Kirjauutuus johdattaa kansallismaisemiin
Ikoniset kansallismaisemamme ovat hienoja retkikohteita – Tuomo Kesäläisen opaskirja vinkkaa parhaat käyntikohteet merellisestä Helsingistä pohjoiseen Utsjokilaaksoon
Tiesitkö, että Suomessa on 27 virallista kansallismaisemaa? Joukossa on kaksi UNESCO:n maailmanperintöluetteloon valittua kohdetta sekä maamme suosituimpia kansallispuistoja. Tuomo Kesäläisen uutuuskirja Kansallismaisemat johdattaa patikoimaan Kolin ja Pallastunturin maastoon, melomaan Aurajoen ja Oulangan komeisiin maisemiin ja tutustumaan maamme merkittävimpiin rakennettuihin ympäristöihin mahtavista linnoista sympaattisiin ruukkikyliin.
Suomelle valittiin vuonna 1992 itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuotena 27 kansallismaisemaa, joiden katsottiin ilmentävän maan eri osien edustavimpia luonnon- ja kulttuuripiirteitä. Tuomo Kesäläisen uutuuskirja Kansallismaisemat esittelee nämä ainutlaatuiset suomalaista identiteettiä kuvaavat kohteet. Opaskirja vie kulkijan esimerkiksi patikoimaan Kolin ja Pallastunturin kansallismaisemissa, melomaan Aurajoen ja Oulangan maisema-alueilla, nauttimaan auto- tai pyöräretkistä kansallismaisemia halkovilla maisemateillä, tutustumaan maamme merkittävimpiin rakennuksiin, kuten mahtaviin Hämeen linnaan, Olavinlinnaan ja Kastelholman linnaan, sekä nauttimaan lumoavan kauniiden luontokohteiden ja näköalapaikkojen rauhasta. Teos esittelee kansallismaiseman statuksen saaneet maisema-alueet kiehtovina ja houkuttelevina matkakohteina. Vinkkien avulla retkeilijöille ja matkailijoille avautuu mahdollisuus kokea huikeat maisemat kävellen, vaeltaen, pyöräillen, meloen, SUP-lautaillen, koskea laskien tai autoillen. Ikimuistoisia kokemuksia tarjoavat myös lautta-, lossi- ja yhteysalusmatkat, joista pääsee nauttimaan merellisillä maisema-alueilla. Kansallismaisemien arvon ymmärtää vasta kun sen kokee Kansallismaisemilla on yhä voimakas symboliarvo. – Kirjassani haluan laajentaa käsitystä kansallismaisemistamme houkuttelemalla retkeilijät ja matkailijat näkemään ainutlaatuisista kotimaan maisemista tunnetut paikat laajempana kokonaisuutena – matkailualueena, jonka voi kokea erilaisten käyntikohteiden ja aktiviteettien kautta, Kesäläinen sanoo. Nykyisin kansallismaisema-termiä saatetaan puheessa käyttää myös muista, erityisen edustavina koetuista perinne-, kulttuuri-, ja luonnonmaisemista. Sanasta on muodostunut ikään kuin maiseman näyttävyyden synonyymi. Virallisia kansallismaisemia ovat kuitenkin vain nämä kirjassa esitellyt 27 aluetta. Kirjassa esiteltävät kansallismaisemat: 1 Merellinen Helsinki 2 Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo 3 Tapiola 4 Snappertuna – Fagervik 5 Pohjan ruukit 6 Aurajokilaakson kulttuurimaisema 7 Saaristomeri 8 Sundin kulttuurimaisema 9 Köyliönjärvi 10 Vanajaveden laakso 11 Rautaveden kulttuurimaisema 12 Tammerkoski 13 Hämeenkyrön kulttuurimaisemat 14 Imatrankoski 15 Olavinlinna ja Pihlajavesi 16 Punkaharju 17 Heinäveden reitti 18 Väisälänmäki 19 Koli 20 Pohjois-Karjalan vaarakylät 21 Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelylakeudet 22 Merenkurkun saaristo 23 Hailuoto 24 Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat 25 Aavasaksa ja Tornionjokilaakso 26 Pallastunturit 27 Utsjokilaakso Tuomo Kesäläinen on naantalilainen tietokirjailija, jonka suosikki kansallismaisemista on Aurajokilaakso. Hänen aiemmat teoksensa esittelevät maamme geologisia kohteita, kuten luolia, rotkoja ja siirtolohkareita, sekä muinaisia pyhiä paikkoja ja arkeologisia kohteita.
Lähde: SKS 11.7.2023
Kommentit
Lähetä kommentti