Jokamiehenoikeudet antavat meille uskomattoman hienon
mahdollisuuden kerätä ja käyttää luonnon antimia kuten sieniä.
Suomi on luonnossa liikkujan ja luonnon antimia käyttävän
paratiisi. Suomesta löytyy kiinnostavia kolkkia, joissa voi vapaasti liikkua ja
retkeillä.
Jokamiehenoikeudet antavat meille uskomattoman hienon
mahdollisuuden kerätä ja käyttää luonnon antimia. Kun alkaa perehtyä luonnon
tarjoamiin ruokamahdollisuuksiin, huomaa, että lähes kaikkea niityiltä ja
metsistä löytyvää voi käyttää ruuaksi. Nälkä kasvaa syödessä, ja innostus
kasvaa luontotietouden lisääntyessä, jolloin ulkoruokinnan makuun päässyt
ihminen löytää uutta kokeiltavaa ja tutkittavaa.
Jokamiehenoikeudet ovat suomalaisten suuri etuoikeus,
jota kannattaa hyödyntää! Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja
Skotlannissa on vastaavanlaiset oikeudet. Ne sallivat metsässä ja luonnossa
kulkijalle varsin vapaan mahdollisuuden kerätä luonnonantimia sekä omaan
käyttöön että myyntiin.
Marjoja ja sieniä saa kerätä täysin vapaasti. Luonnossa
saa onkia ja pilkkiä vapaasti.
Sienet kasvavat monenlaisissa metsissä, mutta hyvä
nyrkkisääntö on etsiä valoisa, helppokulkuinen metsikkö. Esimerkiksi syksyinen
suosikkisieni suppilovahvero löytyy monesti vanhasta kuusikosta, kantarelli
taas koivikosta tai männiköstä. Kun löydät hyvän sieniapajan, kirjaa se ylös.
Sienet kasvavat vuodesta toiseen samoissa paikoissa, vaikka vuodet eivät ole
veljeksiä. Satomäärät vaihtelevat.
Älä kerää mitään syötäväksi tehtaan tai
vilkasliikenteisen tien varrelta. Kerää aina vain ensiluokkaisia marjoja,
sieniä ja yrttejä!
Marjat kannattaa poimia ämpäriin. Jos aiot kerätä
monenlaisia marjoja, ota mukaan oma kippo joka lajille.
Älä poimi sieniä muovipussiin tai –ämpäriin vaan hyvään,
ilmavaan koriin. Jos keräät monenlaisia sieniä, ota joka lajille oma
keräilyastiansa. Esimerkiksi kirpeistä rouskuista saattaa tarttua makua
mietoihin sieniin, kuten kantarelleihin. Poimi sienet juuresta kiertämällä.
Puhdista sienet harjalla saman tien: kotiin ei kannata kantaa roskia mukanaan.
Metsässä ja muualla luonnossa liikkuminen on mielekästä.
Lukuisat tutkimukset kertovat, että luonnon rauhassa verenpaine laskee, sydämen
syke alenee, mieli virkistyy ja ihminen elpyy esimerkiksi töistä paremmin.
Sienitäyte lätyille (kuva)
noin 1,5 l tuoreita sieniä, esimerkiksi kantarelleja ja
suppilovahveroita
voita
50-100 g tuorejuustoa, esimerkiksi kantarellilla
maustettua
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
suolaa, mustapippuria
nippu persiljaa
Paista sienet voinokareella rapeiksi pannulla, pieni erä
kerrallaan, jotta kosteus haihtuu. Lisää sipuli ja valkosipuli ja anna niiden
kuullottua sienten joukossa. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää tuorejuusto
ja anna täytteen sekoittua miedolla lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa kourallinen
tuoretta persiljaa.
Kantarellikeitto
1 sipuli hienonnettuna
4 porkkanaa pieninä paloina
4 perunaa pieninä paloina
200 g tuoreita kantarelleja
voita
1 l vettä
suolaa
puoli pakettia Koskenlaskija-juustoa
tilliä
2 dl kermaa
Paista sipuli, peruna, porkkana ja kantarellit voissa.
Lisää vettä ja suolaa. Kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää
Koskenlaskija-juustoa pieninä paloina. Lisää viimeiseksi tilli ja kerma.
Eskon mainio nuotiohauki
Parikiloinen hauki fileoidaan.
Fileet maustetaan suolalla ja pippurilla ja leivitetään
vehnäjauhoilla pussissa.
Fileet paistetaan pannulla runsaassa voissa molemmin
puolin kypsäksi. Haukifileet maistuvat uusien perunoiden ja voissa paistettujen
kantarellien kanssa.
Allin ”hirveä”tattipiirakka
Pohja:
2 dl vettä
20 g hiivaa
3 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
300 g hirvenjauhelihaa tai muuta jauhelihaa
1 hienonnettu sipuli
öljyä
5 dl tuoretta herkkutattia
oreganoa
juustoraastetta
Valmista ensin piirakan pohja. Liuota hiiva veteen, lisää
muut aineet.
Anna kohota hetki. Lisää täytteen ainesosat pohjan
päälle, ja viimeiseksi juustoraaste.
Paista 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Tarjoile
hyvän mehun kera — metsäiselle piirakalle sopii puolukkamehu tai
mustikka-variksenmarjamehu.
Maailman paras mustikkatorttu
Pohja:
2 kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl sulaa voita
Täyte:
2 dl kermaa
1 dl hienoa sokeria
1 prk rahkaa
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
tuoreita tai pakastettuja mustikoita oman maun mukaan
Kiille:
2 dl vettä tai mustikkamehua (lisäaineetonta)
1 dl hyytelösokeria
Vispaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Lisää pohjan muut
ainesosat seokseen. Voitele torttupohjavuoka ja korppujauhota se. Paista pohjaa
uunin alatasolla 175 asteessa 15-20 minuuttia.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri, rahka ja
vaniljasokeri. Lisää viimeiseksi liivatteet, jotka olet liottanut kylmässä
vedessä ja kiehauttanut pienessä vesitilkassa. Kaada täyte torttupohjan päälle.
Lisää pinnalle tasainen kerros marjoja (noin 300-400
grammaa).
Valmista kiille. Kiehauta hyytelösokeri nesteessä. Anna
jäähtyä vähän. Kaada varovaisesti mustikoiden päälle. Hyydytä viileässä.
Suolaiset piirakat
Pohja:
150 g pehmeää margariinia
4 dl puolikarkeita jauhoja
0,5 dl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 dl kylmää vettä
vehnäjauhoja
Täyte:
400 g savuporoa tai savulohta
100 cm purjoa renkaina ja kuullotettuna
1 dl kermaviiliä
6 kananmunaa
1 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
1 tl kuivattuja puolukoita
Sekoita rasva, jauhot, suola ja juustoraaste. Lisää vesi.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan.
Ripottele paistovuoan pohjalle vehnäjauhoja. Levitä
taikina piirakkavuokaan tasaisesti.
Sekoita täytteen ainekset ja kaada ne pohjan päälle.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista, että täyte on hyytynyt ja
pinta saanut väriä. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.
Stifadoa jäniksestä
Puolikas jänis, noin 1,2 kg,
isoina paloina luineen päivineen
saman verran punasipulia perattuna, yksi hienoksi
silputtuna, muut renkaina
3 valkosipulin kynttä
½ dl oliiviöljyä
2 dl sherryä tai punaviiniä
noin 1 kg tuoretta, ylikypsää tomaattia tai noin 500 g
tomaattimurskaa
noin 20 g tomaattipyreetä
1 tl neilikkaa
1,5 tl kanelia
1 tl mustapippuria sekä kourallinen laakerilehtiä tai 3-4
tl valmista stifadomaustetta
suolaa
Kuumenna öljy kattilassa, lisää siihen silputtu sipuli
käristymään ja muutaman minuutin kuluttua sipulirenkaat sekä valkosipulit.
Käristä sekoittaen aina välillä.
Lisää tomaatit ja sekoita nyt useammin, lisää myös pyree
ja lasillinen vettä.
Hauduta tätä massaa hiljaisella tulella noin tunnin ajan.
Lisää vettä tilkka kerrallaan sitä mukaan kun nestettä haihtuu. Lisää mausteet
sekä suola ja käristä liha kuumalla pannulla nopeasti oliiviöljyssä. Nosta
lihapalat sipulimassan päälle, lisää viini. Peitä kannella. Hauduta vielä noin
kaksi tuntia tai kunnes lihat alkavat irrota luista.
Muista sekoittaa, jotta seos ei tartu pohjaan kiinni. Lisää
viiniä tai vettä, vähän kerrallaan. Lisäkkeiksi sopivat paistetut perunat tai
vaikkapa paahdetut juurekset.
Lähde: Luontoruokaa, Tarinoita horsmasta harjukseen,
Terhi Friman & Antti Saraja, Maahenki Oy, 2017.
|
Kommentit
Lähetä kommentti