Alabama tarjoaa ulkoilua ja luontoa

Melontaa Tallapoosa-joella. Kuva: Scott Baker


 

 

 

Alabaman suurin kaupunki Birmingham isännöi World Games -urheilutapahtumaa 7.-17. heinäkuuta 2022. Osallistujat kaikkialta maailmasta kilpailevat 34 urheilulajissa, kuten kanoottimelonnassa, kiipeilyssä, vesihiihdossa ja vesilautailussa.

Yhdysvaltain eteläinen osavaltio Alabama tarjoaa kuitenkin urheilumahdollisuuksia ympäri vuoden - rannoilla, vuorilla ja järvillä.

Lisäksi Alabamassa on 21 osavaltionpuistoa lukuisine leirintäalueineen ja mökkeineen kaikille, jotka haluavat viettää enemmän aikaa luonnon keskellä.

 

Tässä on muutamia poimintoja matkailijaa Alabamassa odottavista ainutlaatuisista luontoelämyksistä.

 

Tutustu "Yhdysvaltojen Amazoniin" Mobile-Tensaw Delta -suiston vaihteleva lajisto on antanut alueelle lempinimen "Yhdysvaltojen Amazon". Siellä voit esimerkiksi tutustua osavaltion suurimpaan kosteikkoon ja jokisuistoon rämeveneellä, kajakilla tai kanootilla - tai voit tiirailla alligaattoreita, sääksiä ja delfiinejä sataman luona (wildnativetours.com). Alabamassa elää yli 400 lintulajia, 97 äyriäislajia ja lukuisia nisäkäslajeja, kuten mustakarhu, opossumi, vyötiäinen sekä kissaeläimiin kuuluva arka ja uhanalainen jaguarundi. 

Luonnonkauniita vaellusreittejä Pinhoti Trail on lähes 540 km pitkä vaellusreitti, josta 275 km kulkee läpi Alabaman - ja liittyy kuuluisaan Appalakkien vaellusreittiin (pinhotitrailalliance.org). Jos 275 km mäkistä maastoa tuntuu liian kunnianhimoiselta (vaikka reitistä voi toki kulkea vain valikoituja osia), voit kävellä myös 12 tai 22 km tasaista ja hyvin tallattua polkua Bankhead National Forestissa lähellä Huntsvillen kaupunkia. Täällä voit myös ihastella Big Treetä, joka on valtava lännentulppaanipuu ja rungoltaan niin mittava, että neljä aikuista voi halata puuta samanaikaisesti. 

 

Lintubongareiden paratiisi
Vuosi 2023 on osavaltiossa nimetty "Year of Alabama Birding" -vuodeksi, ja ensi vuonna keskitytäänkin erityisesti osavaltion lukuisiin lintujen tarkkailualueisiin, -festivaaleihin ja -reitteihin. Alabama on muuttolintujen suosiossa, ja lukuisten metsien, järvien ja virtojen ohella osavaltio onkin lintubongareiden paratiisi - itse asiassa se on yksi Yhdysvaltojen parhaista. Aikojen saatossa Alabamassa on rekisteröity peräti 430 lintulajia. Jos tuuri käy, siellä voi bongata esimerkiksi valkopäämerikotkia, pihatyranneja, amerikansirohaukkoja ja sateenkaarikardinaaleja. 95 prosenttia Alabaman lintukannasta on havaittu Dauphin Islandilla Mobile Bayssa. Metsien ja dyynien peittämän rajasaaren yhdistää mantereeseen lähes 5 km pitkä silta.

 

Nappaa oma illallisesi ja syö se ravintolassa
Orange Beachilla, joka tunnetaan myös maailman punanapsija-pääkaupunkina, on useita ravintoloita, jotka tarjoutuvat laittamaan ruoaksi itse nappaamasi kalan (gulfshores.com). Jos pidät makeanveden kalastuksesta, Gulf State Parkissa riittää sekä merta että järviä - esimerkiksi Lake Shelbyllä voit kalastaa sekä rannalta että laiturilta. Muita suosittuja kalastuspaikkoja ovat Alabaman suurin järvi, Lake Guntersville, sekä Lake Wedowee ja Lake Martin. Alabama on itse asiassa kehittänyt "Bass Trailin" eli ahvenreitin, joka ohittaa peräti 13 kalastusjärveä. (fishalabama.org)

 

Liidä läpi Lake Guntersville State Parkin 
Lake Guntersville State Parkissa pääset nauttimaan Alabaman kauniista luonnosta lintuperspektiivistä. Täällä voit nousta puiden yläpuolelle zipline-köysiradalla, ja valittavissa on 10 köyden rata (hinnat alkaen 69 USD) tai 15 köyden rata (hinnat alkaen 119 USD). Maan pinnalla on myös yli 60 km järven ympäri kulkevia pyöräily- ja vaellusreittejä. (lakeguntersvillezipline.com)

 

 

 


Näe harvinaisia liljoja kanoottiretkellä
Cahaba River National Wildlife Refuge -luonnonsuojelualueella lähellä Birminghamia on yksi suurimmista harvinaisen Cahaba-liljan esiintymistä. Kasvi kuuluu amaryllisten sukuun ja kukkii toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Kaunis valkea lilja kukkii vain 24 tunnin ajan. Cahaba River National Wildlife Refuge on yli 60 harvinaisen kasvi- ja eläinlajin koti, mukaan lukien uhanalainen Notropis cahabae (Cahaba shiner) -kalalaji ja Percina aurolineata (goldline darter) -kalalaji sekä kaksi etanatyyppiä: Lioplax cyclostomaformis ja Leptoxis ampla. (cahabariversociety.org)

 

Kiipeile historiallisessa luonnonpuistossa
Horse Pens 40 -luonnonpuiston kallioiden iäksi on määritetty 600 miljoonaa-1,3 miljardia vuotta. Se on myös suosittu kiipeilijöiden keskuudessa. Puisto sijaitsee 450 metriä merenpinnan yläpuolella Chandler Mountain -vuorella Steelessä ja kuuluu Triple Crown Bouldering Series -kiipeilytapahtumasarjaan, joka järjestetään kolmella kiipeilyalueella Yhdysvaltojen eteläosissa. (horsepens40.com)

 

Kalliokiipeilyä ja köysillä laskeutumista
Koillis-Alabaman erikoiset hiekkakivikalliot sopivat loistavasti kiipeilyyn ja köysien avulla laskeutumiseen. Little River Canyonissa tarjolla on aiheeseen liittyvä viiden tunnin kurssi, hinnat alkaen 78,50 USD. (trueadventuresports.com). Little River Canyon National Preserve on lähellä DeSoto State Park -luonnonpuistoa, jossa on ryöppyäviä vesiputouksia, välkehtiviä jokia ja yli 45 km vaellus- ja pyöräilyreittejä. Voit myös yöpyä alueella maalaismökissä alkaen 198 USD/yö.

 

 

Vieraile luolien maanalaisessa maailmassa Pohjois-Alabamassa kulkijaa odottavat 4 014 tutkimatonta luolaa, ja Cathedral Caverns State Parkissa onkin yksi maailman suurimmista maanalaisista luolastoista. Luolan 37 m leveällä ja 7,5 m korkealla sisäänkäynnillä näet 13,5 m korkean Goliathin - yhden maailman korkeimmista stalagmiiteista. Voit myös yöpyä mökeissä, hinnat alkaen 170 USD/yö.

Vesilautaile Beaver Lakella Vesiurheilun ystävien kannattaa suunnata Beaver Lakeen Oak Mountain State Parkissa lähellä Birminghamia. Täällä voit vesilautailla järvellä erityisen köysijärjestelmän avulla, joka voidaan mukauttaa lautailijan osaamistasoon. Hinnat alkaen 25 USD/kaksi tuntia. Jos pidät enemmän rauhallisemmista vesiseikkailuista, voit vuokrata veneen tai SUP-laudan - tai kalastaa - tyynellä järvellä nimeltä Lake Tranquility. Voit myös yöpyä alueella hintaan 141 USD/yö.  

Lisätietoja osoitteesta alabama.travel ja www.outdooralabama.com 

 

Teksti: Alabama Tourism Department, related.dk 16.5.2022

 

Näkymä vuorilta. Kuva: John Dersham


Little Riverin putoukset. Kuva: John Dersham


Tuscaloosa-järvi tarjoaa hyvät puitteet vesiurheiluun.


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries