Oman on satumaa Arabian niemimaalla

Omanissa voit nähdä aavikoiden lisäksi vehmaita lehtoja ja niissä palmujen siimeksessä ikivanhoja kyliä.


 

Arabian niemimaan kaakkoiskärjessä sijaitsevan Omanin houkuttimina ovat kulttuurielämykset, kuvankaunis luonto ja runsas eläimistö. Matkakohde on silti yhä varsin tuntematon suomalaisten keskuudessa. Tässä on seitsemän asiaa, joita et ehkä tiennyt Omanista.

 

1. Omanissa on viisi Unescon maailmanperintökohdetta

Omanissa on viisi paikkaa, jotka on valittu Unescon maailmanperintökohteiksi: Bahlan linnoitus, Batin, Al-Khutmin ja Al-Aynin arkeologiset alueet, aflaj-kastelujärjestelmät, Masqatin (Muscat) eteläpuolella sijaitseva Qalhatin muinaiskaupunki sekä Suitsukepolku eli Etelä-Omanin Dhofarin alueella sijaitseva kohde, joka oli aikanaan osa suitsukkeiden kauppareittiä. Kulttuurista ja arkeologiasta kiinnostuneiden on helppo vierailla kaikissa näissä kohteissa Omanin-matkan aikana.

 

2. Omanin kansallisjuoma on kahvi

Kahvi on arabiaksi kahwa, mutta Omanissa sanalla viitataan kokonaiseen seremoniaan, jonka keskiössä ovat vieraanvaraisuus, omanilainen kardemummakahvi sekä taatelit ja leivonnaiset. Paikallista kahwaa juodaan kaikkialla Omanissa pitkin päivää, ja myös kävijöille tarjotaan usein tätä perinteistä juomaa.

 

3. Liemikilpikonnat munivat Omanin rannoilla

Oliivinvihreät liemikilpikonnat ovat uhanalaisia, joten niitä kohtaa luonnossa vain harvoin. Masqatin eteläpuolisella ash-Šarqiyyan alueella sijaitseva Ras al-Jinz on kuitenkin yksi harvoista suojelualueista, joilla liemikilpikonnat vielä munivat. Ennen auringonnousua tai auringonlaskun jälkeen pidettävillä opastetuilla kierroksilla voi seurata, miten naaraskilpikonna nousee maihin munimaan suureen hiekkapesään. Aikanaan kävijät pääsevät seuraamaan myös, miten kilpikonnanpoikaset kuoriutuvat ja kirmaavat mereen.

 

4. Omanilaiset ovet ovat usein koristeellisia

Omanilaisille rakennuksille ja maan arkkitehtuurille ovat tunnusomaisia kauniit koristeet. Linnoitukset, rakennukset ja palatsit on usein koristeltu upein ornamentein. Sama koskee ovia, joissa näkyy usein puukaiverruksia ja jalokiviä. Lähes kaikissa omanilaisissa taloissa on uniikit koristeovet, joita voi bongailla kävelemällä pitkin paikallisten kylien katuja.

 

5. Omanissa on myös vehmaanvihreää luontoa

Oman ja Lähi-itä yhdistetään Arabian niemimaan aavikoiden takia yleensä hiekkaerämaahan. Myös Omanissa on suuria aavikkomaisemia, mutta koko maa ei silti ole hiekan peitossa. Pohjois-Omanissa kulkee esimerkiksi Hajarvuoristo, jonka ilmasto on lähes trooppinen, sillä korkealla vuoristossa sataa ajoittain paljon. Ilmasto mahdollistaa ruusujen ja granaattiomenoiden viljelyn, ja joenuomat muuttuvat sadekaudella vehmaiksi keitaiksi (wadi), joissa voi uida. Kesäkuukausina maan eteläosassa eli Dhofarissa on lisäksi sadekausi (khareef), jolloin monsuunisateet taikovat maisemasta vehmaanvihreän. Näinä kuukausina Omaniin tulvii paikallisia koko Arabian niemimaan alueelta nauttimaan vesiputouksista ja vihreistä keitaista.

 

6. Omanissa on vain valkokalkittuja taloja ja rakennuksia
Käytännössä kaikki Omanin rakennukset ovat valkokalkittuja, ja väreissä on vain hienoisia sävyeroja. Tästä syntyykin kauniin yhtenäinen vaikutelma, kun matkustaa eri puolilla maata. Kaikkien muiden värien kuin valkoisen käyttöön on nimittäin saatava hallituksen lupa.

 

7. Oman on lintubongareiden mekka

Oman kuuluu ehdottomasti lintu- ja luontoharrastajien "koettava kerran elämässä" -listalle, koska Omanin sanotaan olevan maailman parhaita lintubongauskohteita. Täällä voi nähdä sekä kotoperäisiä että talvehtivia lajeja esimerkiksi Afrikasta, Euroopasta ja Aasiasta. Parhaimmista bongauspaikoista voidaan mainita rannat ja laguunit, Dhofarin lähteet sekä Masiran saari ja Hikmanin alue.

 

 

 

 

 

Oman

Omanin sulttaanikunta on houkuttelevan luonnon, kiehtovan historian ja Lähi-idän ystävällisyyden maa. Vierailijoita odottaa yli 5 000 vuoden historia, viisi Unescon maailmanperintökohdetta sekä useita jännittäviä kulttuurikohteita, kuten Muscatissa sijaitsevat Kuninkaallinen oopperatalo ja Sultan Qaboosin moskeija. Lisäksi Oman tarjoaa lukuisia luontoelämyksiä: vaikuttavia kallioita, henkeäsalpaavia näköalapaikkoja ja yli 3 000 kilometriä pitkän rantaviivan, jossa voi harrastaa eri vesiurheilulajeja. Vierailun arvoisia ovat myös upeat Hajar-vuoret, 3 075 metrin korkuinen Arabian niemimaan korkein vuori Jabal Shams sekä riippuvien puutarhojen koristama Jabal Akhdar -vuori. Rehevät keitaat, piilotetut vadit (kuivuneet joenuomat) sekä monien metrien korkuiset dyynit houkuttelevat esimerkiksi patikointiin ja kiipeilyyn, ja tuliset mausteet ja maukkaat raaka-aineet kutsuvat perinteiseen keittiöön. Omanin kulttuuriperinnön ja matkailun ministeriö Ministry of Heritage & Tourism (MHT) vastaa Omanin sulttaanikunnan matkailun markkinoinnista. Matkailuneuvoston tavoitteena on luoda kasvua matkailualalle ja lisätä kohteen tunnettavuutta.

www.experienceoman.om

 

Teksti: Ministry of Heritage & Tourism (MHT) / unitedspiritnordic.com 31.8.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries