Mallorca tarjoaa ainutlaatuisia luontoelämyksiä

Mallorca tarjoaa aurinkoisten säiden ja kauniiden rantojen lisäksi myös monipuolisia luontoelämyksiä.


 

Mallorca tarjoaa aurinkoisten säiden ja kauniiden rantojen lisäksi myös monipuolisia luontoelämyksiä. Niihin lukeutuu pyöräily Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa kansallispuistossa, rotkovaellus saaren haastavimpana pidetyllä reitillä sekä lintubongaus suojelualueella. Mallorcan pinta-alasta jopa 20 prosenttia kuuluu EU:n Natura 2000-suojelualueverkostoon.

 

 

 


 

Monet yhdistävät suosikkikohde Mallorcan lähinnä aurinkoon, rantoihin ja sangriaan. Niiden lisäksi saari tarjoaa kuitenkin myös jännittävää kulttuuria ja vaikuttavia luontokohteita. Sijainnin vuoksi Mallorcalla on hyvin monimuotoisia luontoalueita, joista monet on suojeltu. Tästä kertoo se, että 20 prosenttia saaresta kuuluu EU:n Natura 2000 -suojelualueverkostoon, jolla elää Euroopan harvinaisimpia ja uhanalaisimpia kasvi- ja eläinlajeja.

 

Mäntymetsiä ja vuoria Unesco-puistossa
Kansallispuisto Serra de Tramuntanaan kuuluu maa-alueita 62 000 hehtaarin ja vesialueita 1 000 hehtaarin edestä, joten se on Mallorcan suurin suojelualue. Puistossa voi vaeltaa mäntymetsissä, pyöräillä vuorilla yli tuhannen metrin korkeudessa ja nauttia jyrkiltä kallioilta avautuvista näkymistä. Alueelta löytyy myös kalkkiuuneja ja muuta etnologista esineistöä. Puisto lisättiin vuonna 2011 Unescon maailmanperintöluetteloon.

 

Vaellusreitti vaikeimmasta päästä
Saaren luoteisrannikolla sijaitsevasta Sa Calobran kylästä löytyvät koko Mallorcan vaikuttavimpiin kuuluvat luontoalueet ja kenties myös saaren haastavien vaellusreitti Torrent de Pareis. Reitillä voi vaeltaa kolme kilometriä pitkässä rotkossa, jota ympäröivät jopa 200 metriä korkeat seinämät. Lopussa odottaa Välimerelle avautuva kivikkoranta. Torrent de Pareisin biologiset ja geologiset ominaisuudet sekä sen rikas kasvi- ja eläinlajisto tekevät alueesta ainutlaatuisen.

 

Lohikäärmesaari
Mallorcan lounaisrannikolla sijaitsevasta Sa Dragoneran saaresta tuli 1970-luvulla luonnonsuojeluliikkeen symboli. Monien lintujen ja matelijoiden kotipaikka myytiin tuolloin matkailukäyttöön, ja saarelle oli määrä rakentaa kasino, ravintoloita ja suuri hotelli. Hanke sai vastaansa joukon ympäristöaktivisteja ja luonnonsuojelijoita, ja Baleaarien aluehallitus osti lopulta saaren takaisin pysyvää rauhoittamista varten. Nykyään Sa Dragonera tunnetaan upeasta vuorijonosta, jylhistä maisemista kallioineen ja merinäköaloineen sekä muodostaan, joka tuo mieleen nukkuvan lohikäärmeen. Sa Dragoneran kansallispuisto on osa EU:n Natura 2000 -aluetta, ja siihen kuuluu myös suuri merensuojelualue.

 

Luonnonsuojelualue lintubongareiden mieleen
S'Albuferetan luonnonsuojelualue sijaitsee Mallorcan pohjoisosassa Pollençanlahdella, ja se on ornitologisesti hyvin kiinnostava. Kosteikkoaluetta suosivat nimittäin muuttolinnut, jotka tulevat tänne keväisin ja syksyihin lepäämään ja etsimään ruokaa. Noin 200 hehtaarin suuruisella suojelualueella on muun muassa kaksi laguunia, ranta sekä useita kanavia, vesistöjä ja dyynejä.

 

Lähde: Mallorcan matkailuneuvosto Fundació Mallorca Turisme

 


 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries