Tove Janssonin taide loistaa HAMissa

Tove Jansson: Lintu sininen, 1953. © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Maija Toivanen.


 

HAMissa avautuva suurnäyttely johdattaa Tove Janssonin luomaan paratiisiin. Näyttely esittelee Janssonin julkisiin tiloihin toteuttamia tilaustöitä, joissa taiteilijan päämääränä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia keskusteluun ja tarinoiden maailmaan. Muumi 80 -juhlavuotta juhlistava näyttely Tove Jansson – Paratiisi on avoinna HAM Helsingin taidemuseossa 25.10.2024–6.4.2025. 

Tove Jansson – Paratiisi esittelee Tove Janssonin (1914–2001) julkisia teoksia ensi kertaa näyttelyksi koottuna. Kahteen kerrokseen levittäytyvä kokonaisuus täyttää puolet HAMin näyttelytiloista ja tuo esille yli 180 teosta ja esinettä, mukaan lukien ennennäkemättömiä luonnoksia.

Näyttely keskittyy Janssonin julkisiin tiloihin 1940- ja 1950-luvuilla toteuttamiin tilaustöihin. Se esittelee taiteilijan vähemmän tunnetun seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan, pienemmistä koristemaalauksista monumentaalikoon teoksiin. Kohokohtiin kuuluvat kuusi suurta hiilipiirrosta, joiden avulla saa ainutlaatuisen kosketuksen taiteilijan luovaan prosessiin. Tove Janssonin ateljeesta löytyneitä luonnoksia ei ole koskaan aiemmin esitelty yleisölle.

- Näyttely kutsuu matkalle Toven maailmaan ja esittelee hänen erityistä kykyään tuoda leikkiä siihen joskus karuunkin maailmaan, jossa elämme. Merenneitojen, saturatsujen, yksisarvisten, sateenkaarien ja muumihahmojen seinään maalaaminen on ollut taidemaalarille aikoinaan odotusten vastaista, ja juuri siksi niin tovemaisen rohkeaa, huoletonta ja vähän kuritontakin, näyttelyn kuraattori Heli Harni sanoo.

Näyttelyn päätyttyä osa teoksista matkaa Japaniin valottamaan Janssonin työtä julkisen taiteen parissa. Näyttely kiertää Japanissa lähes kymmenessä näyttelypaikassa 2025 kesästä lähtien.

Paratiisi on pyrkimystä harmoniaan

Tove Janssonin julkiset maalaukset avaavat näkymiä taiteilijan ehtymättömään fantasiamaailmaan. Näyttely kertoo myös taiteilijan haaveilusta ja pyrkimyksistä idylliin sodan aiheuttamien haasteiden keskellä. 

- En ole koskaan uneksinut ja suunnitellut niin paljon kuin näinä vuosina. En leikisti – vaan koska se on ollut absoluuttinen tarve, totesi Jansson ystävälleen Eva Konikoffille lähettämässä kirjeessä lokakuussa 1944.

Tove Janssonin julkiset tilaustyöt liittyivät toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennuksen aikaan, ja niistä moni valmistui lapsille tai nuorille rakennettuihin ympäristöihin: Kotkan lastentarhaan (1949) ja ammattikouluun (1952) sekä Kiilan ruotsinkieliseen kansakouluun Karjaalle (1953). Toisena tyypillisenä ympäristönä ovat jopa iloitsemiseen tarkoitetut tilat: Haminan Seurahuone (1952) sekä henkilöstöravintolat Strömbergin tehtaalla (1945), Helsingin kaupungin Kaupunginkellarissa (1947) ja Pohjoismaiden Yhdyspankin (nyk. Nordea) pääkonttorilla (1954).  

Matka monumentaalitöiden mestariksi

Tove Jansson maalasi työläät julkiset teoksensa intensiivisenä luomiskautenaan, jolloin hän piti ensimmäiset yksityisnäyttelynsä Bäcksbackan Taidesalongissa ja julkaisi ensimmäiset muumikirjansa. Näyttelyssä Janssonin elinympäristö avautuu sota-ajan kuvausten ja Helsinki-maisemien kautta. Lisäksi esitellään hänet julkisten maalausten tekijäksi johdattaneita teoksia ja kuvituksia. 

Nostot HAMin ydinkokoelmasta, Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelmasta, valokuvat, videofilmit ja hiljattain valmistunut Teuvan kirkon alttarimaalausta käsittelevä dokumentti antavat mahdollisuuden uppoutua Tove Janssonin mielenmaisemaan. Dokumenttia esitetään lauantai-iltapäivisin ja sunnuntaisin. Linda Bergrothin suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri korostaa Janssonin luomisprosessia ja tuo esiin julkisten teosten monumentaalisen mittakaavan. 

Muumit ilakoivat myös seinämaalauksissa

Näyttely juhlistaa myös Muumi 80 -juhlavuotta. Småtrollen och den stora översvämningen (Muumit ja suuri tuhotulva) -kirjan julkaisusta tulee kuluneeksi 80 vuotta vuonna 2025. Tove Jansson käytti muumeja tavaramerkkinään useissa seinämaalauksissaan, ja muutamassa teoksessa hahmot iloitsevat näyttävästi. 

Mittava ja upea näyttelyjulkaisu

Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös näyttelyn nimeä kantava yli 170-sivuinen kolmikielinen kirja, joka esittelee laajoin teoskuvin ja valokuvin taiteilijan vähemmän tunnetun seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan. Julkaisun ovat toimittaneet näyttelyn kuraattori, HAMin Heli Harni ja vapaa kirjoittaja Tuija Huovinen. Harnin lisäksi julkaisuun ovat kirjoittaneet FT., dos. Sirke Happonen, FT Asta Kihlman ja FT Johanna Ruohonen.

Oheisohjemaa hattivattidiskoista musiikkiin

Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyn yhteydessä järjestetään myös paljon oheisohjelmaa, kohokohtina 30.11.2024 ja 1.3.2025 järjestettävät Paratiisipäivät. Paratiisipäivien aikana koko HAM täyttyy keskusteluista, esityksistä, musiikista, taidepajoista ja hattivattidiskosta. Näyttelyn aikana luvassa on myös Tove Janssonista inspiroituneiden kuvataiteilijoiden, kuvittajien ja sarjakuvapiirtäjien työpajoja sekä näyttelijäntaiteen maisteriopiskelijoiden sooloteoksia. Tapahtumakauden kruunaavat Toven kirjoittamiin lauluihin pohjautuvat näyttelijä-laulaja Emma Klingenbergin konsertit.

Uusi Tove Jansson -galleria avataan 2026

Tove Janssonin suuret freskot Juhlat kaupungissa (1947) ja Juhlat maalla (1947) ovat olleet esillä HAMissa vuodesta 2015. Alkuvuonna 2026 HAMissa avataan Tove Jansson -galleria, joka luo rakastettujen freskojen ympärille elämyksellisen ja aiempaa laajemman kokonaisuuden.

Gallerian tavoitteena on vahvistaa Janssonin taiteellista perintöä ja merkitystä taidehistoriassa sekä suomalaisessa yhteiskunnassa. Se esittelee monipuolisella tavalla Tove Janssonin taidetta sekä tuo esiin uusia näkökulmia Janssonista helsinkiläisenä ja kansainvälisenä taiteilijana. Gallerian sisällöt vaihtuvat jatkossa noin kerran vuodessa ja ensimmäisen näyttelyn teemana on Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjan inspiroiman Rohkeus.

- Kaikessa tekemisessään Tove Jansson oli rohkea taiteilija ja heittäytyi elämään aina uskollisena itselleen ja omille unelmilleen, aikakauden normeista ja odotuksista välittämättä. HAM Helsingin taidemuseo kokee Tove Janssonin perinnön yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi identiteetissään. HAM on vahvojen taidekokemusten ennakkoluuloton museo, jossa julkisella taiteella on erityinen rooli. Yhdessä Tove Janssonin perikunnan ja Moomin Charactersin kanssa lähdemme yhteiselle tutkimusmatkalle kartoittamaan yhä syvällisemmin Janssonin taiteilijuutta ja hänen työnsä merkitystä tässä ajassa, HAMin museonjohtaja Arja Miller sanoo.

Tove Jansson – Paratiisi -näyttely sekä Tove Jansson -galleria toteutetaan yhteistyössä Moomin Charactersin kanssa.

Lähde: HAM Helsingin taidemuseo 23.10.2024

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää