Viking Glorya koristaa Stefan Lindforsin veistostrilogia

Stefan Lindforsin juuret ovat Ahvenanmaalla. Viking Gloryn veistostrilogia onkin saanut innoituksensa Saaristomerestä, joka on taiteilijalle tärkeä maisema.


 

Kaikkialle ulottuvien merimaisemien lisäksi Viking Gloryn matkustajat voivat pysähtyä myös Saaristomeren innoittaman taiteen äärelle. ”Eivät ihmiset tule laivalle taiteen vuoksi, mutta risteilyllä on aikaa tutkia teoksia ja tutustua nykytaiteeseen”, sanoo uutuuslaivalle kantaaottavan veistostrilogian luonut Stefan Lindfors.

Viking Glorylla ei ole vain yhtä Stefan Lindforsin veistosta, vaan peräti kolmen veistoksen sarja. Pinnan alla vangitsee katseet kaksikerroksisessa sisääntuloaulassa, Syvyyden kuningas koristaa Kobba-ravintolaa, ja Vesi ja tuuli löytyy Viking Terrace -aurinkokannelta.

Stefan Lindforsin juuret ovat Ahvenanmaalla. Viking Gloryn veistostrilogia onkin saanut innoituksensa Saaristomerestä, joka on taiteilijalle tärkeä maisema.

”Taiteen tuominen isosti laivalle on hieno ajatus Viking Linelta. Ihmiset eivät tule laivalle taiteen vuoksi, mutta siellä on aikaa tutkia teoksia. Kuvittelen, että lapset osoittavat veistosta ja kyselevät isältään, onko tuo delfiini vai kala. Isä vastaa, että sehän on reikiä täynnä – mikä tuo tuollainen oikein on? Ja koko perhe jää ihmettelemään. Silloin teos on tuonut heidät nykytaiteen ääreen”, Stefan Lindfors kuvailee.

Idea näyttävän taiteen tuomisesta Viking Glorylle syntyi kolmisen vuotta sitten, kun alusta jo rakennettiin. Silloin ajatuksissa eivät tosin olleet kookkaat veistokset, vaan teos autokannelle. Paikka oli Stefan Lindforsin mielestä täydellinen, ja hän suunnitteli sinne videotaidetta.

”Ajatus taiteesta autokannella oli mahtava. Yleensähän siellä vain odotellaan keulaportin aukeamista!”

Tätä ideaa ei kuitenkaan toteutettu, vaan Viking Line päätti sijoittaa taideteokset yleisiin tiloihin, jossa ne ovat kaikille matkustajille näkyvillä. Taiteilija sai vapaat kädet, ja suunnitelma videoteoksesta muuttui lopulta kokonaiseksi veistostrilogiaksi.

”Halusimme tarjota matkustajillemme mahdollisuuden nauttia taide-elämyksistä laivamatkan aikana, ja Stefanin innostuttua projektista saimme heidän ilokseen peräti kolmen veistoksen sarjan eri puolille Glorya. Tiesimme, että merellä on tärkeä merkitys Stefanin taiteessa, ja lopputulos ylitti kaikki odotuksemme. Veistossarja kertoo tarinaa, joka on erityisen lähellä sydäntämme: kuinka tärkeä Saaristomeri on kulttuurisesti ja kuinka ainutlaatuinen – mutta samalla haavoittuva – sen luonto on”, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo.  

 

Meren elämää myös hyttitauluissa

 

Taidetta on myös Viking Gloryn hyteissä, joissa matkustajia ilahduttavat ahvenanmaalaisen kuvataiteilija Jonas Wilénin taulut. Ne ovat alun perin vesiväritöitä, jotka on digitalisoitu ja tulostettu canvas-kankaalle.

Jonas Wilénin kynästä syntyvät muun muassa Nya Ålandin satiiriset sarjakuvat. Viking Gloryn hyttitaulujen tyyli on Wilénille ominainen, ja niissä on runsaasti Ahvenanmaahan ja saaristoon liittyviä yksityiskohtia.

”Sain inspiraation teoksille lähiympäristöstäni. Ahvenanmaalaisena olen meren ja saarten ympäröimä – maisema on lähes graafinen. Haluan välittää matkustajille tuon maiseman rauhallisuuden ja seesteisyyden”, Jonas Wilén kertoo. 

Viking Gloryn veistostrilogia Stefan Lindforsin omin sanoin:

·    Syvyyden kuningas on omistettu meren hiljaiselle kansalle eli kaloille. ”Ne yrittävät pysyä hengissä kaiken saasteen keskellä. Ihmisen on ymmärrettävä pitää huolta merestä.”

·    Vesi ja tuuli on kunnianosoitus Saaristomerelle. ”Siellä ei ole kulttuuria ilman siipiä ja eviä.”

·    Pinnan alla syntyi Stefan Lindforsin näkemästä unesta, jossa Suomen ja Ruotsin väliä ui outo meriolento. ”Se ei päätynyt kumpaankaan maahan vaan yhdisti ne. Unikuvasta syntyi veistos, jossa on kaksi päätä.”



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää