Valmisruokien ostaminen ei enää nolota -kysely

Asenteet valmisruokia kohtaan ovat muuttuneet armollisemmiksi samalla, kun niiden laatu on parantunut. Kuvassa Dr. Oetkerin uusia La Mia Grande -valmispizzoja.


 

Suomalaiset suosivat yhä monipuolisemmin valmisruokia kotikokkailujen rinnalla. Arjen ruoanlaiton helpottamiseksi 74 prosenttia ostaa valmisruokia.

Asenteet valmisruokia kohtaan ovat muuttuneet armollisemmaksi, ja niitä ostetaan hyvällä omalla tunnolla eikä niiden käyttö hävetä valtaosaa kuluttajista. Valmisruokien koetaan kuitenkin edelleen sisältävän paljon lisäaineita ja suolaa. Tulokset selviävät Dr. Oetkerin tammikuussa 2021 teettämästä Kansallisesta valmisruokabarometrista, johon vastasi 1000 suomalaista.

 

Valmisruoka on helppoa, maukasta ja melko edullista. Se on jääkaapin kätevä hätävara ja kiireisen kokin pelastus. Ostoskorissa valmisruokaa ei yritetä piilotella, vaikka kovin terveellisenä tai ekologisena sitä ei pidetä. Näin kiteytyy suomalaisten asenne kaupan valmisruokia kohtaan Dr. Oetkerin valmisruokatutkimuksessa.

Vastaajista yli puolet kertoo syövänsä valmisruokia pääateriaksi tai osana ateriaa vähintään kerran viikossa. Miehet herkuttelevat niillä hieman naisia useammin. Miehistä noin kolmannes syö valmisruokaa useamman kerran viikossa, naisista viidennes.

 

– Valmisruoka on erityisesti ruuhkavuosissa suosikki, sillä eniten niitä ostavat 35–44-vuotiaat vastaajat. Kolmannes heistä helpottaa arkeaan valmisruoalla useamman kerran viikossa. Valmiiden aterioiden valteiksi koetaan helppous ja vaihtoehtojen runsaus. Yli 70 prosenttia vastaajista löytää valmisruokien joukosta kokonaan uusia ruokalajeja kokeiltavaksi, Dr. Oetker Suomen toimitusjohtajana jo 25 vuotta toiminut valmisruokaekspertti Pirkka Peltoniemi kertoo.

 

Suola vähenee, valmisruoka paranee

 

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT selvitti vuonna 2009, miksi suomalaiset ostavat valmisruokaa. Reilu kymmenen vuotta taaksepäin 59 prosenttia MTT:n selvityksen vastaajista koki, että valmisruokia käytettäessä ruokavaliosta tulee helposti yksipuolinen. Tuolloin vastaajat pitivät valmisruokaa vähemmän maittavana kuin kotiruokaa (67 %).

 

Nyt tammikuussa 2021 valmisruokabarometrin vastaajista 44 prosenttia kokee, että jotkut ruoat maistuvat paremmalta valmisruokana kuin itse tehtynä. Miltei 60 prosenttia myös tuunailee annoksia omaan makuun sopivaksi mausteita tai ainesosia lisäämällä.

 

Mielikuvissa valmisruokien terveellisyyden kanssa on kuitenkin vielä tehtävää. Tammikuussa 2021 toteutetun valmisruokabarometrin mukaan lähes joka toinen vastaaja kertoo olevansa täysin samaa mieltä siitä, että itse tehty ruoka on valmisruokaa terveellisempää.

 

– Monelle tulee yllätyksenä, että valmisruokien kehityksessä on tapahtunut melkoinen harppaus. Esimerkiksi pakastepizzoissamme suolan määrää on vähennetty vuosien varrella reippaasti. Suosituissa Ristorante-pizzoissamme reseptiä on muokattu pikkuhiljaa mausta tinkimättä terveellisempään suuntaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Ristorante-pizzojen suolapitoisuus on laskenut jo 22 prosenttia. Suolan määrää lasketaan kuitenkin asteittain, jotta maku pysyy tuttuna ja turvallisena, tuhansia pakastepizzoja itsekin nauttinut Peltoniemi valottaa.

 

Pakastepizza on varsin suosittu valmisruoka kiireeseen ja herkutteluun. Vaikka jääkaapissa palaisi pelkkä valo, 62 prosentilla vastaajista löytyy pizza pakastimesta hätävarana. Yli puolelle vastaajista pakastepizza sopii päivälliseksi silloin kun kokkailu ei innosta. Tuote sopii myös jaettavaksi perheen tai ystävien illanvietossa, ja krapulapäivän helpotukseksi sen hakee joka kolmas vastaajista.

 

Valmisruoka ostoskorissa ei hävetä

 

Valmisruokiin liittyy myös erilaisia asenteita, statuskysymyksiä ja mielikuvia. Kotikokkailun suosio on noussut kohisten, ja moni testailee somen ja ruokaohjelmien innoittamana monenlaisia herkkuja. Valmisruoat koetaan silti hyväksi lisäksi viikon ruokapalettiin.

 

Vastaajista 77 prosenttia ei koe valmisruokien ostamista ja syömistä lainkaan nolona. Eniten valmisruoasta aiheutuvat tunnontuskat korostuvat nuoremmassa ikäluokassa. Terveystrendeistä kiinnostuneista alle 35-vuotiaista reilu kolmannes tuntee joskus huonoa omatuntoa valmisruoan syömisestä. Yli 55-vuotiaat painivat huonon omatunnon kanssa vähiten. Vanhemman ikäluokan vastaajista taas yli 70 prosenttia ei koe huonoa omatuntoa valmisruoasta koskaan tai ainoastaan todella harvoin.

 

Dr. Oetkerin Kansallinen valmisruokabarometri toteutettiin tammikuussa 2021. Tutkimusyhtiö Bilendi Oy:n sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 suomalaista, joista miehiä oli 51 prosenttia ja naisia 49 prosenttia. 18–75-vuotiaat vastaajat ovat eri puolilta Suomea. Vastaajaotos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. 

 

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n valmisruokaselvitys vuodelta 2009


http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts174.pdf


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries