Mallorca polkupyörällä

Mallorca tarjoaa pyöräilijälle hyvät puitteet ja hienot maisemat.


 

Mallorca on erinomainen pyöräilykohde sekä harrastajille että ammattilaisille. Sen takaa yli 2 000 km teitä ja polkuja, jotka on jaettu 16 reitiksi.

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Mallorca on mainio pyörämatkakohde vuoristoisen maaston, leudon välimerenilmaston ja erittäin hyvän reittiverkoston vuoksi.

 

Parhaat reitit löytyvät matkailuneuvoston virallisesta reittikartasta ("Plan de Vías Ciclistas", PVCM), jossa tiet ja polut on luokiteltu niiden vaativuustason ja liikennemäärien mukaan vältettäviksi, soveltuviksi ja suositeltaviksi. Tältä pohjalta on laadittu yhteensä 16 reittiehdotusta, joiden vaativuustaso vaihtelee etäisyyden ja maaston mukaan. Reitit kattavat koko saaren, ja niiden varrella on monia tunnettuja nähtävyyksiä, historiallisia rakennuksia, kyliä ja kaupunkeja sekä Tramuntana-vuoristo.

 

Huikaisevia näkymiä ja kiehtovia luonnonilmiöitä

Far de Formentor -reitti (A2) on luokiteltu keskivaativaksi. Reitti alkaa Alcúdiasta ja jatkuu sieltä Port de Pollençan pikkukylään, joka sijaitsee Pollençanlahden rannalla ja S'Albuferetan luonnonsuojelualueen tuntumassa. Satamasta poljetaan Formentorin majakalle, josta avautuu huikaisevat näkymät. Lopuksi jatketaan polkua pitkin historialliseen Campanetin kaupunkiin, jossa voi nähdä ainutlaatuiset "tyhjästä" syntyvät lähteet (Ses Fonts Ufanes), Campanetin luolat ja Pyhän Mikaelin kappelin.

 

Yksi Euroopan kovimmista nousuista

Sa Calobra -reitti (A4) on luokiteltu erittäin vaativaksi, joten se soveltuu vain kokeneille pyöräilijöille. Reitillä on yksi Euroopan kovimmista nousuista, ja se on monelle himopyöräilijälle pääsyy lähteä Mallorcalle. Reitti lähtee Alcúdiasta, ja Pollençan kaupungin jälkeen alkaa ensimmäinen nousu (Coll de Femenia). Sen jälkeen pyöräillään Escorcan ja Coll de Cals Reisin kautta ennen laskeutumista Sa Calobran satamaan, joka sijaitsee Torrent de Pareis -luonnonmuistomerkin kupeessa.

 

Arkkitehtuuria ja sykettä rantareitillä

Reiteistä esteettömin on helpoksi arvioitu Andratxin-reitti (C1). Se lähtee Calvián kunnan rannikolta ja etenee kylästä toiseen. Niistä varsinkin S'Arracó ihastuttaa modernistisella arkkitehtuurillaan, kun taas perinteisempää tyyliä on tarjolla Calviàn ja Capdellàn kylissä. Paluureitti kulkee etupäässä rannikolla, joten sen varrella on myös sykkiviä matkailualueita, kuten Port d'Andratx satama, Peguera ja Santa Ponça.

 

Luolia ja luostareita

Vaativaksi arvioidun Son Carrió -reitin (M3) varrella on kaksi saaren kuuluisinta näköalapaikkaa: Artàn Betlem-luostari ja Felanitxin Sant Salvador -luostari. Molemmat sijaitsevat Llevant-vuorilla. Reitti lähtee Cala Millorista ja kulkee Son Serveran ja Artàn kylien sekä pienen Coll des Pescadors -vuorensolan kautta. Sen jälkeen tullaan Betlem-luostarille. Reitti jatkuu vähän liikennöityjä pikkuteitä pitkin Manacoriin ja Felanitxiin, josta alkaa viiden kilometrin ja 7 %:n nousu Sant Salvadorille. Paluumatkalla ohitetaan mm. Porto Cristo, jonka Lohikäärmeluolat (Cuevas del Drach) kuuluvat saaren suurimpiin nähtävyyksiin.

 

Lähde: Mallorcan matkailuneuvosto, related.dk

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries