Japanin 5 mielenkiintoista Unesco-kohdetta

Japani on rakastettu muun muassa sen ainutlaatuisen kulttuurin ja luonnon vuoksi, ja maassa onkin kaikkiaan 25 Unescon maailmanperintökohdetta.

 

Japani on rakastettu muun muassa sen ainutlaatuisen kulttuurin ja luonnon vuoksi, ja maassa onkin kaikkiaan 25 Unescon maailmanperintökohdetta. Suojeltuja Unesco-kohteita ovat esimerkiksi ikoninen pyhiinvaellusreitti, rehevän kaunis saariryhmä, muinaisen setrimetsän ekosysteemi, "kukkaistemppeli" sekä ainutlaatuinen arkkitehtuuri meren ja vuorten välissä. 

 

Vaellus ikiaikaisessa metsässä. Kuva: JNTO


 

 

 

Vaellus ikiaikaisessa metsässä

Koko Yakushiman saari on Unescon maailmanperintökohde. Saaressa on ainutlaatuinen ekosysteemi, johon kuuluu ikiaikainen sademetsä ja yli tuhansia vuosia vanhoja puita. 1 900 kasvilajin ja 16 nisäkäslajin lisäksi Yakushima on viimeinen ja paras esimerkki ekosysteemistä, jota hallitsevat japanilaiset setripuut. Metsässä järjestetään opastettuja kierroksia, joissa paikalliset asukkaat kertovat alueen historiasta ja luonnosta. Lisäksi vierailijat voivat varata yhden yön retken kaikkein arvostetuimmalle puulle (Jomon Sugi), jonka arvioidaan olevan vähintään 2 000 vuotta vanha. Yakushima on tunnettu myös kauniista vesiputouksista, jotka muuten ovat yleisesti kilpikonnien suosimia munimispaikkoja Japanissa.

 

Kioto. Kuva: JNTO


 

 

Kulttuuripääkaupunki ja vaikuttava Unesco-kohteiden keskittymä

Entinen keisaripääkaupunki Kioto tunnetaan nykyään Japanin kulttuuripääkaupunkina. Historiallisessa prefektuurissa on yhteensä 17 Unesco-temppeliä ja -pyhäkköä, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista Unescon maailmanperintökohteiden keskittymistä. Yksi Kioton Unesco-kohteista on Daigo-ji-temppeli, jota kutsutaan kukkaistemppeliksi sen kirsikankukkien vuoksi. Daigo-ji sijaitsee Daigo-san-vuoren juurella, ja se koostuu yhteensä 80 temppelirakennuksesta vuorella ja sen ympärillä. Temppelin päärakennus on koko Kioton alueen vanhin säilynyt puurakennus. Joka vuosi huhtikuussa siellä järjestetään kirsikankukkafestivaali. Alueella on myös useita kävelyreittejä, joita kulkemalla saa hyvin yhdistettyä kulttuurielämyksiä, luontokokemuksia sekä aktiivilomailua.

 

Ikoninen pyhiinvaellusreitti. Kuva: JNTO


 

 

Ikoninen pyhiinvaellusreitti

Kii-vuoristossa sijaitsevassa Yoshino-Kumanon kansallispuistossa on useita pyhiä paikkoja ja pyhiinvaellusreittejä - nimeltään Kumano Kodo. Kansallispuistossa on monia eripituisia reittejä, joita voi yhdistellä toisiinsa mieltymysten mukaan. Tunnetuimmat pyhät paikat ovat Yoshino/Omine, Kumano Sanzan ja Koyasan. Suosituin vaellusreitti on 7 kilometriä pitkä taival Hosshinmon-oji-Kumano Hongu Taisha Grand Shrine. Pidempi ja niin ikään suosittu vaellusreitti on 68 kilometrin pituinen Nakahechi, joka lähtee Takijrista. Sieltä voi vaeltaa 3-4 päivässä Kumano Nachi Taisha vuorille. Unohtumaton kokemus on myös 133-metrinen Nachi Falls, joka on maan korkein vesiputous. Etelässä sijaitsevan Kiin niemimaan rannikolta puolestaan löytyy lämpimien merivirtojen luomia kauniita koralliriuttoja, jotka kuhisevat trooppisia kaloja. Snorklaus ja sukellus ovatkin suosittuja kesäaktiviteetteja alueella.

 

Henkeäsalpaava šintolainen arkkitehtuuri. Kuva: JNTO


 

 

Henkeäsalpaava šintolainen arkkitehtuuri

Itsukushima Shinto -pyhäkön sanotaan olevan yksi Japanin kauneimmista nähtävyyksistä. Pyhäkkörakennukset noudattavat perinteistä japanilaista šintolaista arkkitehtuuria, jossa rakennusten edessä siintää meri ja takana komeilee vuoristo. Tämä Unesco-kohde tunnetaan parhaiten kelluvasta torii-portistaan, joka seisoo meressä lähellä pyhäkköä. Torii-portti on läpikäynyt yli kolme vuotta kestäneen kunnostustyön, ja nyt vierailijat saavat taas kokea sen.

 

Japanin vastine Galapagos-saarille. Kuva: Ogasawara Village Tourism Bureau


 

 

Japanin vastine Galapagos-saarille

30 saaren muodostama Ogasawara-saariryhmä on tunnettu "Japanin Galapagos-saarina". Saaret sijaitsevat Tokiosta 1 000 kilometriä etelään, ja niissä on upea koskematon sekä rehevä luonto. Metsissä järjestetään opastettuja kierroksia, joissa onnekkaat voivat havaita harvinaisia ​​kasvi- ja eläinlajeja. Alue on myös otollinen vene- ja kajakkiretkille. Aution sijaintinsa ansiosta saarilla voi pimeän tullen ihailla upeaa tähtivaivasta ja bongata Linnunradan. Ogasawarasta pääsee risteilemään Tokioon. Matka kestää 24 tuntia, ja laivalta voi varata hotellitasoisen hytin yöksi.

 

 

 

 

 

Teksti:

www.japan.travel/en/uk / related.dk 23.1.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries