Kroatia, Split

Kroatiassa kaupunkimaisemat tuovat toisinaan mieleen Italian, etenkin jos maisemaan osuu sekä Vespa että pieni Fiat.


Vuosi 2014 oli poikkeuksellinen siinä mielessä, että lomailin lyhyehkön ajan sisällä kahteen eri otteeseen Kroatiassa.

Ensimmäinen matka suuntautui Splitiin. Varasimme vaimon, hänen veljensä ja tämän vaimon kanssa Norwegianin lennot Splitiin ja huoneet Splitin lähistöllä Podstranassa toimivasta vaatimattomasta mutta siististä Eden-hotellista.

Niinpä nousimme Helsinki-Vantaalta 22.4.2014 kello 8.25 koneella kohti Splitiä, jonne saavuimme noin kello 10.25 paikallista aikaa. Kroatia on tunnin jäljessä Suomea, joten lento kesti melko tarkalleen kolme tuntia. Kroatiaan on siis helppo matkustaa, kun lento on verrattain lyhyt.

Olimme varanneet etukäteen auton, Opel Astran, jolla ajoimme lentokentältä hotelliimme. Huomasimme pian, että myös Kroatiassa oli vasta kevät, ei kesä. Sää oli aurinkoinen, mutta helteestä ei voinut vielä puhua.

Viikko Splitin seudulla sujui mukavasti. Eden, joka sijaitsi 5-10 kilometriä etelään Splitistä, oli mukava hotelli. Hotellin pohjoismainen sauna ja pienehkö sisäuima-allas olivat hyviä varusteita, kun merivesi oli vielä liian viileätä uimiseen.

Tutustuimme Splitin kaupunkiin, joka osoittautui hienoksi paikaksi. Split tunnetaan telakka- ja teollisuuskaupunkina, mutta siellä on lisäksi hieno vanha kaupunginosa, joka ei ole siinä määrin matkailijoiden kansoittama kuin esimerkiksi Dubrovnik. Vanhaan kaupunginosaan ei päässyt autolla, joten jätimme auton vanhan kaupunginosan ulkopuolelle.

Splitin vanhassa kaupunginosassa on hyviä ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi Splitissä on useita nykyaikaisia ostoskeskuksia. Jalkapallo on tärkeä asia Splitissä ja Kroatiassa, joten ostimme paikallisen joukkueen fanipaitoja tuliaisiksi.

Koska meillä oli käytössämme auto, ajoimme rantatietä sekä Splitistä pohjoiseen että etelään. Splitin pohjoispuolella on kuin helminauhana useita vanhoja upeita rantakaupunkeja, muun muassa Trogir. Etelään päin ajoimme jonnekin Rogotinin seudulle, jossa kävimme pienellä veneellä opastetulla jokiristeilyllä ja ihailimme jylhiä maisemia joen molemmin puolin. Päivä oli viileä, joten harmittelimme, että olimme ottaneet mukaan liian vähän vaatetusta.

Ajoimme myös sisämaahan, jossa tutustuimme Krkan kansallispuistoon. Siellä oli upeita vesiputouksia ja koskia. Se oli tutustumisen arvoinen paikka.

Yhtenä päivänä nousimme lauttaan, joka vei meidät Splitin edustalla olevalle Bracin saarelle. Siellä vietimme päivän kävellen ja tutustuen lähinnä Supetarin kaupunkiin. Supetar on kaunis pikkukaupunki, jonne Suomesta järjestää matkoja muun muassa Tjäreborg.

Hotellimme oli melko lähellä rantaa, jonne oli mukava tehdä kävelyretkiä. Hieman hotellistamme etelään oli Meridien-hotelli kasinoineen, jonka edustalla oli komea pienvenesatama. Ranta koostui pienistä pyöreistä kivistä. Merivesi oli vielä sen verran viileätä, että seurueestamme vain rohkeat naiset uskaltautuivat veteen.

Splitistä jäi hyvät muistot. Siellä voi viettää monipuolisen loman, kun lähistöllä on rantaa, vanhaa historiallista kaupunkia, luonnonpuistoja ja saaristoa. Splitissä on vanhan kaupunginosan vastapainona uudempi vireä kaupunginosa, jossa voi tutustua kroatialaisten arkipäivään.

Split ja sitä ympäröivä rannikko ovat todella kaunista seutua. Rantavedet ovat kristallinkirkkaat ja ilmeisesti kalkkikivimaaperästä johtuen vesi on kauniin turkoosin väristä. Rannikon pikkukaupungit kapeine kujineen ja kirkkoineen tuovaat mieleen Italian. Splitissä tuntee välillä olevansa kuin Venetsiassa.

Hintataso kroatiassa on hieman Suomen hintatasoa alhaisempi. Maan valuutta on kuna.

Kroatia tuntuu hyvin eurooppalaiselta ja kehittyneeltä maalta. Liikenne ja kaikki muutkin arkipäiväiset asiat toimivat hyvin, joten siellä voi hyvin vuokrata auton.

Kroaatit ovat ystävällisiä mutta hieman varauksellisia, hieman kuin suomalaiset.

Kirjoittaja lomaili Splitissä 22.-29.4.2014.

Kuvat: Lapintiira

Hotelli Eden oli pieni mutta mukava hotelli.

Hotelli Edenin parvekkeelta oli näkymä merelle ja taustalla siintävään Splitiin.
Merivesi oli huhtikuussa vielä viileätä.
Splitin vanhan kaupunginosan ranta katukahviloineen tuo mieleen Venetsian.

Sää oli huhtikuussa enimmäkseen aurinkoinen, mutta helteestä ei vielä voinut puhua.
 

Kroatian rannikolla on tiheässä pieniä kaupunkeja ja hienoja kirkkoja

Splitin lähistöllä oli mielenkiintoisia raunioita antiikin ajalta.
Krkan kansallispuistossa on vehmas kasvusto ja hienoja koskia.

Krkan kansallispuistossa oli helppo liikkua puusta rakennettuja käytäviä pitkin.

Krkan kansallispuiston kosket ja putoukset olivat upea nähtävyys

Krkan kansallispuistossa oli hienoja kuvanottopaikkoja.
Splitin vanhan kaupunginosan ranta katukahviloineen tuo mieleen Venetsian.


Splitin vanha kaupunginosa oli täynnä kapeita katuja.
Splitistä pääsi nopeasti Bracin saarelle lautalla.

Supetarin kaupungissa oli rauhallinen tunnelma.

Supetarin kaupungin hautausmaalla oli hieno hautamausoleumi.  

Bracin saaren maisemat ovat rauhoittavia.

Lepotauko Supetarissa.
Rogotinin maisemat ovat jylhät.

Rogotinissa osallistuimme jokiretkelle.

Sää oli Rogotinissa viileä.

Kroatiassa on myös vuoristoja.

Opel Astra oli näppärä kulkuneuvo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries