Ahvenanmaa on aurinkoinen

Bolstaholmin charolais-eläimillä on tilaa käyskennellä.


 

Ahvenmanmaa on antoisa matkakohde. Se on lyhyen laivamatkan päässä mutta tarjoaa silti kauniita maisemia, luontokokemuksia, herkullisia ruokaelämyksiä ja ripauksen eksotiikkaa kuin hyvä ulkomaanmatka. Välimatkat ovat lyhyet, joten saarimaakunnasta voi saada hyvän läpileikkauksen jo yhdessä päivässä.

 

Ahvenanmaa on turvallinen matkakohde koronaepidemian aikana, koska ulkomaita koskevat matkustusrajoitukset eivät koske sitä ja tartuntoja on siellä todettu vähän. Maarianhaminaan liikennöivillä laivoilla on väljää ja varustamot edistävät matkustajien turvallisuutta muun muassa tehostetulla hygienialla ja turvaväleillä.

 

Leuto ilmasto

 

Ahvenanmaalla voi nauttia kesäisestä tunnelmasta vielä syyskuussa, koska ilmasto on siellä merellisen leuto. Satokausi on pitkä, joten omenia poimitaan vielä lokakuussa. Golfia voi pelata vielä joulukuussa, koska lunta tulee harvoin.

 

Kesäkuukausien ohella suosittu matkailukuukausi on syyskuu, koska silloin Ahvenanmaalla vietetään sadonkorjuujuhlia. Maarianhaminassa ja saarimaakunnan monilla maatiloilla järjestetään sadonkorjuuviikonloppuina markkinoita ja muita tapahtumia, jotka tarjoavat kaiken ikäisille runsaasti nähtävää ja koettavaa. Tiloilla voi rapsuttaa maatilan eläimiä, nauttia lähiruokaa ja ostaa käsityötuotteita. Laivayhtiöt järjestävät sadonkorjuun aikaan Ahvenanmaalle opastettuja teemaristeilyjä Helsingistä ja Turusta.

 

Merikortteli vie kieltolain ja purjelaivojen aikaan

 

Osallistuin Viking Linen ja paikallisen matkailutoimiston Visit Ålandin opastamalle sadonkorjuuretkelle Helsingistä. Ensivaikutelma matkakohteesta oli lämmin ja aurinkoinen, kun kävelin Gabriella-laivasta ulos Maarianhaminassa syyskuisena lauantaiaamuna. Ensimmäisenä käyntikohteena oli Maarianhaminan Merikortteli, jossa voi tutustua saarimaakunnan monisatavuotisiin merenkulkuperinteisiin. Alueella on laivaveistämöitä, joilla yhä ylläpidetään puulaivojen rakennustaitoja vapaaehtoisvoimin. Laiturissa ja venevajoissa lepää kauniita puualuksia pienistä purjeveneistä täysikokoisiin laivoihin.

 

Saaren käsityö- ja leipomoyrittäjät pystyttivät rannan läheisyyteen myyntipöytiään. Merikortteleista löytyy myös muun muassa taidekäsityöliike Salt ja kultasepänliike Guldvivan, joissa matkailija voi tehdä tuliaisostoksia. Poikkesin haukkaamassa pikkupurtavaa Pub Niskassa, joka on hauskasti kieltolain ja pirtusalakuljettajien henkeen rakennettu ravintola.

 

Merikorttelin ohella merenkulun historiasta kertoo Maarianhaminassa toimiva Ahvenanmaan merenkulkumuseo, jonka laiturissa oleva yli satavuotias nelimastoinen kauppapurjealus on yksi alueen suosituimmista nähtävyyksistä.

 

Bolstaholmin tilalla voit nähdä kotieläimiä ja ostaa lähiruokaa

 

Maarianhaminasta siirryimme tilausbussilla noin puolen tunnin ajomatkan päässä olevalle Bolstaholmin tilalle, joka on yksi Ahvenanmaan suurimpia lihantuottajia. Tunnelma tilalla oli kuin maatalousnäyttelyssä. Isot, värikkäillä omenilla koristellut olkikerät toimivat liikenteenjakajina, kun pellolle rajatulle parkkialueelle virtasi autoja. Tilan laajalle pihamaalle oli pystytetty myyntipöytiä, joilla lähiseudun tuottajat myivät omenia, vihanneksia, lihaa ja muita kasvattamiaan elintarvikkeita. Lapsia varten pihamaalle oli pystytetty heinäkasoja, joissa he saivat peuhata. Leikkejä varten oli myös tarjolla poljettavia pienoistraktoreita.

 

Suosittu nähtävyys olivat Bolstaholmin tilan oikeat kermanväriset charolais-emot ja -sonnit, jotka katsoivat matkailijoita kummissaan syöttökaukalon takaa.

 

Omenasato kypsyy

 

Ahvenmaan luonto on vihreää ja loivasti kumpuilevaa. Maisema bussin ikkunasta muistuttaa välillä Ranskan viinialueita, koska saarimaakunnan monet viinitarhat näyttävät erehdyttävästi viiniviljelmiltä. Ahvenanmaa tuottaa suuren osan Suomen omenasadosta, joten vierailu mehustamossa kuuluu asiaan. Saftstugan-mehustamon isäntä antoi maistaa vastapuristettua omenamehua, joka vei kielen mennessään.

 

Omenoiden lisäksi Ahvenanmaa tuottaa runsaasti perunaa ja sipuleita, jotka viihtyvät alueen leudossa ilmastossa. Siellä täällä näkyy myös pieniä lammasfarmeja. Maatilat ovat Ahvenanmaalla pienehköjä, kooltaan keskimäärin noin 20 hehtaaria.

 

Stallhagen tarjoaa olutta ja kalakeittoa

 

Omenatilalta jatkoimme bussilla matkaamme keskellä Ahvenanmaata sijaitsevaan Stallhageniin, joka on yksi suurimpia pienpanimoita Suomessa. Panimossa tutustuimme oluen valmistukseen ja nautimme panimoravintolassa herkullisen kalakeittolounaan, jonka kyytipoikana oli luonnollisesti Stallhagenin oma lagerolut. Panimoravintola toimi pitkänomaisessa puurakenteisessa rakennuksessa, joka palveli runsaat sata vuotta sitten Venäjän armeijan sotilaiden majoitusparakkina.

 

Seuraavaksi suuntasimme tutustumaan noin varttitunnin ajomatkan päässä olevaan keskiaikaiseen jykevään Kastelholman linnaan, joka on saaren tunnetuimpia nähtävyyksiä. Linnan läheisyydessä on tunnelmallinen ulkoilmamuseo, jossa matkailija saa käsityksen entisajan maalaiselämästä.

 

Smakbyn on ruokakeidas, Mickels Gård huokuu nostalgiaa

 

Linnan läheisyyteen on viime vuosina noussut varsinainen ruokakeidas, kun tv:stä tuttu keittiömestari Michael Björklund on perustanut sinne Smakbyn-ravintolan. Ravintolan yhteyteen on hiljattain rakennettu tislaamo, Ålands Distillery, joka toi markkinoille oman ginin, lonkeron ja snapsin. Smakbyssä vieras pääsee maistamaan merimetsoa, joka muistuttaa naudanlihaa. Sen jälkiruoaksi sopii paksu ahvenanmaalainen pannukakku kermavaahdolla.

 

Viimeisenä tutustumiskohteena sadonkorjuuretkellä oli Mickels Gård -tila, jossa sain tutustua karjatilan toimintaan ja ostaa paikallisia hunaja- ja tyrnimarjatuotteita sekä ahvenanmaalaista vuohenjuustoa. Öfvergårdin omenatila järjesti maistelutilaisuuden, jossa oli mahdollisuus vertaillla eri omenalajikkeista tehtyjä mehulaatuja.

 

Mickels Gårdin mielenkiintoinen nähtävyys oli vanha maalaistalo, josta alueen talkooväki on tehnyt viehättävän kotimuseon. Kotimuseossa oli runsaasti talon alkuperäistä esineistöä ja erikoisuutena oli seiniä koristavat ikivanhat maalatut tapetit.

 

Lars Sonckin jalanjäljillä

 

Ahvenanmaalla ajellessamme näimme useita hienoja kirkkoja. Jomalan kirkon vanhimmat osat ovat 1200-luvulta. Se on ehkä parhaiten säilynyt keskiaikainen rakennus Suomessa.

 

Finströmissä näimme vanhan pappilan, jossa yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista arkkitehdeistä, Lars Sonck (1870-1956), asui lapsena hänen isänsä toimiessa seurakunnassa pappina. Sonck vietti myöhemminkin Ahvenanmaalla paljon aikaa ja suunnitteli sinne useita tunnettuja rakennuksia, muun muassa St Göranin kirkon, merenkulkuoppilaitoksen, Maarianhaminan kaupungintalon ja paikallisen purjehdusseuran paviljongin.

 

Vuodelle 2021 Ahvenanmaalle on luvassa runsaasti erilaisia yleisötapahtumia, koska saarimaakunnan autonomia täyttää sata vuotta kesäkuussa.

 

Puuveneet ja purjelaivat Maarianhaminan Merikorttelin laiturissa kertovat Ahvenanmaan merenkulkuperinteistä.


Kieltolaki ja pirtunsalakuljettajat ovat hauskasti teemana Pub Niskan sisustuksessa Maarianhaminassa.


Isot, värikkäillä omenilla koristellut olkikerät toimivat liikenteenjakajina, kun Bolstaholmin tilan pellolle rajatulle parkkialueelle virtasi autoja.


Suosittu nähtävyys ovat Bolstaholmin tilan oikeat kermanväriset charolais-emot ja -sonnit, jotka katsoivat matkailijoita kummissaan syöttökaukalon takaa.


Leudon merellisen ilmaston ansiosta omenia poimitaan Ahvenanmaalla pitkälle syksyyn.


Stallhagenin panimomestari Mats Ekholm on kehittänyt muun muassa hunajaolutta.


Stallhagen-ravintolan kalakeitto on herkullista.


Tv:stä tuttu mestarikokki Michael Björklund ottaa vieraita vastaan Smakbyn-ravintolassaan.


Ahvenanmaan lippu liehuu Suomen ja Ruotsin lippujen välissä.


Åland Distillery -tislaamon sammioissa syntyy muun muassa giniä.


Hevonen nauttii aurinkoisesta syyspäivästä Mickels Gårdin tilalla.


Mickels Gårdin kotimuseossa voi nähdä, miten talossa elettiin sata vuotta sitten.


Mickels Gårdin vuohi katsoi vierailijaa uteliaana.


Merenkulku on aina ollut tärkeä elinkeino Ahvenanmaalla. Kuvassa Viking Linen Gabriella ja Mariella kotisatamassaan Maarianhaminassa.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries