Dublin juhlii kirjailijaikonia Bloomsday-festivaalilla

James Joycea esittävä patsas Dublinissa. Kuva: Tourism Ireland


 

 

Kirjallisuuden ystävät kaikkialta maailmasta ovat tervetulleita mukaan Dublinissa 16. kesäkuuta 2022 vietettävälle Bloomsday-festivaalille. Tapahtumalla juhlitaan kirjailija James Joycea, joka tunnetaan pääteoksestaan "Odysseus". Irlannin pääkaupungissa pidettävän festivaalin ohjelmassa on ääneenlukua, teatteriesityksiä ja kävelykierroksia, ja pukukoodikin on tavallisuudesta poikkeava. Tämän vuoden festivaalilla vietetään myös "Odysseuksen" ilmestymisen 100-vuotisjuhlia. 

 

 

 

 

 

Bloomsday on saanut nimensä romaanin päähenkilöltä Leopold Bloomilta, joka vaeltaa kertomuksessa ympäri Dublinia. James Joycen kirjallinen mestariteos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1922, ja ensimmäistä Bloomsday Festivalia vietettiin vuonna 1954. 


"Odysseus" kertoo Leopold Bloomin kokemuksista yhden päivän aikana 16. kesäkuuta 1904. Kirjailija valitsi juuri tämän päivän, koska hän tapasi tulevan vaimonsa Nora Barnaclen ensimmäisen kerran 16. kesäkuuta 1904. Romaanin 18 lukua vievät lukijan päähenkilön matkassa Dublinin halki.


Sata vuotta romaanin ilmestymisestä
Tämän vuoden Bloomsday on entistäkin juhlavampi, sillä kirjan ilmestymisestä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Tätä juhlistetaan ääneenlukutapahtumalla, jossa irlantilaisnäyttelijä Barry McGovern lukee koko kirjan läpi Dublinin keskustan Peacock Stagella seitsemän päivän aikana 10.-16. kesäkuuta klo 16. Viimeisenä päivänä, joka on Bloomsday, esitetään teoksen tunnetuimpiin kuuluva 45-sivuinen jakso. Se sisältää päähenkilön vaimon Molly Bloomin sisäisen monologin, joka on välimerkitöntä tajunnanvirtaa.


Lue lisää tapahtumasta täällä:  www.visitdublin.com/see-do/details/ulysses

 

Teatteria, kävelykierroksia ja naamiaisasuja
Tämän vuoden Bloomsday Festivalin ohjelmassa on myös teatteriesityksiä, opastettuja kävelykierroksia ja "Odysseus"-erikoisnäyttelyitä. Niiden kaikkien järjestelyistä vastaa James Joyce Centre -niminen kulttuurikeskus ja museo, joka on ollut Bloomsday Festivalin virallinen järjestäjä vuodesta 1994 lähtien. Keskus järjestää Dublinissa muitakin näyttelyitä, luentoja, kursseja ja kävelykierroksia ympäri vuoden. 


Vaikka itse ohjelmisto ei kiinnostaisikaan, Dublinissa vierailu Bloomsdayn aikana on jo elämys sinänsä. Kirjallisuusväki pukeutuu nimittäin tuolloin kirjan hahmoiksi vuoden 1904 tyyliin. Erityisen suosittu asuste on vaalea olkihattu.


Päivä tarjoaa luonnollisesti myös oivan tilaisuuden lukea tämä maailmankuulu mestariteos joko ensimmäistä kertaa tai uudelleen.


Lue lisää tapahtumasta täällä: www.bloomsdayfestival.ie/bloomsday-elfsight

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries