Lissabon tarjoaa fadoa, historiaa ja kahviloita

Belém-torni on yksi Lissabonin tunnetuista maamerkeistä.


 

 

Vaikka Lissabon on kompaktin kokoinen, kaupungissa on monia hurmaavia ja omaleimaisia kaupunginosia. Seuraavassa on listattu kolme aluetta, jotka kannattaa kokea seuraavalla matkalla Portugalin pääkaupunkiin.

 

Vanha tehdasalue trendikahviloineen


Vuonna 1846 perustettu tehdasalue on nykyään täynnä kivoja kahviloita, kekseliäitä putiikkeja ja moderneja ravintoloita. Lyhyen ratikkamatkan päässä keskustasta sijaitseva LX Factory tarjoaa artesaanisuklaata ja -jäätelöä, sushiravintoloita, grillattua kanaa eri muodoissaan ja perinteistä portugalilaista "ruokalaruokaa". Tunnelma on konstailematon, ja alueen terassit ja myymälät kuhisevat elämää. Muista tutustua myös paikan vaikuttavaan kirjakauppaan ja moniin pikkuliikkeisiin, jotka myyvät moderneja ja kekseliäitä korkkituotteita, kalasäilykkeitä, keramiikkaa ja muita käsityönä tehtyjä matkamuistoja.

 

Merenkulkijoiden kotikaupunki


Lissabonin alueen tärkeimpiin kuuluvat muistomerkit ja museot löytyvät Belémistä, joka sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä ydinkeskustasta. Portugalilaiset merenkulkijat suuntasivat aikanaan Intiaan juuri Belémistä ja palasivat mukanaan löytöjä ja aarteita. Nykyisin Belémissä on esimerkiksi merimuseo, nykytaidemuseo, arkeologinen museo, sähkömuseo sekä huippumoderni MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology), joka on käymisen arvoinen kohde jo arkkitehtuurinsa ja kattonäkymiensä vuoksi. Toinen hyvä maisemapaikka on historiallinen Belémin torni, joka on yksi harvoista vuoden 1755 maanjäristyksestä selvinneistä 1500-luvun rakennuksista. Jos torniin kipuaminen ei houkuta, tornin juurella voi myös asettua veden äärelle ihailemaan auringonlaskua. Belémin satamasta on lisäksi kauniit näkymät upealle Huhtikuun 25. päivän sillalle. Muista myös herkutella Pastéis de Belémissä, jota pidetään portugalilaisten vaniljakreemileivosten syntypaikkana. Leivoksia on tarjottu täällä vuodesta 1837 lähtien.

 

LX Factory sijaitsee Lissabonista Belémiin johtavan tien varrella. Jos jalat eivät ole hapoilla, suosittelemme kävelemään joenvartta pitkin ja pysähtymään välillä lounaalle LX Factoryssa. Vaihtoehtoisesti voi ottaa ratikan nro 15.

 

Fadoa ja hassuja matkamuistoja kaupungin vanhimmalla alueella


Alfaman kaupunginosa on Lissabonin vanhin ja ehkä myös kuvankaunein. Tänne voi tulla ratikalla keskustasta ja suunnata Miradouro das Portas do Sol -torille ihailemaan upeista näkymistä kaupungin kattojen ylle. Torilta voi laskeutua alas pitkin kapeita portaita ja kiemurtelevia mukulakivikatuja ihaillen samalla värikkäitä ja kaakelikoristeisia rakennuksia. Kannattaa piipahtaa myös Alfaman kioskeissa ja matkamuistomyymälöissä, joissa on mm. vaikuttava valikoima edullista ja värikästä keramiikkaa. Alfamaan voi suunnata päivisin lounaalle tai viinille. Iltaisin taas on luvassa ainutlaatuinen elämys, kun kaupunginosan monista fadobaareista alkaa kantautua musiikki.

 

Teksti: Portugalin matkailutoimisto - Turismo de Portugal, related.dk

 

 

Kuva: Portugalin matkailutoimisto - Turismo de Portugal


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries