8 upeaa pyöräilykohdetta Suomessa

Suomessa on useita mielenkiintoisia matkakohteita pyöräilijälle.


 

Kesä on pyöräretkeilyn sydänaikaa, ja myös pyörällä pääsee kauas, vaikka retkeen ei käyttäisi päiväkausia aikaa: Kun pyörän ottaa junan kyytiin, voi reissun alkupisteeksi valita rautatieaseman vaikka toisella puolella Suomea. Pyörämatkailukeskus kokosi kahdeksan luonnonkaunista ja junalla saavutettavaa pyöräilyreittiä eri puolilta Suomea. Joukossa on vinkkejä spontaaneihin pikkulomiin, mutta myös haastavampiin, kesäloman kruunaaviin pyöräseikkailuihin. Lisää tärppejä, kartta kotimaan pyöräreiteistä sekä tietoa pyörämatkailusta löytyy osoitteesta bikeland.fi.

 

Ennen matkaan lähtemistä pyöräretkeilijän kannattaa kerrata pyörän kanssa matkustamisen käytännöt. Pyöräpaikka tulee varata kaukoliikenteen juniin etukäteen, ja sen voi lisätä jo ostettuun junalippuun myös jälkikäteen. Pendolino-junissa pyöriä ei voi kuljettaa. Kesällä varsinkin suosittujen junayhteyksien pyöräpaikat ovat monesti loppuunvarattuja, mutta lähijuniin pyörän voi ottaa ilman erillistä varausta mukaan, mikäli tilaa riittää.

1. Rannikkoreitti: Monimuotoinen saaristo odottaa

Suomen monipuolisuus matkailumaana kirkastuu monelle rannikkoon tutustuessa: kuin ulkomailla olisi! Runsaan 200 kilometrin mittainen Rannikkoreitti esittelee merellisiä saaristomaisemia enimmäkseen päällystetyillä teillä, tarjoten nähtävää sekä mantereella että saaristossa. Matkan aikana voi virkistäytyä rannikkokylien palveluiden äärellä, nauttia paikallisista herkuista ravintoloissa ja kahviloissa, yöpyä pienissä hotelleissa ja B&B -paikoissa ja tutustua ruukkikylien historiaan. Osa matkasta taitetaan meriteitse, ja reitin varrelle sisältyy mahdollisuus tutustua legendaariseen Bengtskärin majakkaan.

Rannikkoreitin varrelle osuu peräti kolme kansallispuistoa. Teijon kansallispuiston polut soveltuvat erinomaisesti myös maastopyöräilyyn, ja kansallispuiston alueelta löytyy runsaasti moottoriliikenteeltä rauhoitettuja metsäteitä.

Kahdeksaan päiväetappiin jakautuvan Rannikkoreitin luonteva lähtöpiste on Salossa, jonne pääsyä helpottavat kesällä 2023 Helsingin ja Kupittaan väliselle ratayhteydelle lisätyt kuusi uutta junavuoroa. Osa junista on varustettu 3.9. saakka yöjunista tutuilla pyörä- ja tavaravaunilla, jotka kasvattavat junan pyöräkapasiteetin jopa 13 paikkaan. Reitillä pärjää tavanomaisella retkipyörällä, mutta päällystämättömien osuuksien vuoksi maantiepyörä kannattaa jättää kotiin.

2. Parkano: Monen seikkailun lähtöpiste

Pirkanmaalla sijaitseva Parkano on erinomainen alkupiste moneen suuntaan ulottuville seikkailuille.

Heti Parkanon juna-asemalta voi aloittaa esimerkiksi Geopark-reitti Pirkanmaan kiertämisen. Reitti kulkee yhteensä 137 kilometrin matkan pääasiassa asfaltilla ja hyväpintaisilla sorateillä Luoteis-Pirkanmaan ja Pohjois-Satakunnan hiljaisilla kyläteillä, erämaisilla metsätaipaleilla ja järvimaisemissa. Matkalla Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geopark -kohteet kertovat, miten seudun luonto ja maisema ovat muovautuneet kahden miljardin vuoden saatossa. Virkistymään pääsee upealla hiekkarannalla Kihniön Pyhäniemessä. Reitiltä on yhteys myös esimerkiksi Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon. Jos etsinnässä on lyhyempi retki, pääsee Parkanon asemalta suoraan lyhyemmälle, 26 kilometrin mittaiselle Parkanon Geopark-kierrokselle.

Parkanosta lähtee myös Järvien reitit -kokonaisuuteen kuuluva Aure-reitti, joka kulkee muun muassa Seitsemisen kansallispuiston läpi. Jos Seitsemiseen haluaa tutustua tarkemmin, löytyy kansallispuistosta yhteensä noin 40 km pyöräilyyn soveltuvia teitä ja polkuja. Seitsemisen runsaan 16 kilometrin mittainen pyöräilyreitti kulkee pitkin helppokulkuisia polkuja, metsätyömiesten vanhoja pyöräreittejä ja mutkaisia sorateitä. Retkeilijä voi tukeutua Seitsemisen luontokeskuksen palveluihin ja kokea menneen ajan tunnelmaa Koveron perinnetilalla. 

3. Pori: Selkämeren tyrskyjä ja kiehtovia kyliä

Selkämeren Elämysreitti on Porista käynnistyvä rengasreitti, jonka 84 kilometrin pituus on sopiva päiväretki kokeneelle pyöräilijälle tai tarjoaa pariksi päiväksi nautiskeltavaa rauhallisempaan tahtiin polkevalle matkailijalle.

Elämysreitin elementit ovat rannikkoluonto, nostalgiset perinnemaisemat ja vanhat, mielikuvitusta kutkuttavat saaristolaiskylät huviloineen. Vaativuudeltaan helppo ja pääasiassa päällystetyillä teillä kulkeva reitti on jaettu kolmeen etappiin. Niiden varrelta löytyy kattavasti palveluita ja monipuolisesti nähtävää, aina Yyterin hiekkadyyneistä Noormarkun ruukkimiljööseen.

4. Lahden seutu: Soratiepyöräilijän taivas

Lahti on viime aikoina saanut nostetta upeana hiekkatiepyöräilykohteena. Lahden ympäristön soratietarjonta on herättänyt jopa kansainvälistä kiinnostusta: kesäkuussa järjestetty FNLD GRVL -tapahtuma toi Salpausselän maisemiin runsaan kansainvälisen osallistujajoukon. 

Lahden seudun läpi kulkevat Salpausselät ovat jääkauden lahja tämän päivän hiekkatiepyöräilijälle. Mäkiset maisemat vesistöineen sekä idyllisiä maalaismaisemia halkovat hiekka- ja soratiet tekevät pyörälenkistä tutkimusmatkan seudun geologiseen luonnonhistoriaan. Lahden ympäristöön on laadittu reittejä aina 30 kilometrin pyrähdyksistä yli 100 kilometrin mittaisiin gravelseikkailuihin. Lahti on erinomaisesti saavutettavissa rautateitse, ja Helsingistä suunnasta Lahteen pääsee lähijunalla tunneittain.

5. Punkaharju ja Savonlinna: Rauhallisia reittejä norppavesien äärellä

Suomen parhaaksi kesäkaupungiksi tituleerattu Savonlinna sekä kansallismaisemistaan kuuluisa Punkaharju ovat saavutettavissa taajamajunalla. Punkaharjulta voi käynnistää esimerkiksi Pihlajaveden polkasun, jonka 65 kilometrin pyöräilyosuuteen yhdistyy risteily Saimaan norppavesillä.

Savonlinnasta starttaavat pidemmät reitit, Haukiveden kierto ja Kahden kansallispuiston kierros, vievät matkailijaa kylästä toiseen itäsuomalaista rauhaa huokuvissa järvimaisemissa. Pyöräilystä voi pitää matkan varrella taukoa nousemalla lossin tai risteilylaivan kyytiin, melomalla kansallispuistossa tai viettämällä lepopäivän kylpylässä hemmoteltavana.

6. Repoveden kansallispuisto: Maastopyörällä jylhiin maisemiin

Kallioistaan kuuluisa Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kaakkois-Suomessa Mäntyharjun ja Kouvolan alueella. Pyöräilijä voi ottaa Repoveden kätevästi haltuun kahdella reittivalinnalla: Pitkin Mäntyharjulta alkavaa Mäntyharju-Repovesi -maastopyöräilyreittiä tai kansallispuiston länsipuolelta Hillosensalmelta.

Mäntyharju-Repovesi -reitin lähtöpisteelle on Mäntyharjun rautatieasemalta alle kahden kilometrin siirtymä, jonka varrelta löytyy kauppa- ja ravintolapalveluita. Noin 35 kilometrin mittainen reitti on hyvin opastettu, ja sen varrella on useita taukopaikkoja, kuten omaperäisellä metsäsaunalla varustettu Matkoslammen laavu. Keskivaativaksi luokiteltua Mäntyharju-Repovesi -reittiä voi keventää yhdistelemällä maasto-osuuksiin reitin linjaa noudattelevia soratiepätkiä. 

Kesäkaudella 2023 retkeilijät pääsevät junalla aivan Repoveden kansallispuiston kupeeseen, sillä InterCity-junat Helsingistä ja Kuopiosta pysähtyvät Hillosensalmen pysäkillä päivittäin 28.10. saakka. Pysäkiltä on lyhyt matka Repoveden eteläiselle sisääntulolle, josta pääsee liittymään helposti kansallispuiston pyöräilyreitille. Repovedellä saa pyöräillä vain erikseen merkityillä reiteillä, mutta hienoimpiin nähtävyyksiin on pyöräreiteiltä vain lyhyt patikkamatka.

7. South by Cycle: pyörävaellusta etelärannikon vihreydessä

South by Cycle on yhteensä 900 kilometrin mittainen Kouvolan ja Hangon yhdistävä viiden pyörävaellusreitin kokonaisuus, joka esittelee Uudenmaan ja Kymenlaakson upeimpia luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä. Reitit mutkittelevat jokilaaksoista hiekkarantoihin ja sankoista metsistä maalaismaisemiin. Reitti koostuu enimmäkseen rauhallisista ja autottomista sora- ja hiekkateistä, metsäteistä ja ajoittain helpoista poluista. Reitit ovat ajettavissa lähes millä tahansa pyörällä, kunhan renkaat eivät ole kapeimmasta päästä. Reittiä ei ole merkitty maastoon, joten retkeilijän tulee navigoida itse esimerkiksi puhelinsovellukseen, kelloon tai erilliseen GPS-laitteeseen ladatun gpx-jäljen avulla.

Reittien suunnittelussa on huomioitu rautatieasemien sijainnit ja reiteille pääsee kätevästi esimerkiksi Kouvolasta, Helsingistä, Kirkkonummelta, Siuntiosta ja Karjaalta. Siten pidempiä reittejä voi ajaa myös lyhyemmissä pätkissä, riippuen siitä, paljonko aikaa retkeen haluaa käyttää ja millaisia maisemia toivoo näkevänsä.

8. Arctic by Cycle: pyörävaellusta Lapin rauhassa

Arctic by Cycle on maailman pohjoisin ja laajin, yhteensä 2000 kilometrin mittainen 11 reitistä koostuva pyörävaellusreittien kokonaisuus, joka ulottuu napapiiriltä Pohjois-Norjan Jäämerelle. Reitistö koostuu haastavammista vaellusreittejä ja erämaa-alueiden mönkijäuria hyödyntävistä maastopyöräreiteistä ja helpommista soratiereiteistä. Reitit yhdistävät Lapin alueen kansallispuistot, erämaa-alueet, kylät ja luontokohteet kansainvälisesti ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Syrjäisyydestään huolimatta reitit ovat yllättävänkin helppoja ja laadukkaita palveluita on reiteillä usein paljon. Monet reiteistä on ajettavissa jopa ilman telttaa, jos yöpaikat varaa ennakkoon. South by Cycle -reitistön tyyliin reittejä ei ole merkattu maastoon, vaan reittiopastus tapahtuu digitaalisesti puhelinsovelluksen, kellon tai erillisen GPS-laitteen avulla.

Tunturi- ja Länsi-Lappiin pääsee kätevästi yöjunalla ja retken voi aloittaa esimerkiksi Pellosta tai Kolarista. Keski- ja Itä-Lapin reiteille taas pääsee Rovaniemeltä ja Kemijärveltä, joihin mukavin tapa lienee matkustaa yöjunalla. Pyöränkuljetuspaikkoja on yöjunissa rajallisesti, joten junalippu ja pyöräpaikka kannattaa ostaa mahdollisimman ajoissa. Nopein ja joustavin junayhteys Lappiin on päiväjuna Rovaniemelle. Matka-aika esimerkiksi Helsingistä on alle yhdeksän tuntia ja junia kulkee useita päivässä, jolloin pyöräpaikkaa junaan ei välttämättä tarvitse ostaa ennakkoon.

 

Lähde: Pyörämatkailukeskus I Bikeland 18.7.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries