Kap Verde, Sao Vicente, Mindelo


 
Mindelon kalakauppiaat myyvät Kap Verden saaria ympäröivästä Atlantista pyydettyä saalista.




Aurinko ja lämmin tuulenhenkäys tervehtivät minua, kun astun lentokoneesta ulos Kap Verden saariryhmän suurimman saaren Santiagon kentällä. Kontrasti on suuri matkailijalle, joka on noin kahdeksan tuntia aiemmin noussut koneeseen Suomen talvipakkasesta.
Lämpö ja maisemien etelämaalainen karuus saavat minut hetkeksi tuntemaan siltä, kuin olisin laskeutunut Kanarian saarille. Mutta tunnelma kentällä on jotenkin afrikkalaisempi, kun tummaihoinen ystävällinen kenttähenkilökunta vastaanottaa kaukaa pohjoisesta saapuvia matkailijoita.
Kap Verden luonne noin kymmenen saaren muodostamana itsenäisenä minivaltiona tulee pian tutuksi, kun matkailijaryhmämme siirtyy lähes suoraa päätä ilman aikaa vieviä maahantulomuodollisuuksia lentokenttäterminaalista Praian kaupungin satamaan ja sieltä risteilylaivalla Sao Vicenten saarelle Mindelon kaupungin laituriin.
Mindelon kaupunki on karujen vuorten ympäröimä valokuvauksellinen pienehkö kaupunki, jossa näkyy merkkejä vauraasta menneisyydestä. Kaupunki toimi vuosisatojen ajan Atlantin ylittävien kauppalaivojen, löytöretkeilijöiden ja orjakauppiaiden kohtauspaikkana, mikä on antanut paikalle leimansa. Kaupungin kujia reunustavat vanhat talot, joista monien seiniä koristavat siirtomaatyyliset ikkunaluukut. Kap Verde sai itsenäisyyden vuonna 1975 kuuluttuaan sitä ennen Portugaliin satojen vuosien ajan. Entisen emomaan vaikutus näkyy yhä  kielessä, paikannimissä, katukylteissä ja kirkkorakennuksissa.
Mindelossa matkailija tuntee olevansa jossakin Euroopan, Afrikan ja Etelä-Amerikan välimaastossa, eikä ihme, sillä tuon kolmion sisällä Kap Verde sijaitsee. Senegalin merialueen edustalla sijaitseva saarivaltio oli aikoinaan läntisin pysähdyspiste pitkään ja vaativaan Atlantin ylitykseen valmistautuville löytöretkeilijöille ja kauppiaille. Saariryhmän asukkaista monet ovat orjien jälkeläisiä, mutta joukossa on myös portugalilaisten jälkeläisiä. Tänäkin päivänä Afrikan mantereelta saapuu Kap Verdelle muun muassa katukaupustelijoita, kun taas Portugalista saapuu lomanviettäjiä. Eteläamerikkalaisen vivahteen saarille antaa nuoren väestön harrastama capoeira, brasilialainen liikuntalaji, joka on eräänlainen itsepuolustuslajin ja tanssin välimuoto.
Monet kapverdeläiset ovat muuttaneet leveämmän leivän ääreen ulkomaille, lähinnä Portugaliin, koska kuivuudesta ja luonnovarojen niukkuudesta kärsivä saariryhmä ei pysty elättämään kaikkia asukkaitaan. Kansainvälinen taloudellinen tuki ja ulkomailla työskentelevien kansalaisten kotiin lähettämät rahalähetykset ovat tärkeä tulonlähde köyhässä maassa. Työttömyys Kap Verdessä on korkea. Ehkä siitä johtuen tunnelma Mindelon kaupungissa on kiireetön.  Taloudellisesta niukkuudesta huolimatta muukalaiseen suhtaudutaan ystävällisesti ja maan poliittinen tilanne on vakaampi kuin useimmissa muissa Afrikan maissa.
Lähes ympäri vuoden pilvettömältä taivaalta paistava aurinko aiheuttaa Kap Verdessä kuivuutta, mutta samalla se on yhä tärkeämpi luonnonrikkaus, koska se houkuttelee maahan yhä enemmän matkailijoita. Kap Verdestä matkailija löytää lämpöä, rauhallisia hiekkarantoja ja eksotiikkaa, jotka ovat toistaiseksi säästyneet massaturismilta. Leppeä koillistuuli pitää lämpötilan sopivissa  lukemissa. Saarissa on myös eroja. Sao Vicenten luoteispuolella oleva Santo Antao on vihreä ja hedelmällinen , kun korkeat vuorenharjanteet keräävät kosteutta pilvistä.
Meri on kapverdeläisten vilja-aitta, ja sen huomaa myös Mindelon kujilla. Nuoret ja vanhat kalakauppiaat kauppaavat makrilleja ja mustekaloja, jotka on vastikään pyydetty Atlantista.
Maailmalla tunnetuin kapverdeläinen on ollut fadoa muistuttavasta morna-musiikistaan tunnettu laulaja Cesária Évora, joka menehtyi joulukuussa 70-vuotiaana. Évoran kerrotan halunneen esiintyä paljain jaloin osoittaakseen solidaarisuutta Kap Verden köyhille. Laulajatar oli myös maailman ruokaohjelman WFP:n nälänvastainen lähettiläs.
Valmismatkoja Kap Verdelle järjestää muun muassa Tjäreborg.
Kirjoittaja vieraili Kap Verdellä 29.-31.12.2011 Kristina Cruises -yhtiön järjestämällä matkalla. Kap Verde oli ensimmäinen kohde suomalaisen M/S Kristina Katarinan risteilyllä, johon sisältyi lähtö Kap Verdeltä, Atlantin ylitys ja risteily Karibian saarilla.
Teksti ja kuvat: Lapintiira.





Mindelon kaupunki nähtynä suomalaisen risteilylaivan Kristina Katarina takakannelta.

Värikäs Lisbon-kahvilan talo muistuttaa Mindelossa entisestä emämaasta Portugalista. Katuelämä kaupungissa on vilkasta.

Mindelon kauppahallissa matkailija näkee monia oudon näköisiä hedelmiä ja vihanneksia.

Capoeira, brasilialainen liikuntalaji, joka on eräänlainen itsepuolustuslajin ja tanssin välimuoto.

Sao Vicenten saarella Monteverden vuorelta avautuu hieno näköala Mindelon kaupunkiin. Kirkkaalla säällä sieltä näkee myös lähisaariin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää