Irlanti on vaellusreittejä, jylhää luontoa ja surffipaikkoja

Irlannista ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen surffaaminen, mutta luonnonkauniilla saarella on tarjota myös useita hyviä surffipaikkoja kuten Bundoranin rannat, jossa tämä kuva on otettu.


 

Monipuolinen Irlanti tarjoaa matkailijalle rannikon vaellusreittejä, surffipaikkoja ja jopa revontulielämyksiä.

 

Vaellusreittejä rannikolla

 

Vaellus Irlannin rannikolla tarjoaa sekä vaikuttavia kalliomaisemia että kauniita merinäköaloja. Vaellusreittejä löytyy monipuolisesti eri puolilta maata.

 

Yksi suosituimmista on Pohjois-Irlannin Gobbins Cliff Path, joka kulkee kallioseinämien juurella. Reitin perusti eräs irlantilainen insinööri vuonna 1902, ja se avattiin uudelleen vuonna 2015. Reitti kulkee useiden luolien kautta, ja jos hyvin käy, kulkiessa saattaa nähdä lunneja. Viiden kilometrin pituisen reitin kesto on noin 2,5 tuntia maaston epätasaisuuden vuoksi.

 

Puolen tunnin junamatkan päässä Dublinista löytyy Howth Cliff Path. Tämä kuusi kilometriä pitkä reitti alkaa Howthin kalastajakylästä, jonka historia ulottuu viikinkiajalle. Vaativuustasoltaan helppo reitti kulkee kallioiden, mäkien ja peltojen lomassa, ja tuleepa vastaan myös kaunis majakka. Howthissa on lisäksi useita hyviä kalaravintoloita.

 

Lyhyen lauttamatkan päässä Länsi-Irlannin Connemarasta löytyy Inishbofinin saari. Suuri osa siitä on suojelualuetta, joten se on upea vaelluskohde. Hieno viiden kilometrin vaellusreitti on vaativuustasoltaan helppo, ja näkymät Atlantille ovat upeita.

 

Revontulia ja pimeässä hohtavaa merivettä

 

Irlanti tunnetaan kauniista luonnostaan ja mukavista kaupungeistaan. Maalla on kuitenkin tarjota myös vähemmän tunnettuja mutta maagisia luontoelämyksiä.

Irlannin pohjoisimmassa paikassa Inishowenin niemimaalla voi kokea iloisen yllätyksen: valosaasteelta suojassa oleva taivas saattaa nimittäin täyttyä vihreän ja vaaleanpunaisen sävyissä loistavista revontulista.

 

Wild Atlantic Way -rantareitin varrella Kerryssä ja Corkissa voi ihailla paitsi upeita kallioita ja kullankeltaisia rantoja myös bioluminesoivia planktonyhteiskuntia, jotka saavat meren hohtamaan tähtitaivaan alla. Corkissa ilmiötä pääsee ihmettelemään jopa aivan lähietäisyydeltä yöllisellä melontaretkellä.

 

Vähemmän tunnetut kaunottaret

 

Irlannin vähemmän tunnetuista paikoista ja nähtävyyksistä kiinnostuneiden kannattaa sisällyttää matkasuunnitelmaan käynti Cloughoughter Castlen rauniolinnassa. Tämä pyöreä linna on rakennettu pienelle saarelle keskelle Lough Oughterin järveä. Alue on osa Unescon kansainvälistä Marble Arch Caves -geopuistoa, se ja sijaitsee vehmaan Killykeen Forest Parkin kupeessa. Järvelle järjestetään myös veneretkiä, joihin sisältyy vierailu linnassa.

 

Tutustumisen arvoisia ovat myös valtavat Antrimin laaksot (Glens of Antrim), jotka koostuvat jäätiköiden aikanaan synnyttämästä yhdeksästä omaleimaisesta laaksosta (glen). Glenariff-laaksoa nimitetään myös laaksojen kuningattareksi kiitos luonnonkauniin Glenariff Forest Parkin. Puistossa voi vaeltaa jokimaisemissa ja ihailla useita vesiputouksia. Vähän matkan päästä löytyy myös 1200-luvulla rakennettu Red Bay Castle. Cushendunin rannikkokylässä voi juoda "pintin" Mary McBride'sissa, joka on yksi Irlannin pienimmistä pubeista. Sitä ennen voi tutustua 400 miljoonaa vuotta vanhoihin luoliin, jotka lienevät tuttuja Game ofThrones -sarjan faneille.

 

Surffaajien Irlanti

 

Irlannista ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen surffaaminen, mutta luonnonkauniilla saarella on tarjota myös useita hyviä surffipaikkoja. Esimerkkinä on Donegalin kreivikunnassa sijaitseva Irlannin surffipääkaupunki Bundoran, jonka National Geographic lehti on valinnut yhdeksi maailman 20 parhaasta surffipaikasta. Bundoranin surffikoulu Bundoran Surf Co. tarjoaa kursseja kaikenikäisille ja -tasoisille surffaajille. Suurimmat aallot löytyvät Sligon Mullaghmore Headistä, joka onkin ammattilaissurffaajien suosiossa. Rannalta käsin voi yleensä seurata, miten lajin taiturit heittäytyvät aaltojen vietäväksi. Jos surffielämyksiin haluaa yhdistää kulttuuria, kulinarismia tai vaellusta, siihen on tarjolla kosolti mahdollisuuksia koko Wild Atlantic Wayn varrella.

 

Parhaat uimapaikat

 

Irlanti tarjoaa luonnonvesiä rakastaville paljon vaihtoehtoja niin kesä- kuin talviaikaankin. Esimerkkinä ovat Antrimin kreivikunnassa sijaitsevan Ballintoy Harbour -kylän uskomattoman kirkkaat vedet. Game of Thrones -fanit tunnistanevat kylän, koska se oli sarjan Rautasaarten kuvauspaikka. Carlingford Loughin jääkylmästä vuonosta avautuu upeat näkymät Mournevuoristoon, jonka sanotaan toimineen C. S. Lewisin Narnian inspiraationa. Itä-Irlannin Mountshannonissa taas voi uida Irlannin suurimpiin kuuluvassa järvessä Lough Dergissä.

 

Asiasta kertoi Irlannin matkailutoimisto Tourism Ireland tiedotteessaan 2.3.2021.

 

 

Suosittua Game of Thrones -sarjaa on kuvattu näissä maisemissa.



Irlannin pohjoisimmassa paikassa Inishowenin niemimaalla voi kokea iloisen yllätyksen: valosaasteelta suojassa oleva taivas saattaa nimittäin täyttyä vihreän ja vaaleanpunaisen sävyissä loistavista revontulista.


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries