Suomen luonto tarjoaa herkkuja


Jokamiehenoikeudet antavat meille uskomattoman hienon mahdollisuuden kerätä ja käyttää luonnon antimia kuten sieniä.




Suomi on luonnossa liikkujan ja luonnon antimia käyttävän paratiisi. Suomesta löytyy kiinnostavia kolkkia, joissa voi vapaasti liikkua ja retkeillä.

 

Jokamiehenoikeudet antavat meille uskomattoman hienon mahdollisuuden kerätä ja käyttää luonnon antimia. Kun alkaa perehtyä luonnon tarjoamiin ruokamahdollisuuksiin, huomaa, että lähes kaikkea niityiltä ja metsistä löytyvää voi käyttää ruuaksi. Nälkä kasvaa syödessä, ja innostus kasvaa luontotietouden lisääntyessä, jolloin ulkoruokinnan makuun päässyt ihminen löytää uutta kokeiltavaa ja tutkittavaa.

 

Jokamiehenoikeudet ovat suomalaisten suuri etuoikeus, jota kannattaa hyödyntää! Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Skotlannissa on vastaavanlaiset oikeudet. Ne sallivat metsässä ja luonnossa kulkijalle varsin vapaan mahdollisuuden kerätä luonnonantimia sekä omaan käyttöön että myyntiin.

 

Marjoja ja sieniä saa kerätä täysin vapaasti. Luonnossa saa onkia ja pilkkiä vapaasti.

 

Sienet kasvavat monenlaisissa metsissä, mutta hyvä nyrkkisääntö on etsiä valoisa, helppokulkuinen metsikkö. Esimerkiksi syksyinen suosikkisieni suppilovahvero löytyy monesti vanhasta kuusikosta, kantarelli taas koivikosta tai männiköstä. Kun löydät hyvän sieniapajan, kirjaa se ylös. Sienet kasvavat vuodesta toiseen samoissa paikoissa, vaikka vuodet eivät ole veljeksiä. Satomäärät vaihtelevat.

 

Älä kerää mitään syötäväksi tehtaan tai vilkasliikenteisen tien varrelta. Kerää aina vain ensiluokkaisia marjoja, sieniä ja yrttejä!

 

Marjat kannattaa poimia ämpäriin. Jos aiot kerätä monenlaisia marjoja, ota mukaan oma kippo joka lajille.

 

Älä poimi sieniä muovipussiin tai –ämpäriin vaan hyvään, ilmavaan koriin. Jos keräät monenlaisia sieniä, ota joka lajille oma keräilyastiansa. Esimerkiksi kirpeistä rouskuista saattaa tarttua makua mietoihin sieniin, kuten kantarelleihin. Poimi sienet juuresta kiertämällä. Puhdista sienet harjalla saman tien: kotiin ei kannata kantaa roskia mukanaan.

 

Metsässä ja muualla luonnossa liikkuminen on mielekästä. Lukuisat tutkimukset kertovat, että luonnon rauhassa verenpaine laskee, sydämen syke alenee, mieli virkistyy ja ihminen elpyy esimerkiksi töistä paremmin.



 

Sienitäyte lätyille (kuva)

noin 1,5 l tuoreita sieniä, esimerkiksi kantarelleja ja suppilovahveroita

voita

50-100 g tuorejuustoa, esimerkiksi kantarellilla maustettua

1 sipuli

valkosipulia maun mukaan

suolaa, mustapippuria

nippu persiljaa

Paista sienet voinokareella rapeiksi pannulla, pieni erä kerrallaan, jotta kosteus haihtuu. Lisää sipuli ja valkosipuli ja anna niiden kuullottua sienten joukossa. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää tuorejuusto ja anna täytteen sekoittua miedolla lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa kourallinen tuoretta persiljaa.



 

 

 

Kantarellikeitto

1 sipuli hienonnettuna

4 porkkanaa pieninä paloina

4 perunaa pieninä paloina

200 g tuoreita kantarelleja

voita

1 l  vettä

suolaa

puoli pakettia Koskenlaskija-juustoa

tilliä

2 dl kermaa

Paista sipuli, peruna, porkkana ja kantarellit voissa. Lisää vettä ja suolaa. Kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää Koskenlaskija-juustoa pieninä paloina. Lisää viimeiseksi tilli ja kerma.



 

 

Eskon mainio nuotiohauki

Parikiloinen hauki fileoidaan.

Fileet maustetaan suolalla ja pippurilla ja leivitetään vehnäjauhoilla pussissa.

Fileet paistetaan pannulla runsaassa voissa molemmin puolin kypsäksi. Haukifileet maistuvat uusien perunoiden ja voissa paistettujen kantarellien kanssa.

 

 

Allin ”hirveä”tattipiirakka

Pohja:

2 dl vettä

20 g hiivaa

3 rkl öljyä

0,5 tl suolaa

5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

300 g hirvenjauhelihaa tai muuta jauhelihaa

1 hienonnettu sipuli

öljyä

5 dl tuoretta herkkutattia

oreganoa

juustoraastetta

Valmista ensin piirakan pohja. Liuota hiiva veteen, lisää muut aineet.

Anna kohota hetki. Lisää täytteen ainesosat pohjan päälle, ja viimeiseksi juustoraaste.

Paista 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Tarjoile hyvän mehun kera — metsäiselle piirakalle sopii puolukkamehu tai mustikka-variksenmarjamehu.

 

 

Maailman paras mustikkatorttu

Pohja:

2 kananmunaa

1 dl hienoa sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl sulaa voita

Täyte:

2 dl kermaa

1 dl hienoa sokeria

1 prk rahkaa

1 tl vaniljasokeria

4 liivatelehteä

tuoreita tai pakastettuja mustikoita oman maun mukaan

Kiille:

2 dl vettä tai mustikkamehua (lisäaineetonta)

1 dl hyytelösokeria

Vispaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Lisää pohjan muut ainesosat seokseen. Voitele torttupohjavuoka ja korppujauhota se. Paista pohjaa uunin alatasolla 175 asteessa 15-20 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri, rahka ja vaniljasokeri. Lisää viimeiseksi liivatteet, jotka olet liottanut kylmässä vedessä ja kiehauttanut pienessä vesitilkassa. Kaada täyte torttupohjan päälle.

Lisää pinnalle tasainen kerros marjoja (noin 300-400 grammaa).

Valmista kiille. Kiehauta hyytelösokeri nesteessä. Anna jäähtyä vähän. Kaada varovaisesti mustikoiden päälle. Hyydytä viileässä.

 

 

Suolaiset piirakat

Pohja:

150 g pehmeää margariinia

4 dl puolikarkeita jauhoja

0,5 dl suolaa

1 dl juustoraastetta

1 dl kylmää vettä

vehnäjauhoja

Täyte:

400 g savuporoa tai savulohta

100 cm purjoa renkaina ja kuullotettuna

1 dl kermaviiliä

6 kananmunaa

1 tl suolaa

2 dl juustoraastetta

1 tl kuivattuja puolukoita

Sekoita rasva, jauhot, suola ja juustoraaste. Lisää vesi.

Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan.

Ripottele paistovuoan pohjalle vehnäjauhoja. Levitä taikina piirakkavuokaan tasaisesti.

Sekoita täytteen ainekset ja kaada ne pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista, että täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.

 

 


Stifadoa jäniksestä

Puolikas jänis, noin 1,2 kg,

isoina paloina luineen päivineen

saman verran punasipulia perattuna, yksi hienoksi silputtuna, muut renkaina

3 valkosipulin kynttä

½ dl oliiviöljyä

2 dl sherryä tai punaviiniä

noin 1 kg tuoretta, ylikypsää tomaattia tai noin 500 g tomaattimurskaa

noin 20 g tomaattipyreetä

1 tl neilikkaa

1,5 tl kanelia

1 tl mustapippuria sekä kourallinen laakerilehtiä tai 3-4 tl valmista stifadomaustetta

suolaa

Kuumenna öljy kattilassa, lisää siihen silputtu sipuli käristymään ja muutaman minuutin kuluttua sipulirenkaat sekä valkosipulit. Käristä sekoittaen aina välillä.

Lisää tomaatit ja sekoita nyt useammin, lisää myös pyree ja lasillinen vettä.

Hauduta tätä massaa hiljaisella tulella noin tunnin ajan. Lisää vettä tilkka kerrallaan sitä mukaan kun nestettä haihtuu. Lisää mausteet sekä suola ja käristä liha kuumalla pannulla nopeasti oliiviöljyssä. Nosta lihapalat sipulimassan päälle, lisää viini. Peitä kannella. Hauduta vielä noin kaksi tuntia tai kunnes lihat alkavat irrota luista.

Muista sekoittaa, jotta seos ei tartu pohjaan kiinni. Lisää viiniä tai vettä, vähän kerrallaan. Lisäkkeiksi sopivat paistetut perunat tai vaikkapa paahdetut juurekset.

 

Lähde: Luontoruokaa, Tarinoita horsmasta harjukseen, Terhi Friman & Antti Saraja, Maahenki Oy, 2017.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries