Liettua loistaa hiekkarannoilla ja elokuvakohteilla

Trakain linna on yksi Liettuan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee noin 27 kilometriä Vilnasta länteen.


 

Matkustusrajoitukset monilta kansainvälisiltä vierailijoilta poistanut Liettua tarjoaa sinulle mahdollisuuden esittää pääosaa omassa elokuvassasi vierailemalla vastakohtien täyttämissä kohteissa: romanttisista hetkistä smaragdinvihreillä järvillä kummitusvaelluksiin ristien täyttämällä kukkulalla.

Liettua on poistanut COVID-19-rajoitukset monilta ulkomaisilta matkailijoilta. Yli 56 % eurooppalaisista harkitsee matkustavansa kesälomallaan naapurimaihinsa, ja tämä Baltian helmi tarjoaakin mahdollisuuden kokea monia vastakohtaisuuksia – merenrannan valtavista hiekkadyyneistä maan 6 000 järven tuomaan vehreyteen.

Auttaakseen matkailijoita löytämään elokuvamaisen matkakohteen maan matkailunedistämistoimisto Lithuania Travel on julkaissut videon, joka rohkaisee vierailijoita olemaan oman seikkailuelokuvansa sankareita ja tutustumaan maan kohteisiin, joiden vetovoima kumpuaa suosittujen elokuvatyylien – romantiikka, kauhu ja komedia - tapaan luonnon ja kaupunkimaiseman vastakohdista.

Nykyaikaisuus kietoutuu perinteisiin dramaattisessa kaupunkikuvassa

Pääkaupunki Vilna on Liettuan vastakohtaisuuksien ruumiillistuma. Sen UNESCON maailmanperintökohteeksi tunnustetun vanhan kaupungin mukulakivikadut jakautuvat kapeiksi kujiksi gotiikkaa, barokkia, renessanssia ja klassista tyylisuuntaa edustavien rakennusten väleissä. Vanhat salaisuudet kurkistavat kulmien takaa muistuttaen Liettuan suuriruhtinaskunnasta ja punaiset katot paljastavat näkymän moniin kaupungin kirkkoihin.

Vilna on kuitenkin täynnä vilkasta kaupunkielämää, mikä näkyy sen kepeissä gourmet-tapahtumissa, lakkaamattomassa yöelämässä ja eloisassa katutaiteessa. Esimerkiksi Užupisin alue ilmentää kaupungin boheemia henkeä ja esittelee kaikkialla mielenkiintoisia veistoksia, muraaleja ja taideinstallaatioita.

Kun tarkastellaan Liettuan kulttuurin vastakohtaisuuksia lähemmin, maan toiseksi suurin kaupunki ja aiempi pääkaupunki Kaunas johtaa maan pyrkimyksiä yhdistää moderni ja perinteinen. Vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupunkina ja modernistista ja art deco -tyylejä esitellen kaupunki tarjoaa vierailijoille runsaasti taide-, koulutus- ja kulttuuritapahtumia – näyttelyitä mm. Yoko Onolta, Marina Abramovičilta ja William Kentridgelta, festivaaleja ja esityksiä.

Vierailijat voivat kuitenkin jättää kaupungin dramaattisen kuhinan taakseen ja tutustua Liettuan ainutlaatuiseen historiaan vain 30 km Kaunasista sijaitsevassa Rumšiškėsin kylässä. Etnografinen ulkoilmamuseo esittelee rakennuksia kaikilta Liettuan alueilta aina 1700-luvulta 1900-luvulle saakka. Kivipäällysteinen tori ja käsityöläisten ja kauppiaiden talot pohjustavat tietä Aristavėlėn kartanon aateliskodille, joka mainittiin ensimmäisen kerran ristiretkeläisten kirjoituksissa jo 1300-luvulla.

Romanttinen retki kaukaisille hiekkarannoille ja vehreille metsäjärville

Vaikka Liettua on kooltaan kompakti, se tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia livahtaa hiljaisille retkille lukemattomiin henkeäsalpaaviin kohteisiin, jotka poikkeavat merkittävästi toisistaan alueesta riippuen. Liettuan Itämeren rannikko tarjoaa virkistävää raitista ilmaa, levottoman meren ja kaukaisia pakopaikkoja romanttisille retkille. Esteettömät näkymät kruunaavat Kuurinkynnään suuret yksinäiset hiekkarannat. Tämä lyhyen lauttamatkan päässä huolettomasta satamakaupunki Klaipėdasta sijaitseva niemimaa on UNESCON maailmanperintökohde, jonka luonto on tiukasti suojeltua. Eräs sen viehättävimmistä kohteista on Parnidisin dyyni Nidassa. 52 m korkeana se on eräs Euroopan korkeimmista hiekkadyyneistä, ja sen huipulta paljastuu ihastuksen huokauksia herättävä näkymä rajattomille hiekkarannoille, jotka sulautuvat tuoksuviin mäntymetsiin.

Maan järvet muodostavat jyrkän vastakohdan merenrannalle. Ympärilleen runsaita, vihreitä mäntymetsiä ja kuohuvia vesiä halajavat vierailijat löytävät rauhallisen pakopaikan joltakin Molėtain alueen 279 järvestä. Pisin niistä, Asveja, on yli 21 km pitkä ja 50 m syvä.

Toisaalta vauhdikkaampaa vapaa-aikaa kaipaavat haluavat ehkä vierailla Zarasain järvialueella. Yli 300 kirkasvetistä järveä tarjoaa ulkoilma-altaita, uimahyppytrampoliineja, vesilautapuistoja, katamaraaneja ja veneitä, joiden lasipohjien läpi matkailijat voivat nähdä vilauksen runsaasta vedenalaisesta elämästä. Toisaalta myös Vilnassa on monia omaleimaisia rantoja vain kivenheiton päässä kaupungin kuhinasta – tarjoten ihanteellisia tilaisuuksia nopeaan pulahdukseen ennen kuin jatkat vaeltamista kaupungin mukulakivikaduilla.

Jännittävien tarujen syntysijoja täynnä pyhiä esineitä

Seikkailijat saattavat ehkä haluta vierailla Trakain saarilinnassa, joka on viehättävä keskiaikainen kaupunki Vilnan lähellä. Se tarjoaa paitsi tilaisuuden vaellella vanhoilla vesien ympäröimillä kaduilla myös mahdollisuuden tutustua elokuvantekijöiden suosimaan ympäristöön: linna on ollut sekä vuonna 2005 kuvatun Dungeons and Dragons: Wrath of the Dragon God -elokuvan sekä Three Wishes for Cinderella -elokuvan uuden, norjalaisen version kuvauspaikkana. Kävijät voivat nauttia saaren tarunomaisesta hengestä soutamalla tai melomalla sen ympäri veneellä, kajakilla tai kanootilla.

Mutta elokuvien jännitys ei pääty vielä tähän, sillä Klaipėdasta löytyy merirosvoelokuvista tuttu laiva. Purjelaiva ja ravintola Meridianas on ankkuroitu keskelle kaupungin keskustaa. Läheisen Dreverna-kylän nykyaikainen satama ja muinainen kalastajien asuinalue vahvistavat vaikutelmaa historiallisten tapahtumien toistumisesta nykyaikana.

Rannikon elokuvamaisista nähtävyyksistä poiketen maan pohjoisosassa sijaitsevan Šiauliain alueen laajojen peltojen lähellä olevat Ristikukkula esittelee tuhansia ristejä. Alue vaikuttaa ensin aavemaiselta, mutta se kertoo liettualaisten sinnikkyydestä ja vahvuudesta sekä synkimpinäkin aikoina kajastavasta toivosta. Vierailijat kaikkialta maailmasta voivat nyt jättää kukkulalle ristin vartioimaan rukouksiaan ja toiveitaan.

Lisätietoa Liettuan seikkailuista löytyy Lithuania Travelin verkkosivulta.

 Teksti: Lithuania Travel, blueoceanspr.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries