Atria tarjoaa grillausohjeet koronakesään
Grillaaminen
on monelle suomalaiselle rakas kesäinen harrastus, jonka parissa mieli lepää ja
vatsa täyttyy.
|
Suomalaiset ovat
tunnetusti grillikansaa - useimmat meistä pitävät grillaamisesta ja todella
moni meistä suhtautuu grillaamiseen suorastaan intohimoisesti. Atria Mestarit
ennustavat, että tänä kesänä grillataan avotulella nauttien yhdessäolosta ja
grilliruokien huumaavista tuoksuista.
– Koronapandemia on
saanut suomalaiset viettämään kodeissaan yhä enemmän aikaa, mikä on johtanut
monella pihalla myös grillikauden entistä varhaisempaan aloitukseen, kertovat Atria
Mestarit Heidi Eerola ja Jarmo Ritvanen. He edustavat Atriaa kaupoissa
ja erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea.
Lisääntynyt ajanvietto kotona näkyy grillitrendeissä monella tapaa. Yksi niistä on se, että moni haluaa maustaa vaikkapa lihansa itse. Joku tekee kaiken maustekastikkeista lähtien itse, toinen taas tarttuu vaikkapa Atrian tämän kesän uutuuteen, maustamispakkaukseen, jossa maustamattomat possunfileepihvit ja maustekastike on samassa pakkauksessa, jossa ne sitten näppärästi sormia ja työvälineitä sotkematta yhdistetään (katso video: www.atria.fi/maustamispakkaus).
Lisääntynyt ajanvietto kotona näkyy grillitrendeissä monella tapaa. Yksi niistä on se, että moni haluaa maustaa vaikkapa lihansa itse. Joku tekee kaiken maustekastikkeista lähtien itse, toinen taas tarttuu vaikkapa Atrian tämän kesän uutuuteen, maustamispakkaukseen, jossa maustamattomat possunfileepihvit ja maustekastike on samassa pakkauksessa, jossa ne sitten näppärästi sormia ja työvälineitä sotkematta yhdistetään (katso video: www.atria.fi/maustamispakkaus).
Rauhoittumista,
nautintoa ja avotulta
Viime vuosina suosiotaan kasvattanut niin sanottu luolamiesgrillaus, eli avotulella grillaaminen tulee saamaan uusia faneja myös tänä kesänä. Avotuligrillaus ei ole hätähousujen hommaa, vaan kunnon hiilloksen luominen ja näissä grillausolosuhteissa suosittujen, pidempää kypsennystä vaativien lihojen grillaus on aikaa vievää puuhaa. Atrialla puhutaankin tänä kesänä ilmiöstä nimeltä Grillfulness.
Viime vuosina suosiotaan kasvattanut niin sanottu luolamiesgrillaus, eli avotulella grillaaminen tulee saamaan uusia faneja myös tänä kesänä. Avotuligrillaus ei ole hätähousujen hommaa, vaan kunnon hiilloksen luominen ja näissä grillausolosuhteissa suosittujen, pidempää kypsennystä vaativien lihojen grillaus on aikaa vievää puuhaa. Atrialla puhutaankin tänä kesänä ilmiöstä nimeltä Grillfulness.
– Minulle
Grillfulness on sitä, kun vietetään yhdessä iltaa kaikessa rauhassa. Nautitaan
luonnon äänistä ja tulen rätinästä tai vaikka kaasugrillin hiljaisesta
suhinasta, sekä grilliruokien huumaavista tuoksuista, kertoo Jarmo Ritvanen.
Mindfulness tarkoittaa keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen kaikilla aisteilla. Grillaamisessa on parhaimmillaan kyse täsmälleen samasta asiasta: keskittymisestä ruoanlaittoon ja siitä nauttimisesta kaikilla aisteilla: näet punaisena hehkuvan grillin ja mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun, aistit sormisuolan karkeuden sormissasi ja lopuksi tietenkin nautit kesän parhaiden grilliherkkujen mahtavasta mausta. Nyt tälle nautinnolle on siis olemassa myös nimi, Grillfulness.
Mindfulness tarkoittaa keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen kaikilla aisteilla. Grillaamisessa on parhaimmillaan kyse täsmälleen samasta asiasta: keskittymisestä ruoanlaittoon ja siitä nauttimisesta kaikilla aisteilla: näet punaisena hehkuvan grillin ja mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun, aistit sormisuolan karkeuden sormissasi ja lopuksi tietenkin nautit kesän parhaiden grilliherkkujen mahtavasta mausta. Nyt tälle nautinnolle on siis olemassa myös nimi, Grillfulness.
Tuttuja makkaroita,
mutta myös erikoisempia lihoja
Vaikka esimerkiksi kana
on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, on makkara edelleen suosittu
grillattava. Erityisesti erilaiset raaka- ja erikoismakkarat kiinnostavat yhä
useampia. Innokkaimmat grillaajat suosivat myös erikoisempia ruhon osia.
Raaka-aineissa arvostetaan tuoreutta, niin lihan kuin lisukkeiden ja
maustamisenkin osalta.
–Tutut possunfileepihvit sekä erityisesti mehevät possunkasslerpihvit ovat edelleen suosittuja – ja syystäkin. Mutta myös hieman erikoisempia osia grillataan paljon. Esimerkiksi Atrian Lihakauppa.fi:ssä yksi suosituimpia tuotteita on hanger steak, joka on oikein grillattuna aivan huipputavaraa, summaa Heidi Eerola.
–Tutut possunfileepihvit sekä erityisesti mehevät possunkasslerpihvit ovat edelleen suosittuja – ja syystäkin. Mutta myös hieman erikoisempia osia grillataan paljon. Esimerkiksi Atrian Lihakauppa.fi:ssä yksi suosituimpia tuotteita on hanger steak, joka on oikein grillattuna aivan huipputavaraa, summaa Heidi Eerola.
– Maustamiseen
käytetään niin yrttejä, kuivamausteita kuin erilaisia öljyjäkin, jatkaa Jarmo.
Etnisten makujen rinnalle makuja suoraan Suomen metsästä
Etnisten makujen rinnalle makuja suoraan Suomen metsästä
Suolan vähentäminen myös
grilliruoassa on kasvava trendi, ja makua vahvistetaan suolan sijaan
voimakkailla mausteilla. Siinä missä afrikkalainen, intialainen ja aasialainen
makumaailma on jo saavuttanut suomalaisten grillit, tulevana kesänä yhä
useammin mausteita haetaan myös suomalaisesta metsästä.
– Puolukka, karpalo, tyrni
ja mustikka nousevat makumaailmaan vahvasti. Esimerkiksi tyrnin happo toimii
marinadissa erittäin hyvin, Jarmo toteaa.
Grillaamisesta koko
perheen yhteistä puuhaa
Jos grillaaminen on
ollut perheessä yhden grillimestarin vastuulla ja muut ovat keskittyneet
syömiseen, ennustavat Atrian Mestarit työnjakoon viimeistään nyt muutosta.
– Etenkin jos koronan
aiheuttama poikkeustilanne jatkuu pidempään, on grillaus varmasti entistä
isommassa roolissa monen perheen ajanvietossa. Se on sellaista kivaa tekemistä,
joka tuo iloa paitsi viikonloppuun ja lomapäiviin, myös ihan arki-iltoihin,
toteaa Heidi.
– Grilliä myös
hyödynnetään entistä monipuolisemmin pelkän lihan ja kasvisten grillaamisen
sijaan. Grillissähän onnistuu myös vaikka pizzat ja paellat, ja myös grillattuja
jälkiruokia kokeillaan nyt todella innokkaasti, päättää Jarmo.
Atria Mestareiden
kastikevinkit grilliaterialle
Marjakastike
Monikäyttöinen kastike
sopii salaatteihin, grillatulle lihalle ja kalalle, sekä makean jälkiruoan
kanssa.
- ½ dl vettä
- 2 dl tuoreita kauden marjoja
- 1 limenmehu
- 1 appelsiininmehu
- 1 rkl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
- 1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
Surauta kaikki
kastikkeen ainekset sekaisin joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Mojo
Maukas kastike sopii
niin kanan, lihan ja kasvisten jälkimaustamiseen kuin salaattiinkin.
- 1 rkl murskattua valkosipulia
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
- 1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
- 1 limenmehu
- 1 appelsiininmehu
- ¼ tl juustokuminaa
- ¼ tl jauhettua korianteria
- 1 tl suolaa
Sekoita kaikki
kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin
ajan.
Munakoisohummus
Hummus maistuu vaikkapa
grillatun vaalean leivän kanssa. Kokeile myös porkkanahummusta
korvaamalla munakoiso 2-3 porkkanalla.
- 1 munakoiso
- 1 tlk kikherneitä
- 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl tahinia
- 1 tl juustokuminaa
- suolaa
Halkaise munakoiso ja
grillaa puolikkaisiin kaunis molemmille puolille suoralla lämmöllä. Siirrä
munakoisot sitten mietoon epäsuoraan lämpöön kypsymään reiluksi puoleksi
tunniksi, kunnes sisus on pehmeää ja kypsää. Jäähdytä munakoiso. Kaavi
munakoison sisus kulhoon. Lisää loput ainekset ja soseuta tasaiseksi joko
tekosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tahnan paksuutta voit säädellä
oliiviöljyllä.
Lähde:
Atria
Kuvat:
Atria
Kommentit
Lähetä kommentti