Venäjällä matkailuintoa koronasta huolimatta

 

Lentoreitti Moskovasta Istanbuliin on ollut yksi maailman vilkkaimmista koronan aikana, kun venäläiset matkustavat sallittuihin kohteisiin. Kuvassa venäläisen lentoyhtiön Aeroflotin kone A-321. Kuva: Aeroflot


 

Venäjän terveysviranomaisten arvioiden mukaan, kummatkin venäläisen koronavirusrokotteen annokset on saanut jo yli 70 831 000 venäläistä, mikä on noin 58% maan väestöstä. Rokotustahti etenee koko maassa. Osa hyvätuloisista venäläisistä on harkinnut tai jo matkustanut ulkomaille hakemaan EU:ssa hyväksyttyä rokotetta. Joissakin Venäjän alueilla, mm. Moskovassa, on aloitettu kesäkuun 2021 lopussa pakkorokotukset kaikille henkilöille, jotka työskentelevät palvelualoilla.

Venäjän kansalaiset saavat nyt poistua ulkomaille jo "avoinna" olevia lomakohteita lukuunottamatta pääsääntöisesti seuraavista syistä: opiskelu, työnteko, terveydenhoito, vierailu ulkomailla asuvan ja apua tarvitsevan sukulaisen luona, muut pakottavat perhesyyt. Ulkomaan kansalaiset saavat puolestaan saapua Venäjälle vain samankaltaisista perustelluista syistä. Perusteet on esitettävä tarvittaessa kirjallisina ja saapuminen maahan ulkomaan-matkalta edellyttää koronavirustestausta.

Venäjän kansalaiset saavat matkustaa vapaa-ajanmatkalle tällä hetkellä noin 30 maahan. Kaikki ulkomaanmatkalta saapuvat Venäjän kansalaiset ovat velvoitettuja käymään koronatestissä lyhyen ajan sisällä saapumisestaan ja odottamaan testitulosten saapumista karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona. Muihin kuin vapaa-ajan matkailulle sallittuihin maihin poistuminen onnistuu edelleen ainoastaan painavasta syystä.

Suomi tuli mukaan Venäjän kansalaisille sallittujen matkakohteiden luetteloon jo 27.1.2021 alkaen. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei Venäjä enää estä kansalaistensa lähtemistä Suomeen muutoin kuin erityisesti perustellusta syystä. Suomi ei puolestaan vaikuta avaavan rajoja venäläisten vapaa-ajan matkailulle ainakaan lähiviikkoina, vaan maahantulo Venäjältä sallitaan edelleen toistaiseksi ainoastaan erityisen perustelluista ja painavista syistä. Tosin 23.9.2021 ilmestyneen YLE:n uutisen mukaan, THL olisi jo valmis hyväksymään Sputnik-rokotteen Suomen rajalla, vaikka rokote ei olekaan toistaiseksi läpäissyt EU:n lupaprosesseja.

Jokainen EU-maa päättää loppukädessä itse rajojen avautumisesta venäläisille matkailijoille. Jotkin yksittäiset EU-maat, mm. Unkari, Viro, Bulgaria, Kreikka ja Kypros, ovat jo avanneet rajansa venäläisille eri saapumisehdoin. Saapumisehtoihin kuuluu tavallisesti rokotteiden täysi sarja, negatiivinen PCR-testi, todistus sairastetusta koronaviruksesta tai jokin näiden yhdistelmä.

Marraskuun 2021 lopussa venäläisessä mediassa esitettyjen tietojen mukaan, EU saattaisi hyväksyä koronaa todistettavasti äskettäin sairastaneiden saapumisen unionin ulkopuolelta 1.3.2022 alkaen. Sputnik-rokotetta ei puolestaan ehditä hyväksymään WHO / EU-tasolla vuoden 2021 puolella, mutta Venäjän mediassa esitettyjen tietojen mukaan, tilannetta tarkastellaan uudelleen vuodenvaihteen jälkeen ja Sputnikilla rokotettujen venäläisten matkustus saatettaisiin sallia EU-tasolla kevään 2022 aikana.

Mikäli aiot matkustaa Venäjälle tai saapua Venäjältä Suomeen, tarkistathan paikalliset voimassaolevat ohjeistukset ja suositukset rajan ylittämiseen liittyen maiden raja- ja terveysviranomaisilta. Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään  tarpeetonta matkustamista Venäjälle.

Venäjän sisäinen matkailu ja avatut aurinkolomakohteet paikkaavat suljettuja Euroopan kohteita 

Tällä hetkellä Venäjän sisäiset alueet päättävät koronarajoituksista itsenäisesti. Muun muassa jotkin turistien suosimat alueet vaativat vierailijoiltaan negatiivistä PCR-testiä, todistusta otetusta rokotesarjasta tai lyhyen ajan sisällä sairastetusta viruksesta.

Venäjän sisäisten kohteiden yleinen palvelutaso ja esimerkiksi majoituskohteiden hinta-laatusuhde eivät mediassa esitettyjen tietojen mukaan aina vastaa Euroopan kohteisiin tottuneiden venäläisten matkailijoiden odotuksia ja osa matkailijoista on ollut tyytymätön lomaansa tästä syystä. Kuitenkin vahva trendi lähimatkailuun on havaittavissa ja Venäjän sisäiset kohteet, mm. Suomen kilpailija-alueet Venäjän Karjala sekä Murmanskin alue kehittävät tuotteitaan vauhdilla.

Ylikysynnän vuoksi Venäjän sisäisissä lomakohteissa on ollut kesällä 2021 ruuhkaa ja jopa hinnankiskontaa puutteellisen palveluntarjonnan vuoksi. Samoin osaavan henkilökunnan puute on toiminut esteenä sisäisen matkailun voimakkaammalle kehittymiselle.

Venäjän viranomaiset kehottavat kansalaisiaan edelleen välttämään ulkomaan-matkoja, vaikka matkustus kohteeseen olisikin virallisesti sallittu. Viranomaisten kehotuksista huolimatta monet venäläiset uskaltavat matkustaa ulkomaille: pelkästään tammi-syyskuussa 2021 venäläiset ovat tehneet yli 5 240 000 matkaa ulkomaille.

Karanteenisäännöt 

Tämänhetkiset rajoitukset Venäjän tärkeimmillä lähtöalueilla:

Moskova ja Moskovan alue: Moskovan kaupungissa toimitaan nyt osittain rajoitetusti, esimerkiksi metrossa on käytettävä maskeja ja museoihin pääsee vain maan sisäisellä koronapassilla. Kesällä 2021 Moskovan kaupunki sekä Moskovan alue ovat tehneet päätöksen pakkorokottaa useiden palvelualojen työntekijöitä irtisanomisen uhalla.

Yli 10 000 000 asukkaan kokoisessa Moskovassa on tällä hetkellä eniten uusia tartuntatapauksia koko Venäjällä. Kaupungin epidemiatilanne on vaihdellut syksyn aikana. Joulukuun 23. päivänä Moskovassa on löydetty 1904 uutta tartuntaa, mikä on huomattava vähennys verrattuna esimerkiksi lokakuun tartuntojen piikkiin.

Moskovan alueella on nyt kolmanneksi eniten sairastuneita Venäjällä. Yli 7 700 000 asukkaan alueella löydetään noin 1000-2000 uutta koronatapausta päivässä.

Pietari ja Pietarin alue: Osa rajoituksista on edelleen voimassa huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi. Joulukuun 23. päivänä yli 5 000 000 asukkaan Pietarissa ilmaantui vuorokauden aikana 2166 uutta koronavirustartuntaa. Koronatartuntojen lukemat ovat nyt rauhoittuneet verrattuna syksyn lukemiin. Pietarin kaupunki kärsii koronaviruksesta toiseksi pahiten koko Venäjällä.

Mitä tulee Pietarin alueeseen (Leningrad oblast), niin tilanne siellä vaikuttaa olevan paljon rauhallisempi: uusia tapauksia on Venäjän viranomaisten mukaan ollut huhtikuun alusta lähtien edelleen keskimäärin noin 200-500 päivässä, mikä laskee Pietarin alueen (noin 1 893 000 asukasta) sijoituksen Venäjän maakuntien välisessä koronavertailussa kauas pois pahimpien tilastojen kärjestä.

Moskovassa ja Pietarissa löydetään tällä hetkellä yhteensä noin 40 % kaikista Venäjän koronavirustartunnoista. Myös omikron-virusmuunnosta on esiintynyt jo paikoitellen.

Linkit Suomen rajavartiolaitoksen rajanylitysohjeisiin sekä Suomen suurlähetystön päivityksiin, uutisiin ja matkustustiedotteisiin suomeksi ja venäjäksi löytyvät oheisesta Hyödyllisiä linkkejä -osiosta.

Saavutettavuus

Lentoyhteydet: Finnair on jatkanut lentoja Helsingistä Pietariin sekä Helsingistä Moskovaan. Moskova-Helsinki reitillä liikennöi myös venäläinen lentoyhtiö Aeroflot. Lentoyhteys Helsingistä Moskovaan sekä Helsingistä Pietariin toimii päivittäisenä, minkä mahdollistaa lentojen vilkas kysyntä. Sekä Pietariin että Moskovaan on tarjolla pääsääntöisesti useita lentoja päivässä.

Junayhteys Venäjältä Suomeen Pietari-Helsinki reitillä on jatkettu 12.12.2021 alkaen kahdella Allegro-junaparilla. Junayhteyden avaaminen ei tarkoita rajojen avautumista vapaa-ajan matkailijoille, vaan junat palvelevat alkuun mm. kaksoiskansalaisia, liikematkustajia sekä sukulaissuhteiden ja kiinteistön omistuksen perusteella matkustavia. Moskovan junat eivät kulje tällä hetkellä toistaiseksi.

Laivayhteydet Pietarista Helsinkiin ja Viipurista Saimaalle jatkuvat todennäköisesti vasta sen jälkeen kun kansainväliset rajat avataan matkustajaliikenteelle. Matkustajalaivat eivät kulje nyt toistaiseksi.

Linja-auto liikenne Pietarista Suomeen on supistunut koronaviruspandemian aikana, mutta jatkuu edelleen säännöllisenä. Liikennöitsijät Sovavto, Lux Express ja Ecolines toteuttavat tällä hetkellä vuoroja Helsinki-Pietari reitillä, jossa on päivittäinen yhteys. Lisäksi säännöllinen linja-autoliikenne on avattu Pietarin ja Lappeenrannan välillä. Reittivuoroliikennöitsijät laajentavat tarjontaa Suomen-reiteillä kysynnän ja omien mahdollisuuksien mukaan.

Maarajan varsinaiset ylityspaikat (auto-, bussi-, reittivuoro- ja polkupyöräliikenne) toimivat jotakuinkin normaalisti. Joidenkin raja-asemien aukioloaikoja on tosin supistettu ja esimerkiksi Imatran rajanylityspaikka on suljettu kokonaan henkilöliikenteeltä 27.1.2021 alkaen.

Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla on jonkun verran liikennettä kuten tavarankuljetusta sekä perustelluista syistä matkustavia kumpaankin maahan. Kaakkois-Suomen suosituimmat rajanylityspaikat Vaalimaa - Torfjanovka ja Nuijamaa - Brusnitchnoe ovat avoinna henkilöliikenteelle klo 7.00-21.30.

Linkki Suomen rajavartiolaitoksen julkistamiin tiedotteisiin, uutisiin sekä rajanylitystä koskeviin ohjeisiin COVID-pandemian aikana löytyy alla.

Kuluttajien käyttäytyminen

Venäläiset matkailijat tuntuvat olevan vahvasti kiinnostuneita matkustuksesta pandemiasta huolimatta ja myös Suomeen tullaan todennäköisesti matkustamaan kohtuullisen suurilla volyymeillä heti, kun se tulee olemaan mahdollista.

Vaikka Venäjän sisäisiä matkoja on markkinoitu ja myyty isolla volyymillä vuosina 2020 ja 2021, eri kyselyt osoittavat, että venäläiset matkailijat ovat edelleen eniten kiinnostuneita nimenomaan kansainvälisestä matkailusta, eritoten rantalomista ja Euroopan-matkoista, mikä selittyy Venäjän kotimaankohteiden heikolla tasolla niin asiakaspalvelun, fasiliteettien ja saavutettavuuden kuin myös hinta-laatusuhteen puolesta.

Koronavirus ei estä halua lähteä ulkomaille 

Monet venäläiset matkailijat ryhtyivät aktiivisesti varaamaan ns. sallittujen kohteiden matkat, kun se tuli olemaan mahdollista. Muun muassa Moskova - Istanbul lentoreitti oli matkustajamäärältään vilkkain maailmassa (!) syksyn 2020 aikana. Seychellit saivat taas nauttia vuonna 2021 133% venäläisten matkailijoiden virran kasvua verrattuna pandemiaa edeltäviin lukemiin.

Positiivinen kehitys jo "avattujen" maiden kanssa tukee oletusta Suomen suosiosta rajojen avautumisen jälkeen. Seychellien lisäksi esimerkiksi Malediiveilla venäläisten toukokuussa 2021 ovat kasvaneet kokonaiset 206,8% verrattuna vuoden 2019 lukemiin.

Venäläisten suhtautumisesta koronavirusrajoituksiin ja niistä tiedottamiseen matkailijoille, voidaan yleisesti ottaen todeta, että matkailijat ovat eniten kiinnostuneita kohdemaan sisällä olevista yleisistä säännöistä ja rajan ylittämisestä koronaviruksen aikana kuin siitä, mitä kaikkia toimia esimerkiksi yksittäinen hotelli tulee tarkalleen tekemään koronaviruksen torjumiseksi. Ihmiset ovat kiinnostuneet matkustuksesta, mutta toisaalta väsyneet jatkuviin koronarajoituksiin ja niihin liittyvään informaatiotulvaan.

Useiden Visit Finlandin haastattelemien matkanjärjestäjien edustajat korostavat, että hyvä hintataso ja alennukset tavallisen ajan hinnoista houkuttelevat matkustajia lähtemään matkalle koronakriisin aikana. Mikäli kohteen hintataso nousee merkittävästi, matkailijat suuntaavat katseensa todennäköisesti muualle.

Recovery Insights: Travel Check-In -tutkimuksen mukaan, venäläiset ovat elvyttäneet ja elvyttävät edelleen omaa kulutustaan matkailuun huomattavasti nopeammin kuin monet muut kansallisuudet.

Varaukset tehdään viime hetkellä, matkailu omalla autolla perheen kesken suosittu tapa matkustaa pandemia-aikana 

Vaikka venäläisillä onkin vahva halu päästä matkustamaan myös koronaviruspandemian aikana, suuri osa matkailijoista varaa matkat aivan viime tingassa uusien koronarajoitusten pelossa.

Autoilun suosio on noussut merkittävästi lomamatkoilla, ja trendin odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Venäläiset haluavat lomailla yhä enemmän yksityisesti oman perheensä kesken (vanhemmat, lapset sekä isovanhemmat ja muut lähisukulaiset) esimerkiksi vuokramökissä tai syrjemmällä sijaitsevassa lomakohteessa. Myös lähimatkailun trendi on havaittavissa.

Vuoden 2020 aikana ruplan arvo on heikentynyt 24 % verran suhteessa euroon. Vuoden 2021 kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana ruplan arvo on taas vahvistunut 9,8% takaisin. Varovainen kasvutrendi vaikuttaisi jatkuvan edelleen. Mikäli öljyn hinta jatkaa edelleen kasvuaan eikä Venäjälle aseteta uusia EU/USA pakotteita, on odotettavissa, että ruplan arvo voisi vahvistua vielä entisestään loppuvuotta kohti. Itse talous ja BKT Venäjällä ovat jo elpyneet vuoden 2019 tasolle.

Ei myöskään pidä unohtaa, että Venäjältä löytyy aina hyvinvoivien ja vakavaraisten segmentti, jolla on varaa ja halua matkustaa oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Esimerkiksi pelkästään kesällä 2020 kokonaiset 500 venäläistä matkusti Malediiveille taittaen matkan vuokratulla tai omalla yksityislentokoneella, kaikista silloisista matkustusrajoituksistakin huolimatta. Yksityislentokoneiden vuokraus onkin kasvanut Venäjällä vuosina 2020-2021 noin 32% verrattuna pandemiaa edeltäviin lukemiin.

Tulevaisuuden näkymiä

Rajojen avautumisen jälkeen, Suomeen olisi odotettavissa venäläisiä matkailijoita kohtuullisen isolla volyymillä. He tulevat tosin valitsemaan todennäköisesti edullisempia majoituskohteita ja mitä luultavimmin myös pienentävät viipymäänsä kohteessa aikaisempiin vuosiin verrattuna, mikä johtuu pitkälti ruplan kurssista. Rajojen ollessa vielä kiinni on mahdollista, että rupla vahvistuu entisestään, mutta valuutan arvo on silti kaukana parhaimmista 2010-luvun alkupuolen vuosista.

Viimeaikaisista trendeistä päätellen on odotettavissa, että venäläiset matkailijat tulevat olemaan yhä kiinnostuneimpia rauhallisista luontolomista kevyillä aktiviteeteilla (esim. kävely, uinti, hiihtäminen, luistelu) höystettyinä sekä omalla autolla tehtävistä omatoimimatkoista. Suomen näkökulmasta suosiosta tulevat nauttimaan todennäköisimmin luonnon keskellä sijaitsevat matkailukohteet, mökkikylät ja hotellikeskukset sekä erilaiset kulttuurikäyntikohteet. Etäisyys rajalta tulee olemaan kriittinen tekijä, sillä matkojen kesto lyhentyy todennäköisesti ainakin joksikin aikaa alkuun rajojen avautumisen jälkeen.

Myös edulliset city break -tyyppiset matkat tulevat olemaan todennäköisesti kysyttyjä. Samoin risteilytuotteet oletettavasti säilyttävät suosionsa edullisuutensa ja lyhyen matkan aikana saatavan ison "kokemusmääränsä" vuoksi. Toisaalta myös premium- ja VIP-segmenttien osuudet saattavat kenties jopa kasvaa esimerkiksi Lapin kohteissa, kun matkailijoille jää paremmin valinnanvaraa eri majoituskohteiden välillä edellisvuosien ruuhkien väistyttyä pandemian vuoksi.

Saavutettavuus ja hinta tärkeitä matkakriteerejä 

Suomi on voittaja-asemassa moniin kilpailijoihinsa verrattuna maantieteellisen sijaintinsa ja helpon autolla saavutettavuuden vuoksi. Analytiikkakeskus NAFI:n mukaan 63 % kesällä 2020 lomalle lähteneistä venäläisistä toteutti matkansa autolla, kun huhtikuussa 2020 toteutetun vastaavan kyselyn mukaan 84 % vastaajista halusi käyttää ensisijaisena kulkuneuvona lentokonetta. Automatkustamisen trendi pysyy siis pinnalla todennäköisesti ainakin pandemian loppuun saakka.

Massamatkailun näkökulmasta tuotteen hinta tulee olemaan myös ratkaisevassa asemassa kuluttajan ostopäätöksessä. Jonkinasteinen yleinen siirtyminen kohti edullisempia matkapaketteja on todennäköistä.

Ensimmäiset vapaa-ajan matkustajat Venäjältä Suomeen tulevat olemaan todennäköisimmin suomalaisten vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat suurperheineen (isovanhemmat, täysi-ikäiset lapset, sisarukset) ja ystävineen, hyvätuloiset nuoret aikuiset ja perheet, sukulaisia ja ystäviä näkemään saapuvat. Myös VIP-tason matkailijoita voi olla odotettavissa. Perässä seuraavat todennäköisimmin keski- ja matalahintaisia kohteita valitsevat "tavalliset" matkailijat, jotka eivät ole ikänsä ja terveytensä puolesta koronaviruksen riskiryhmissä tai saaneet rokotteen.

Uutena matkailun trendinä edellä mainittujen lisäksi pinnalle nousee ruokamatkailu, jolloin ruoka ja siihen liittyvät matkailutuotteet (vierailu tiloilla, paikallisten viinien ja juustojen maistelut ja vastaavat) nousevat merkittäviksi tekijöiksi matkan aikana.

USP:t: Suomi on lähellä sijaitseva, ystävällinen ja turvallinen, harvaan asuttu puhdas ja ekologinen maa, joka tarjoaa oikean talven ihmemaan elämyksen lapsiperheille.

Matkailutoimijoiden kuulumiset

Matkanjärjestäjien keskuudessa ei toistaiseksi ole nähty merkittävää konkurssiaaltoa. Vaikeasta pandemiatilanteesta huolimatta Venäjän sisäiset markkinat ja ketterästi "avatut" ulkomaan-kohteet kuten Turkki, pelastivat matkanjärjestäjät. Toki matkatoimistoille ja matka-agenteille on käynyt tässä taistelussa huonommin: eri arvioiden mukaan jopa 30-50 % venäläisistä matka-agenteista saattaa kadota tai on jo kadonnut markkinoilta.

Moskova: Matkanjärjestäjät ovat joutuneet lomauttamaan, irtisanomaan tai leikkaamaan henkilöstönsä palkkoja. Trendi jatkunee niin kauan, kunnes Euroopan kohteet ovat kiinni massamatkailulta. Monet toimijat ovat kuitenkin löytäneet pelastuksen 2020-2021 ajalle Venäjän sisäisistä paketeista ja venäläisten matkailulle jo avatuista maista kuten esimerkiksi Turkista sekä Malediivien kohteista.

Pietari: Tärkeimmät toimijat Suomen kannalta ovat toistaiseksi säästyneet Pietarissa konkursseilta. Matkanjärjestäjien edustajat katsovat tulevaisuuteen toiveikkaina, vaikkakin heidän työntekonsa on ollut keskeytettynä tai vähentynyt koronakriisin vuoksi. Matkanjärjestäjät ovat tarjonneet Venäjän sisäisiä matkoja rajojen ollessa kiinni. Pietarin toimijat ovat valmiit käynnistelemään Suomen-matkamyyntiään heti kun saadaan tietoa rajojen avautumisesta.

Toki mikäli rajojen sulku ja huono taloudellinen tilanne maailmassa jatkuvat vielä pitkään, Venäjän matkailumarkkinoita voi odottaa pahimmillaan merkittävä konkurssiaalto tai liiketoimintojen uudistaminen - samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa.

Liikematkailu on jo saavuttanut pohjan - palautuminen kestää 

Business travel -ala on kärsinyt koronaviruksen seurauksista kenties pahiten kaikista matkailun toimijoista yhdessä tapahtuma-alan kanssa. Vaikka pohja olisikin jo eri arvioiden mukaan saavutettu, palautuminen entiselle tasolle tulee kestämään pitkään. Venäjän-markkinan näkökulmasta jotakin toivoa kuitenkin löytyy: vaikka COVID-pandemiasta kärsineet yritykset vähentävätkin heidän Incentive-budjettejaan tai suuntaavat niitä lähitulevaisuudessa ennemmin kotimaan- kuin ulkomaan kohteisiin, maidemme tiiviit välit antavat paljonkin toivoa, että tavanomainen liikematkustus saattaisi elpyä hyvinkin nopeasti rajojen avauduttua. Tällä hetkellä Suomi myöntää liikeviisumeita ja päästää maahan painavasta syystä työmatkalle saapuvat Venäjät kansalaiset.

Eniten suosiota tulevat nauttimaan ne kohteet, jotka avautuvat ensimmäisinä (rajojen avautumisesta toki riippuen) ja tarjoavat hyvät hinnat sekä järkevät maksu- ja peruutusehdot.

Hyvät liikenneyhteydet tulevat olemaan myös tärkeitä.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Suomen-suurlähetystön koronavirusuutiset Venäjältä suomeksi

 
Suomen-suurlähetystön viimeisimmät koronapäivitykset venäjäksi  
Suomen rajavartiolaitoksen julkistama ohjeistus rajanylitykseen koronapandemian aikana  
Google Trends travel demand development: Venäjä

 

Teksti: Aleksandra Shakhnovich, Business Finland 23.12.2021


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää