Klippanin ravintola 120 vuotta

Ravintola Saariston alkupalat.


Ravintola Saaristossa juhlitaan kesällä 2019 suurta virstanpylvästä, kun ravintolatoiminnan alkamisesta sen tiloissa Klippanin luodolla Helsingin Eteläsataman edustalla tulee kuluneeksi 120 vuotta.

Helsingin paraatipaikalla sijaitsevaa punakattoista ravintolaa on kutsuttu "Helsingin parvekkeeksi merelle" ja se onkin yksi kaupungin näyttävimpiä ja vanhimpia ravintolarakennuksia, jolla on takanaan pitkä ja värikäs historia.

Vappuna 1. toukokuuta 2010 ravintolatoiminnan Klippanilla aloitti Anne ja Sakari Tainion perheyritys A&S Ravintolat ja samalla ravintola muutti nimensä Ravintola Saaristoksi. Ravintolassa on tanssittu lukuisat häät, vietetty rapujuhlat snapsilauluineen, illastettu romanttisesti kahden kesken, kestitty parhaimmat asiakkaat ja yhteistyökumppanit sekä nautittu perinteiksi tulleet Vappu- ja Äitienpäivälounaat. Sijainti Helsingin paraatipaikalla tarjoaa upeat maisemat jokaiseen ilmansuuntaan, niin merelle kuin kaupungin keskustaan. 

Klippanin 120-vuotisen taipaleen kunniaksi Saaristossa on tarjolla koko kesäkauden ajan 67 euron hintainen neljän ruokalajin Klippan 120 Juhlamenu.

"Klippan on helmi, luonnon helmi" Näillä sanoilla kaupungin kiinteistöjohtaja Erik von Frenckell kuvaili Klippania 22. lokakuuta 1936. Ravintolaa ja saarta ylistäviä sanoja löytyy myös vanhojen kirjojen valokuvista, joissa hehkutetaan: "Klippanin kesäinen idylli on vastustamaton."

Klippanin eli Luodon maantieteellinen nimi on Södra Blekholmen eli Eteläinen Valkosaari. Se oli jo ruotsinvallan aikana, 1700-luvun jälkipuoliskolla, osa silloisesta Sederholmin telakasta, jolla veistettiin lukuisia mahtaviakin purjealuksia. Myöhemmin saarella toimi Lindbergin telakka sekä vuosina 1878–1897 Jakob Nymanin laivaveistämö. Yli 100 vuotta kestänyt laivanrakennustoiminta päättyi saarella ja sen kallioilla vuonna 1897. Vuonna 1898 järjestetyssä huutokaupassa Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vastoin kiinteistölautakunnan suositusta lopettaa laivankorjaus- ja hiilisatamatoiminnan ja hyväksyi asukkaittensa viihdyttämiseksi ravintoloitsijan, C. F. Nybergin, tarjouksen. Ehtoihin kuului, että ravintolarakennus olisi valmis viimeistään vuonna 1900 ja että kaupungin puutarhuri Olssonin laatima puiden ja pensaiden istutussuunnitelma toteutetaan. Itse rakennuspiirustukset olivat maineikkaan arkkitehti Selim Lindqvistin käsialaa.

Juhlalliset avajaiset olivat 17. elokuuta 1899 ja kaupungin lehdet kirjoittivat ihastellen tilaisuudesta ja siitä, kuinka oikea sähkövalo paloi ja että höyryalus välitti joka 20. minuutti liikennettä Keisarinnan kiveltä ja soutuvene varvin laiturista. Tanssi- ja juhlasali, jonka mitat olivat ja ovat edelleen 11,60 x 7,70 metriä yllätti monet, samoin sen katon hienot puuleikkaukset, jotka nousevat jopa 12 metrin korkeuteen. Ravintolan sekä myös saaren uudeksi nimeksi tuli Klippan. Nimen keksi tunnettu lehtimies Julius Hirn, jota kuvailtiin eloisaksi ja kaupungin lihavimmaksi mieheksi. Klippanista tuli jo ensimmäisenä syksynä kaupunkilaisten lemmikki, ehkä osittain myös Juliuksen ansiosta.

Ravintola Saaristo on avoinna 13. syyskuuta saakka ma-pe klo 17-23.
Muina aikoina ravintola avaa ennakkotilauksesta isompiin yksityistilaisuuksiin aina syyskuun loppuun saakka.

Yhteysvene liikennöi ravintolan aukioloaikoina 20 minuutin välein (tasalta, 20 min yli ja 20 min vaille) Saariston laiturilta Olympiaterminaalin eteläpuolelta (Ehrenströmintie).

Ravintola Saariston rakennus on kokenut vain pieniä muutoksia 120 vuoden aikana.

Ravintola Saaristo sijaitsee saaressa Helsingin edustalla.

Paahdettua siikaa Ravintola Saariston tapaan.

Vanha postikortti, jonka aiheena on Klippan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries