HK: Crackling joulukinkku, reseptit
Crackling pork joulukinkku |
HKScanin tuotekehityskokki Joni Rouvali ja ruokasisällön tuottaja Timo Turkka esittelivät reseptinsä herkullisille jouluruuille yhtiön webinaarissa 27. lokakuuta 2020.
Pippuripaahdettu kalkkuna
1 pkt Kariniemen Kalkkunan filee, maustamaton
1 rkl rosepippureita
1 rkl viherpippureita
½ rkl mustapippureita
1 rkl fenkolin siemeniä
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl suolaa
Murskaa kaikki pippurit sekä fenkolin ja korianterinsiemenet morttelissa karkeasti. Kuivaa kalkkunan fileen pinta talouspaperilla. Ripottele pintaan suola ja anna maustua puolisen tuntia.
Hiero fileen pintaan mausteseos. Paahda filee pienessä määrässä öljyä ja voita kauniin paahteisen väriseksi. Kypsennä lopuksi 150-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes sisälämpö on 75 astetta. Jäähdytä yön yli, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa joulupöydässä kinkun tapaan.
Vegaaninen joulumureke HK Vihreät Jauhiksesta
Vegaaninen joulumureke HK Vihreät Jauhiksesta
3 pkt HK Vihreät Jauhista
3 rkl kuivattua aprikoosia kuutioituna
3 rkl pistaaseja murskattuna½ tl valkopippuria
1 tl kanelia
1 tl maustepippuria jauhettuna
1 tl neilikkaa jauhettuna 1 rkl hienonnettua rosmariinia
2 rkl rypsiöljyä
Sekoita kaikki ainekset huolellisesti kulhossa. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja painele murekemassa vuokaan tiiviisti. Kypsennä 150-asteisessa (kiertoilma) uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä mureke vuoassaan.
Voit käyttää murekkeen kylmänä pateen tapaan hillokkeiden ja hyvän leivän kera tai lämpöisenä esimerkiksi perunamuusin ja puolukoiden kera.
Crackling pork joulukinkku
1 kpl HK Viljaporsaan Gourmet kinkku
Suolaa
Rypsiöljyä
Poista kinkusta verkko. Kuivaa nahka huolellisesti. Säädä mattopuukon terä noin 3 milliä esiin. Vedä kamaraan viiltoja noin puolen sentin välein niin, ettei terä mene kuitenkaan kamaran läpi. Hiero kamaraan rypsiöljyä ja suolaa. Nämä edesauttavat kauniin cracklingin muodostumisessa. Kuumenna kiertoilmauuni 240-asteeseen. Laita kinkku ritilälle ja uuninpelti ritilän alle. Paista noin 30 minuuttia, jolloin kamara rapeutuu ja alkaa ”kuplimaan”. Kun kamara on kauniisti rapeutunut, alenna uunin lämpö 100 asteeseen ja laita kinkkuun mittari. Jatka paistamista, kunnes kinkku on 75-asteinen.
Anna kinkun vetäytyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista. Nauti lämpimänä. Nahkan tulee olla rouskuvan rapeaa ja herkullista. Huom: Crackling possun alkupaistossa tulee melkoisesti savua, joten kannattaa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta.
Carnitas joulukinkusta
400 g joulukinkkua
1 ruukku korianteria
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1/3 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl chipotletahnaa
Sitruuna-aioli:
1 kananmuna
1 rkl siiderietikkaa
½ rkl Dijon-sinappia
2 valkosipulin kynttä
2 dl rypsiöljyä
½ tl suolaa
1 limen mehu ja raastettu kuori
Lisäksi:
Maissitacolettuja
Rypsiöljyä
1 lime
Riko kananmuna kapeapohjaiseen korkeareunaiseen astiaan. Lisää mukaan siiderietikka, Dijon, valkosipuli ja suola. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja aloita soseuttamaan. Lisää rypsiöljyä samalla soseuttaen. Kun kastike alkaa emulgoitumaan, nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin, kunnes kaikki öljy on kaadettu mukaan ja kastike on kokonaan emulgoitunut majoneesiksi. Mausta lopuksi limen mehulla ja raastetulla kuorella.
Revi kinkun jämät pulled porkiksi. Kuumenna paistinpannu ja ruskista kinkkupulled rypsiöljyssä kauniin väriseksi. Lisää joukkoon chipotletahna sekä kuivamausteet. Jatka freesaamista muutama minuutti.
Lisää joukkoon appelsiinin mehu ja raastettu kuori. Silppua korianteri ja lisää silppu mukaan. Kuumenna tacoletut.
Kokoa tacot ja tarjoa limelohkojen sekä lime-aiolin kera
Kommentit
Lähetä kommentti