on sijoitettu siististi pihapiiriin, jonka
vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1500-luvulta. Tila käyttää viinin
kypsyttämisessä myös tammitynnyreitä, jotka ovat siistissä rivissä vanhassa
holvikellarissa. Viileä holvikellari oli oivallinen paikka viinien maisteluun,
koska se tarjosi suojan keskipäivän kuumalta auringolta.
Mas Ollerin
viinit toimivat oivana aperitiivina ennen kuin siirryimme pienessä
Vall-Llobrega –kylässä olevaan Aula-ravintolaan, jossa maineikas keittiömestari
Toni Izquierdo esitteli katalonialaisten ruokien valmistusta. Tyypillisiä
katalonialaisten ruokien raaka-aineita ovat erilaiset meren elävät, kalat ja
äyriäiset sekä paikallisten tuottajien kasvattama riisi.
Maittavan lounaan
jälkeen poikkesimme Palamós-nimiseen rantakaupunkiin, joka on yksi alueen
kalastuselinkeinon keskuksista. Palamósin kalahuutokaupassa saimme seurata,
miten alueen ravintoloitsijat ja kauppiaat ostivat kaupungin edustalta
pyydystettyjä saaliita kalastajilta. Samassa rakennuksessa toimi myös yleisölle
avoin kalahalli, josta paikalliset asukkaat ostivat tuoretta tavaraa
ruokapöytiinsä.
Illallisen söimme
Sa Punta –hotellimme ravintolassa. Siinä vaiheessa kävi selväksi, että hyvä
katalonialainen ateria voi käsittää jopa kymmenen erilaista ruokalajia.
Lauantaiaamuna
lähdimme autolla tutustumaan ikivanhaan Gironan kaupunkiin. Gironan
keskiaikainen vanha kaupunki on ehdottomasti näkemisen arvoinen, koska siinä
näkyvät yhä historian monet kerrokset. Vanha kaupunginosa, jonka vanhat talot
reunustavat jokea, tuo mieleen Firenzen.
Vanhimmat
rakennukset ovat roomalaisajalta ja vaikutteita on nähtävissä myös lyhyeksi jääneeltä
maurien valtakaudelta 700-luvulta. Maurien jälkeen vanhaan kaupunkiin jätti
jälkensä iso juutalaisyhteisö, joka kuitenkin karkotettiin sieltä 1400-luvun
lopulla. Juutalaiset olivat pitkään hallitsijoiden suosiossa, koska he olivat
ahkeria ja hyviä veronmaksajia. Oppaamme tietää kertoa, että joinakin aikoina
juutalaisyhteisö, vaikka muodosti vain alle 10 prosenttia alueen väestöstä,
maksoi lähes 90 prosenttia verokertymästä.
Siellä täällä
kapeilla kujilla on vielä merkkejä yli 500 vuotta sitten päättyneestä
juutalaisten läsnäolosta. Lisää tietoa asiasta löysin vanhassa kaupungissa
toimivasta juutalaisten museosta.
Gironassa on myös
lukuisia kirkkoja ja katedraaleja. Ne ovat vilahdelleet myös Suomen
televisiossa, koska holvikaaria, kapeita kujia ja pihoja on käytetty Game ofThrones –sarjan lavasteina.
Gironasta
siirryimme lähellä olevaan Regencóksen kylään, jossa nautimme tusinan verran
ruokalajeja käsittävän maistelulounaan ravintola La Calèndulassa. Ravintolan
pääkokki Iolanda Bustos on tullut kuuluisaksi paitsi loistavista ruoistaan myös
ruokien hienosta esillepanosta, jossa hän käyttää kukkien terälehtiä.
Illalla
poikkesimme Platja d’Aron lomakaupungissa, jossa iltaelämä oli vauhdikkaampaa kuin monissa
muissa alueen kaupungeissa. SA Cova –ravintolan päivälliseltä jäi mieleen erityisesti
katalonialainen kanaruoka.
Sunnuntaina
matkasimme Palafrugellin kaupunkiin, jossa oli viikottaiset markkinat. Tarjolla
oli muun muassa vaatetavaraa, hedelmiä, vihanneksia ja kalaa. Ehdin onneksi
poiketa samalla kaupungin korkkimuseossa, joka kertoi havainnollisesti alueelle
niin tärkeästä pullonkorkkiteollisuudesta. Museo toimi hienossa vanhassa
teollisuusrakennuksessa, jossa sata vuotta sitten oli Espanjan suurin
korkkitehdas.
Palafrugellista
siirryimme läheiseen Calellan rantakaupunkiin, josta kävelimme rantaa
myötäilevää hienoa maisemareittiä Llafrancissa sijaitsevaan Llevant-ravintolaan.
Llevantin terassilla oli mukava syödä
kananmunalla höystettyä kvinoa-salaattia ja artisokkalammasta ja katsella
samalla rannan ihmisvilinää.
Aiempina päivinä
olin pulikoinut muutaman kerran Sa Puntan hyvässä altaassa, mutta sunnuntaina
ehdin piipahtaa myös meressä, jonka vesi oli yllättävän lämmintä.
Matkamme
huipentui illalliseen El-Far –hotelliravintolassa, joka sijaitsee jylhän
rantakallion partaalla yli tuhannen metrin korkeudessa vanhan majakan vieressä.
Ravintolan terassilta oli hieno näköala Costa Bravan rannoille ja Välimerelle,
jossa laivat liikkuivat pieninä pisteinä.
El-Far
–ravintolassa sain maistaa erikoista katalonialaista yhdistelmää, hummeria
lihapullilla. Tarjoilija kertoi, että siinä yhdistyvät Katalonian ja Costa
Bravan keittiön vahvuudet, joita ovat hyvät meriruoat ja maistuvat liharuoat.
Kirjoittaja
vieraili Costa Bravan alueella Kataloniassa 15.-19. kesäkuuta 2017.
Recuits Pauet
–tilalla tehdään vuohenmaidosta jugurttia.
|
Suomalaiset
toimittajat pitivät vuohenmaitojugurtista.
|
Vuohet viihtyivät
aitauksessa.
|
Maatilan
bullterrieri oli lauhkea kuin lammas.
|
Katalonialaisella
maatilalla näkee valokuvauksellisia asetelmia.
|
Mas Oller
–viinitilalla modernit terässäiliöt ovat sulassa sovussa 500 vuotta vanhojen
rekennusten vieressä.
|
Mas Oller
–tilalla valmistetaan monenlaisia viinejä.
|
Mas Oller –tilan
viiniköynnökset tuottavat alle 100 000 pulloa viiniä vuodessa eli tila on
Espanjan mittakaavassa pienehkö. Tilan työntekijä kertoo viinin valmistuksesta.
|
Satoja vuosia
vanhassa viileässä kellarissa on mukavaa maistella viinejä.
|
Mas Ollerin
valkoviini.
|
Aula-ravintolassa
maineikas valkoiseen kokin asuun pukeutunut keittiömestari Toni Izquierdo
esitteli katalonialaisten ruokien valmistusta.
|
Aula-ravintolan
herkullinen ruokalista.
|
Vieraat saivat
läheltä seurata ruuanvalmistusta Aula-ravintolassa.
|
Kalastajaveneet
täyttävät sataman Palamósissa, jonka edustalla sijaitsevat Costa Bravan parhaat
kalavedet.
|
Palamósin
kalahuutokaupassa ravintoloitsijat ja kauppiaat ostavat kalaa ja äyriäisiä edelleen
myytäväksi.
|
Palamósin
kalahallista paikalliset asukkaat ostavat raaka-aineita katalonialaisiin
ruokiinsa, joissa kalat ja äyriäiset ovat keskeisellä sijalla.
|
Hotelli Sa Puntan
puutarhassa on rauhallista.
|
Hotelli Sa Puntan
uima-allas oli hyvä paikka viilentymiselle lämpimänä päivänä.
|
Illallinen Sa
Punta –hotellin ravintolassa oli maukas ja monipuolinen.
|
Sa Punta on
viihtyisä hotelli puistomaisella rinteellä noin kilometrin päässä meren
rannasta.
|
Ikivanha Gironan
vanhakaupunki muistuttaa Italian vanhoja kaupunkeja.
|
Vanhan
perimätiedon mukaan matkailijan pitää pussata patsaaseen veistetyn otuksen
takalistoa mikäli hän haluaa hyvän onnen jatkuvan.
|
Goottilaistyylinen
katedraali on vain yksi Gironan monista kirkkorakennuksista.
|
Jos seinät
voisivat puhua.
|
Gironan vanhat
juutalaiskorttelit.
|
Girona houkuttelee
runsaasti ulkomaisia matkailijoita.
|
La Calèndula
–ravintola tarjoaa huipputason gourmet-ruokia.
|
La Calèndula
–ravintolan maistelulounas voi sisältää yli kymmenen ruokalajia.
|
La Calèndula
–ravintolassa vieraat voivat seurata ruokien valmistusta keittiössä.
|
La Calèndulan
pääkokki Iolanda Bustos koristelee ruoka-annokset värikkäillä kukilla.
|
La Calèndula
–ravintolan sali.
|
Pals-niminen
pikkukaupunki oli tunnelmallinen.
|
Bougainvillet koristavat seiniä Palsissa. |
Palsin vanha
kirkko.
|
Palsin
kellotornista on hienot näkymät.
|
Katalonialainen
maaseutu levittäytyy Palsin ympärillä.
|
Palafrugellin
kaupungin korkkimuso on mielenkiintoinen.
|
Museossa voi
tutustua korkinvalmistuksen eri vaiheisiin.
|
Pullonkorkkeja
valmistetaan korkkitammen kuoriosasta.
|
Korkkitammesta
valmistettu ukko ottaa vieraat vastaan Palafrugellin korkkimuseossa.
|
Costa Bravan
rannikolta löytyy kuvankauniita maisemia.
|
Calella de
Palafrugell on vanha kalastajakylä, jonka rannat täyttyvät viikonloppuisin
auringonpalvojista.
|
Llafrancissa
toimiva Llevant-ravintola tarjoaa herkullisia ruokia meren läheisyydessä.
|
El-Far
–ravintolan vierestä aukeaa hieno näkymä Costa Bravan rantamaisemiin.
|
Costa Bravan
alueen pitkästä historiasta kertovat arkeologiset kaivaukset El-Far –ravintolan
läheisyydessä.
|
El-Far
–ravintolan listalta löytyi tämäkin herkku: hummeria lihapullilla.
|
Kommentit
Lähetä kommentti