Slovenia, Izola, Portoroz

Belvedere-hotellista aukeaa hieno näkymä Adrianmerelle ja Izolan kaupunkiin.

Slovenia on maa, jota suomalaiset matkailijat eivät ole vielä kunnolla löytäneet. Matkailijaa hämmentää ensinnäkin maan nimi, joka helposti sekoitetaan hieman pohjoisempaan Slovakiaan. Maantieteellisesti pieni Slovenia jää suurten matkailijavirtojen ohittamaksi, koska se on suosittujen matkailumaiden Italian, Itävallan, Kroatian ja Unkarin ympäröimänä Adrianmeren pohjukassa.

Sloveniaa käsittelevissä matkailumainoksissa esitellään usein maan pohjoisosissa olevaa Bledin kylpyläkaupunkia ja maan kaunista pääkaupunkia Ljubljanaa, mutta Sloveniaan matkaavan kannattaa tutustua myös Adrianmeren rantakohteisiin, jonne minäkin matkustin perheeni kanssa heinäkuussa.

Ensimmäinen myönteinen huomio Sloveniaan matkustettaessa oli nopea lentoyhteys Helsinki-Vantaalta Ljubljanaan. Finnairin suora lento kesti vain alle 2,5 tuntia. Slovenia kuuluu euroalueeseen, joten valuuttaakaan ei tarvinnut vaihtaa.

Ljubljanan lentokentältä kuittasin vuokra-auton, joka kuului matkapakettiimme koko viikon ajaksi. Olin alustavasti varannut pienen Opel Corsan, mutta onnekseni vuokraamo antoikin käyttööni uudenkarhean 1,4 litran bensaturbolla varustetun nelivetocitymaasturin Opel Mokan, jolla oli ajettu vain 90 kilometriä.

Ljubljanan lentokenttä sijaitsee kaupungin ulkopuolella, joten päätimme jättää pääkaupunkiin tutustumisen toiseen kertaan ja suuntasimme auton keulan kohti Adrianmerta. Matka lentokentältä matkakohteeseemme, Izola-nimiseen rantakaupunkiin kesti hieman toista tuntia. Automatkalla sai jo hyvän käsityksen Slovenian monipuolisuudesta, kun maisemat hyväkuntoisen moottoritien ympärillä vaihtelivat vihreiden niittyjen ja metsien reunustamista vuorenrinteistä tunnelmallisiin alppikyliin ja lopulta turkoosina kimmeltävään Adrianmereen.

Matkakohteemme, hotelli Belvedere, sijaitsi meren läheisyydessä siten, että hotellin terassilta oli hieno näköala läheiseen Izolan vanhaan keskustaan. Kolmen tähden hotelli oli tasoltaan melko vaatimaton, mutta sieltä aukeavat merinäköalat olivat jopa vielä hienommat kuin miltä matkaesitteessä näytti. 

Koska Slovenia on usean maan ympäröimä ja rajoittuu Adrianmereen vain lounaiskulmastaan, kuuluu sille rantaviivaa vain noin 50 kilometrin verran. Maan rantakohteissa lomaileva voi siten halutessaan hurauttaa autolla puolessa tunnissa Italiaan tai Kroatiaan. Venetsiaankin on maanteitse matkaa vain noin 200 kilometriä.

Vauraan Venetsian vuosisatoja kestänyt vaikutus näkyy yhä Slovenian vanhoissa rantakaupungeissa Izolassa, Koperissa ja Piranissa. Kaupunkien maamerkki on venetsialaistyylinen kirkontorni ja kapeiden kujien varrella näkyy venetsialaistyylisiä pienoispalatseja, joiden seinää koristaa Pyhän Markuksen ja Venetsian tunnus, siivekäs leijona.

Italian läheisyys myös kuuluu, koska Slovenian rannikkokaupungeissa asuu italiankielistä väestöä ja läheisestä Italiasta tulee alueelle myös runsaasti viikonloppumatkailijoita.

Izolan kaupunki oli pieni, rauhallinen ja ikivanha. Sieltä löytyi mielenkiintoisia taiteilijoiden puoteja ja merellisiä herkkuja kohtuuhintaan tarjoavia ravintoloita.

Izolan pohjoinen naapurikaupunki Koper, jonne oli vain varttitunnin ajomatka, on eläväinen satamakaupunki, jonka kaunis vanha kaupunginosa tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää. Koper on mielenkiintoinen myös shoppailijan kannalta, koska siellä toimii uudehko Planet-kauppakeskus. Planet muistuttaa Suomen isoja kauppakeskuksia kansainvälisine merkkituotemyymälöineen, mutta hintataso oli selvästi edullisempi kuin Suomessa. Kengät olivat suorastaan halpoja.

Izolasta etelään parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä on Piran-niminen pieni vanha rantakaupunki, jonka upeat maisemat vihreine sypressirinteineen toivat mieleen Pohjois-Italiaa esittelevät matkaesitteet. Piranin vieressä, sen eteläpuolella sijaitsee suomalaisille tutumpi rantakohde Portoroz, joka on varsinainen lomakaupunki uudenaikaisine hotelleineen ja loivine uimarantoineen.

Izolan lähistöltä, noin puolen tunnin ajomatkan säteeltä, löytyy myös sisämaasta mielenkiintoisia tutustumiskohteita, joista valitsimme Skocjanin luolat, joka on Unesco-kohde. Skocjanissa pääsimme patikoimaan kilometrikaupalla jättimäiseen luolastoon, jonka viileä, alle 15-asteinen ilma, oli mukavaa vaihtelua hellesäässä. Luolaston vieressä oli hienoja vesiputouksia ja jyrkkiä kalliorotkoja.

Skocjanin lähistöllä sijaitsevassa Lipicassa olisi ollut mahdollista nähdä kuuluisia valkeita lipizzanhevosia kotiseudullaan, mutta päätimme pitkän patikoinnin jälkeen suunnata automme jälleen kohti hotellia ja uimarantaa. Heinäkuinen Adrianmeri oli miellyttävän lämmintä. Hotellimme lähistöllä oleva ranta sopi hyvin aikuisille, koska se oli kalkkikivipohjainen ja vesi oli siten kristallinkirkasta.

Sloveniasta jäi hyvä jälkimaku. Maa on maisemiltaan kaunis ja monipuolinen, kun sieltä löytyy upeita merenrantakohteita, komeita vuoristoseutuja ja historiallisia valokuvauksellisia kaupunkeja. Autolla on helppo liikkua, koska tiet ovat pääosin hyväkuntoisia ja etäisyydet ovat lyhyitä.

Hintataso Sloveniassa on edullinen, euro on maan valuutta ja luottokortit käyvät maksuvälineeksi melkeinpä kaikkialla. Rantakaupunkien ravintoloissa kannattaa maistella paikallisia herkkuja, vaikkapa grillattua mustekalaa pinaattiperunoilla, ja paikallisia viinejä ja oluita, jotka ovat hyviä ja edullisia. Ravintolalaskumme kolmelta hengeltä oli yleensä noin 30-50 euroa, johon sisältyi ruokajuomia.

Slovenialaiset ihmiset ovat suomalaisten tapaan hieman varautuneita mutta ystävällisiä, kun heihin tutustuu. Slovenian asukasluku on noin kaksi miljoonaa.

Kulkuneuvonamme matkalla ollut Opel Mokka osoittautui mukavaksi matkakumppaniksi. Auton melutaso oli Slovenian sileäpintaisilla teillä miellyttävän vaimea. Istuimet olivat mukavat ja alusta leppoisasti jousitettu. Hyvään varustelutasoon kuului myös peruutuskamera, jota opin arvostamaan. Pienehkö moottori jaksoi kuljettaa autoa riittävän hyvin. Ainoa miinus tuli tavaratilasta, joka on auton kokoon nähden niukan puoleinen. Enterprise-autovuokraamon palvelu oli ystävällistä ja asiallista.

Slovenian plussat
+kaunis ja monipuolinen matkailumaa, rantaa, vuoria ja historiaa
+hyvä ja nopea lentoyhteys Suomesta
+lyhyet etäisyydet
+euro käytössä, luotto- ja maksukortit käyttökelpoisia laajasti
+edullinen hintataso

Slovenian miinukset
-opastekyltit toisinaan vain paikallisella kielellä

Kirjoittaja vieraili Sloveniassa 21.-27. heinäkuuta 2016.

Lokit tervehtivät ruokailijoita Belvedere-hotellin terassilla.

Kukkaloistoa Belvedere-hotellin terassilla.
Belvedere-hotellissa matkailija voi nauttia samanaikaisesti hyvästä ruuasta ja kauniista maisemista.

Mäen päällä sijaitsevasta Belvedere-hotellista oli kuljetus alas uimarannalle.


Adrianmeren uimavesi on heinäkuussa leppoisan lämmintä. Kuvassa Belvedere-hotellin uimaranta.
Merivesi Belvederen rannalla on houkuttelevan kirkasta.

Belvedere-hotellin varustukseen kuului minigolf-rata.

Hienot näköalat ovat Belvedere-hotellin vahvuus.

Belvederen useissa huoneistoissa on parveke, josta on hieno näkymä Adrianmerelle.

Uudenkarhea Opel Mokka oli mukava matkakumppani Slovenian rantateillä.

Katunäkymä Izolan kaupungin uudemmasta osasta.

Slovenia on vihreä maa. Puiden muodostama tunneli kehystää Izolan ja Portorozin välistä autotietä.

Portoroz muistuttaa ylellisine hotelleineen ja rantapromenadeineen Ranskan Rivieraa.

Portorozissa on runsaasti kahviloita ja ravintoloita.

Portorozin pienvenesatama.
Ilta-auringossa kylpevä Portoroz on valokuvauksellinen.
Skocjanin luola- ja rotkoalue on mielenkiintoinen retkikohde.

Skocjanin luola- ja rotkoalue on Unesco-kohde.

Skocjanin rotkossa tuntee olevansa kuin kattilassa.

Skocjanin rotkossa on hienoja vesiputouksia.

Vesilähde Skocjanin luolassa.


Kuumana päivänä Skocjanin vesiputoukset houkuttelevat kylpemään.

Nousu Skocjanin rotkosta käy kuntoilusta.

Värikkäät puut koristavat sisääntuloväylää Piranin kaupungissa.

Piranin kaupunki huokuu historiaa.

Piranin torille on pystytetty patsas kaupungin suurelle pojalle, säveltäjä-viulisti Giuseppe Tartinille, joka syntyi siellä vuonna 1692.

Rakennukset Piranin keskustassa ovat kuin suoraan Venetsiasta.

Piranin kapeita kujia.

Piranin kirkonmäeltä aukeaa upea näkymä vanhaan rantakaupunkiin.

Piranin kirkonmäellä oli alkamassa hääseremonia.

Piranin kirkonmäellä voi nauttia pienestä tuulenvireestä ja ihailla Adrianmeren näkymiä.

Runsaasti veneitä on ankkuroituna Piranin edustalle.

Piranin rantakadulla elämä on vilkasta.
Piranin kirkko on kaunis.

Koperin kaupungin arvorakennuksiin kuuluu Palazzo Carli, jonka sisäpihalla olevan kaivon kerrotaan olevan 1400-luvulta.

Koperin vanhankaupungin aukio on kuin historiallisesta elokuvasta.


Koperin kaupungissa olevassa Planet-kauppakeskuksessa oli hyvä kenkävalikoima ja hintataso oli edullinen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää