torstai 30. marraskuuta 2023

Korkeasaari vapaa-ajankohteiden ykkönen 2023

Korkeasaari kipusi yleisarvosanalla 8,26 Taloustutkimuksen vapaa-ajankeskuksia vertailevan tutkimuksen ykköseksi. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha


 

Korkeasaaren eläintarha on jälleen lunastanut ykkössijan Taloustutkimuksen vapaa-ajankeskusten imagotutkimuksessa. Vuonna 2022 Korkeasaari sijoittui toiseksi pidettyään kärkipaikkaa vuosina 2020–2021. Korkeasaaren suosittelutodennäköisyys on toiseksi paras 31 tutkitun vapaa-ajankohteen joukossa.

 

Korkeasaari kipusi yleisarvosanalla 8,26 Taloustutkimuksen vapaa-ajankeskuksia vertailevan tutkimuksen ykköseksi. Vuonna 2023 vierailleiden antama arvosana 8,64 ylitti kaikkien vastaajien antaman yleisarvosanan. Korkeasaari sai parhaat arviot sopivuudesta koko perheelle, monipuolisuudesta ja sijainnista. Lisäksi tutkimuksessa vertailtiin hintatasoa, siisteyttä, kohteen kuntoa, ravintolapalveluita, henkilökunnan palvelualttiutta, uudistuvaa ja kehittyvää kohdetta sekä uutena arvioitavana tekijänä vastuullisuutta.

Vastaajien tärkeimmäksi arvostaman valintakriteerin, hinnan, suhteen Korkeasaari pärjää hyvin ja mielikuva on toimialan parhaimmasta päästä.
”Huomioimme vaihtelun asiakkaiden maksukyvyssä mm. edullisemmalla iltahinnoittelulla kesäsesonkina sekä järjestämällä ilmaispäiviä kerran kuussa sesongin ulkopuolella. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus vierailla Korkeasaaressa tulotasosta riippumatta”, kertoo markkinointijohtaja Susanna Silvonen.

Kun vastaajilta kysyttiin, suosittelisitko vierailukohdetta ystävällesi tai kollegallesi (Net Promoter Score, NPS), vastaajista 45 % antoi asteikolla 0-10 arvosanaksi 9-10, eli suosittelisi Korkeasaarta vahvasti. Suositteluhalukkuudessa Korkeasaari nousi näin toiselle sijalle.

Kysyttäessä mihin vapaa-ajankohteeseen menisi mieluiten seuraavan vuoden aikana, mikäli saisi valita vapaasti, Korkeasaari nousi jaetulle ykkössijalle. Kysymykseen missä kohteessa vastaaja suunnittelee vierailevansa seuraavan vuoden aikana, Korkeasaari mainitiin ensimmäisenä. Sekä toiveiden että suunnitelmien kohdalla oli selkeää suhteellista kasvua viime vuoteen verrattuna.
”Olemme iloisia saamastamme tunnustuksesta ja tavattoman ylpeitä meidän upeasta työyhteisöstä, johon Korkeasaaren vetovoimaisuus tukeutuu”, jatkaa Silvonen.

Tutkimuksessa Taloustutkimus selvitti vapaa-ajankeskusten tunnettuutta ja imagoa internet-paneelin kautta. 2506 vastaajan otos on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.

 

Lähde: Korkeasaaren eläintarha 30.11.2023


Naantalissa paras ruokamatkailutuote 2023

Hungry for Finland Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut naantalilaisen Tammiston Kuulas-ravintolan Piknik Omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuman Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2023.


 

Hungry for Finland Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut naantalilaisen Tammiston Kuulas-ravintolan Piknik Omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuman Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2023. Palkinnon jakoi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Kilpailuun osallistui 46 monipuolista ja tasokasta tuotetta ammattilaissarjassa. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvia tuotteita. Myös muut naantalilaiset yritykset ovat keränneet merkittäviä palkintoja loppuvuoden aikana, ja ne tarjoavat asiakkailleen elämyksellisiä ja vastuullisia tuotteita.

 

Tammiston Kuulaksen Piknik omenapuun alla on erinomainen, kekseliäs kokonaisuus. Tuote on rakennettu omalähtöisesti ja yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle. Korin sisältö on mietitty makumaailman ja paikallisuuden lisäksi ruokahävikin kannalta: ruoka oli oivaltavaa. Tuote on autenttinen, tarina ja ylpeys näkyy, kuuluu ja tuntuu – vanhan talon henki omenapuineen on upeasti valjastettu tärkeäksi osaksi tuotetta.

– Tosi ihana tunnelma, tässä on elämänmakuinen ruokamatkailutuote. Tuote on myös senhintainen, johon monella on mahdollisuus, arviointiraadin jäsen Kristiina Adamsson tiivistää.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.

Arviointiraatiin kuului edustajat  mm. maa- ja metsätalousministeriöstä, Visit Finlandista, MTK:sta ja Haaga-Heliasta. Toisen palkinnon voitti Michelin-palkittu Ravintola Vår ja kolmannen Glowing Ember Experience’n Kotaillallinen.

Tammiston tilan päärakennuksen ikä on yli 100 vuotta ja se on nykyisen yrittäjän  Anu Vaissi-Harismaan lapsuudenkoti. Tila on tarjonnut majoitusta 1990-luvulta lähtien. Tammiston Kuulas syntyi vuonna 2022 keskelle koronaa ja se ammentaa ideoita ja tarinoita tilan historiasta. Ravintola sai suuren suosion jo ensimmäisenä kesänä ja se palkittiin Visit Naantalin ja Naantalin kaupungin myöntämällä Master-palkinnolla.

Olen erittäin iloinen ja otettu tästä valinnasta, joka kannustaa kehittämään Ravintola Kuulasta entistäkin houkuttelevampaan suuntaan, iloitsee yrittäjä Anu Vaissi-Harismaa.

 

Herrankukkaro

 

Marraskuun alussa Naantalin Rymättylässä sijaitseva Herrankukkaro palkittiin Suomen matkailualan liiton eli SMAL:n Finnish Travel Galassa vuoden 2023 parhaana majoitusliikkeenä. Palkintokategorioiden voittajat määräytyivät NPS-suosittelumittarin (Net promoter score) perusteella, joka pohjautuu suuren yleisön ja matkailuammattilaisten antamiin vastauksiin.

Asuttavat linnunpöntöt, vanhan kalastajatilan tunnelma ja kaunis saaristolaisluonto tekevät Naantalin Herrankukkarosta sellaisen kuin se on – toisenlaisen. Omintakeinen Herrankukkaro on tuttu paikka isolle määrälle suomalaisia. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa toimi yli 38.000 matkailualan yritystä ja kilpailussa oli mukana korkeatasoisia kohteita ympäri Suomen. Finaaliin valikoitui  Järvisuomen, Kolin ja muiden tunnettujen alueiden kohteita, joista voiton nappasi Naantalin Herrankukkaro.

Herrankukkaro on saanut useita palkintoja vuosien mittaan, mm. merkittävä ruokamatkailuteko 2019, vuoden kotimaan matkailuyritys ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -sertifikaatin se sai ensimmäisenä alueellamme.

 

Luonkos

Kolmas Naantaliin on syksyn aikana tullut tunnustus, Suomen luontoyrittäjyysverkosto myönsi vuoden 2023 luontoyritys -tunnustuksen Naantalissa toimivalle Luonkosille tunnustuksena kehittyvästä, luonnontuotteiden mahdollisuuksia esille tuovasta yrittäjyydestä. 

Luonkos syntyi halusta luoda parempia tuotteita sekä iholle että luonnolle. Herkistyminen kemikaaleille ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen ajoivat kolme innovatiivista naista kehittämään vastuullisia ja ekologisia tuotteita. Luonkosin nimi tulee sanasta luonnonkosmetiikka sekä paikallisesta ilmaisusta luonkos jotain ihanaa.

Kaikki Luonkos tuotteet valmistetaan käsityönä ja tarkkaan valikoiduista raaka-aineista Naantalissa. Yritys käyttää vihreää energiaa ja hiilijalanjälki minimoidaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Vedenkäyttö tuotannossa on vähäistä eikä se tuota ympäristölle haitallista jätettä. Luonkos -tuotteet eivät sisällä säilöntäaineita, palmuöljyä, mikromuoveja tai vettä. Periaatteisiin kuuluu ehdoton ei eläinkokeille ja yrityksen pakkaukset ovat kierrätettäviä ja muovittomia.

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry on valtakunnallinen luontoalan yritysten ja toimijoiden yhteistyötä lisäävä järjestö, joka edistää luontoyrittäjyyttä muun muassa tiedonvälityksen, alan esille nostamisen ja edunvalvonnan keinoin. Vuonna 2001 perustettu yhdistys korostaa alan toimintaedellytyksiä kehittävässä toiminnassaan asiakaslähtöistä, ammattimaista ja vastuullista luontoyrittäjyyttä.

Naantaliin tulleet palkinnot ja tunnustukset kertovat pitkäjänteisestä ja edelläkävijämäisestä työstä, jota yrittäjät tekevät. Naantali tunnetaan yhtenä Suomen suosituimpana matkailukohteena ja kaupungin yrittäjä- ja matkailumyönteisyys tukee kehittämistyötä, jota ilman kaupungin ja samalla koko alueen imago kiinnostavana matkailu- ja ruokamatkakohteena ei kehittyisi, kehuu Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.

 

Lähde: Visit Naantali 30.11.2023


keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan ja Trondheimiin

Kirjan mukana jokainen voi tehdä pyhiinvaelluksen, vaikka ei itse matkaan pääsisikään.


 

Kirkkoherra Päivi Aikasalon kirja ”Pyhiinvaeltajan jalanjäljillä - Kohti Santiago de Compostelaa ja Trondheimiä kuljettaa lukijaa kiehtovilla pyhiinvaelluspoluilla. Näin jokainen voi tehdä vaelluksen, vaikka ei itse matkaan pääsisikään.

 

Espanjan Santiago de Compostela on Euroopan suosituin pyhiinvaelluskohde, sinne vie Suomesta Jaakontie. Norjan Trondheimiin kuljettaa Pyhän Olavin reitti. Kohteet ovat erilaisia, ja lukija pääsee mukaan molemmille kiehtoville matkoille.

 

Kirjoittaja kuvaa omia ja kanssavaeltajiensa kokemuksia, tunnelmia ja ajatuksia. Vaellus on arkista, joskus pölyistä ja hikistä, toisinaan märkää ja uuvuttavaa, mutta vie myös pyhän äärelle. Matka muuttaa jokaista ja pyhiinvaellus on aina yllätyksiä täynnä. Kirjassa on 322 sivua ja 120 laadukasta kuvaa, ja se on ammattitaidolla taitettu. Kirjan koko on 18 x 18 cm ja sen paksuus on 2 cm. Kirja on pehmeäkantinen.

 

Kirjoittaja Päivi Aikasalo on paitsi pyhiinvaeltaja, myös filosofian tohtori ja Utsjoen kirkkoherra. Kirjan hienon taiton on toteuttanut tunnettu AD ja muotoilija Maiju Kallio.

 


Kreeta ja Rodos Black Fridayn hittejä -Apollomatkat

Black Friday -kampanjan aikana myytiin ennätysmäärä lomia, kertoo Apollomatkat.


 

Apollolla rikottiin myyyntiennätyksiä Black Fridayna. Perjantai oli pohjoismaisesti paras myyntipäivä lähes kymmeneen vuoteen, kasvua viime vuoteen on yli 40 prosenttia.

 

Black Fridayna panostettiin tavaroiden ja lahjojen ohella myös matkoihin. Apollolla Black Friday oli pohjoismaisesti paras myyntipäivä sitten vuoden 2014. Myös Black Week -kampanja rikkoi myyntiennätyksiä, kasvua edelliseen viikkoon verrattuna oli peräti 150 prosenttia.

– Olemme nähneet jo aiemmin, että matkakuume on kohoamassa. Osasimme siis odottaa suurta kiinnostusta tarjouksia kohtaan, mutta emme aavistaneet, että siitä tulisi paras myyntipäivä lähes 10 vuoteen. Lomien myynti ylitti kaikki odotukset, sanoo Satu Kontulainen, Apollomatkojen PR vastaava.

Apollon Black Friday tarjouksena oli kesän 2024 lomia kaksi yhden hinnalla. Tarjouslomia oli tarjolla muun muassa Kreikkaan, Kyprokselle ja Kroatiaan.

 

Matkoihin halutaan edelleen panostaa

Hintojen noususta ja ostovoiman heikkenemisestä huolimatta matkojen kysyntä on kasvanut tasaisesti. Apollolla nähdään nyt kasvua erityisesti lapsiperheiden matkoissa. Myös ensi kesän matkoissa on jo havaittavissa selkeää kasvua.

Kontulainen ei ole yllättynyt siitä, että matkustamiseen halutaan panostaa. Norstatin matkanjärjestäjän puolesta tekemässä kyselyssä* yli puolet vastaajista koki, että lomamatkan odotus on tärkeä osa matkaa. Lisäksi reilusti yli 30 prosenttia totesi matkustaminen vahvistavan suhdetta ystäviin ja perheeseen - ja että matkustaminen tekee heidät onnelliseksi.

– Moni kokee, että arjessa juoksemme kilpaa kellon kanssa, eikä aikaa ole koskaan tarpeeksi. Matkustaminen on tärkeä tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä panostaa omaan hyvinvointiin. Siksi yhä useammat satsaavat matkoihin tavaroiden hankkimisen sijaan, hän sanoo.

 

Black Friday -kampanjan kysytyimmät kohteet Apollon suomalaisten asiakkaiden keskuudessa:

1.    Kreeta

2.    Rodos

3.    Epiruksen alue

4.    Kypros

5.    Kroatia

*Kyselyn toteutti Norstat Apollon toimeksiannosta elokuussa 2023. Kyselyyn osallistui yli 1000 18-70-vuotiasta vastaajaa Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa.

 

Lähde: Apollomatkat 29.11.2023


tiistai 28. marraskuuta 2023

Ateneum julkisti vuoden 2024 näyttelyt

Eero Järnefelt: Taiteilijan pojan muotokuva (Heikki Järnefelt), 1897. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Antellin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen


 


Helsingissä Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 5.4.–25.8.2024 mestarillisen luonto- ja henkilökuvaajan, tunnetta ja totuutta etsineen Eero Järnefeltin retrospektiivinen näyttely.

 

Lokakuun 4. päivänä kolmannessa kerroksessa avautuu keskiajan ja modernin taiteen jännittävä kohtaaminen: Gothic Modern -näyttely.

Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään vuonna 2024 kaksi vaihtuvaa näyttelyä: kotimainen Eero Järnefelt sekä kansainvälinen Gothic Modern.
Näiden lisäksi museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa on koko vuoden ajan nähtävänä jatkuvasti päivittyvä kokoelmanäyttely Ajan kysymys, joka avautui huhtikuussa 2023.
Keväällä 2024 Ajan kysymys -näyttelyn sisältöön on luvassa useita muutoksia. Muun muassa paperipohjaiset teokset, joita on erityisesti Moderni elämä -teeman saleissa, vaihdetaan helmikuun aikana. Myös useat Kansan kuvat -teeman teoksista vaihtuvat keväällä, kun osa kokoelmanäyttelyn Akseli Gallen-Kallelan teoksista matkaa Belvederen museoon Wieniin ja kun osa Ateneumin Albert Edelfelt -näyttelyssä (5.5.–17.9.2023) mukana olleista teoksista liitetään kokoelmanäyttelyyn.

Eero Järnefelt
5.4.–25.8.2024

Näyttely esittelee kosmopoliitin kulttuuriperheen kasvatin Eero Järnefeltin (1863–1937) mittavaa tuotantoa sekä taiteilijan merkitystä Suomen taiteelle ja suomalaisuudelle. Totuuden, tyypillisyyden ja olennaisen kuvaamiseen pyrkinyt Järnefelt tunnetaan erityisesti maisema-, pilvi- ja luontokuvauksistaan, Koli-aiheisista maalauksistaan sekä aikansa merkkihenkilöistä tekemistään muotokuvista. Suomen itsenäistyessä Järnefelt saavutti maassa lähes virallisen muotokuvamaalarin aseman.

Kaikki edellä mainitut aiheet ovat laajasti edustettuina Ateneumin näyttelyssä kuten myös Järnefeltin perhe ja lähisuku, joiden vaikutus Suomen 1800-luvun lopun ja vuosisadanvaihteen taiteeseen ja kulttuuriin oli valtava. Järnefeltin veljet, kriitikko Kasper, kirjailija Arvid, muusikko Armas sekä sisar, myöhemmin Jean Sibeliuksen puolisona tunnettu Aino muistetaan paitsi kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin tekijöinä, myös osana laajempaa kulttuuritoimijoiden verkostoa. Vanhemmista etenkin isä Alexander Järnefelt otti fennomaanien kielitaistelun, ts. suomen kielen kehittämisen, elämäntehtäväkseen. Äiti Elisabeth Järnefelt, muistetaan erityisesti kirjallisesta salongistaan, jonka tunnetuin osallistuja oli Juhani Aho.

Suurin osa näyttelyn teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös poikkeuksellisen paljon lainoja yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko.

Näyttelyn verkkosivut

Gothic Modern
4.10.2024–26.1.2025
Kansainvälinen näyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta. Monipuolisen näyttelyn teemoihin kuuluvat kuolema ja rituaalit, mutta myös seksuaalisuus ja valaistuminen.
Pitkä tutkimusprojekti on tarkastellut ensimmäistä kertaa sitä, miten modernin ajan taiteilijat kiinnostuivat keskiajan taiteesta. Näyttely uudelleen kirjoittaa modernin taiteen historiaa. Sen taiteilijoita ovat muun muassa Arnold Böcklin, Lucas Cranach vanhempi, Albrecht Dürer, Akseli Gallen-Kallela, Theodor Kittelsen, Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck ja Marianne Stokes. Maalausten ja grafiikan teosten lisäksi esille saadaan myös esineitä, veistoksia ja huonekaluja.
Kansainvälisen näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Oslon Nasjonalmuseet ja Wienin Albertina Museum, joissa näyttely nähdään Ateneumin jälkeen. Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff (johtaja 1.1.2024 alkaen), Nasjonalmuseetin Vibeke Waallann Hansen sekä Berliinin Alte Nationalgalerien johtaja Ralph Gleis. Vierailevana kuraattorina toimii professori Juliet Simpson (Coventry University).

Näyttelyn verkkosivut


Kokoelmanäyttelyn ja kahden vaihtuvan näyttelyn lisäksi Ateneumin Fokus-salissa nähdään vuonna 2024 kaksi näyttelyä: Impivaara ja Lars-Gunnar Nordström.

Fokus-sali: IC-98 ja Impivaara
27.2.2024–28.4.2024

Impivaara on Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään muodostaman IC-98-taiteilijaryhmän uusi lyhytelokuva. Se päivittää Aleksis Kiven klassikon Seitsemän veljestä (1870) osaksi 2020-luvun ympäristökriisistä, kulttuurimme energeettisestä perustasta ja lajien välisestä yhteiselosta käytävää keskustelua. Elokuvan silmänkantamattomia saloja ja laajoja taivaita esittävät maisemajaksot viittaavat kansallisiin, kuvataiteellisiin kertomuksiin ja siten myös Kansallisgallerian kokoelmien ikonisiin maisemakuvauksiin.

Näyttelyn verkkosivut

Fokus-sali: Lars-Gunnar Nordström
27.8.2024 – 24.11.2024

Suomalaisen konkretismin uranuurtajan ja suunnannäyttäjän, Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin syntymästä tulee 2024 kuluneeksi 100 vuotta. Ateneum juhlistaa Nordströmiä pienimuotoisella Fokus-näyttelyllä, joka rakentuu Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvalle aineistolle. Näyttelyn painopiste on Nubbenin varhaistuotannossa; 1940-luvun ja 1950-luvun teoksissa ja hänen täysabstraktin ilmaisunsa kehittymisessä. Esillä on myös valokuvia ja arkistomateriaalia, jotka valottavat maamme varhaisen konkretismin vastaanottoa, ajan henkistä ilmapiiriä ja kansainvälisyyden suurta merkitystä Nordströmille ja hänen hengenheimolaisilleen.  

Näyttelyn verkkosivut

Sekä Eero Järnefelt- että Gothic Modern -näyttelyyn on mahdollista syventyä näyttelyintrolla, jossa opas esittelee näyttelyn teemoja ja teoksia laajan kuvaesityksen myötä. Eero Järnefelt -näyttelyintrojen ryhmämyynti on jo alkanut, varauksen voi tehdä varauskalenterin kautta.
Gothic Modern -näyttelyintrot tulevat myyntiin keväällä 2024.

Lokakuussa 2023 avautunut Väriä & valoa – impressionismin perintö on nähtävissä museon kolmannessa kerroksessa 25.2.2024 saakka.

Ateneumin aukioloajat vuonna 2024: Ti - pe klo 10–20.00 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Ateneumin pääsyliput vuonna 2024: Normaali pääsylippu lippukassalta 22 € | Normaali pääsylippu verkosta 20 € | Alennettu pääsymaksu 12 € | Alle 18-vuotiaat maksutta

Lähde: Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum 28.11.2023

 


 


maanantai 27. marraskuuta 2023

Fiskarsin ruukissa vilkas joulun aika

Fiskarsin ruukissa vietetään joulua neljänä viikonloppuna ennen aattoa.


 

Fiskarsin ruukissa vietetään joulua neljänä viikonloppuna ennen aattoa. Fiskarsin ruukin putiikit ja pajat huokuvat joulun tunnelmaa ja ovat pullollaan uniikkeja, lämpimiä ja maukkaita lahjaideoita. Tauon joulukiireeseen antaa mukava yö The Torby hotellissa tai Fiskars Wärdshusissa tai maukas illallinen Ruukin ravintoloissa.  

 

Joulunaika alkaa 25.-26.11.2023 Fiskarsin Joulumarkkinoilla 

 

Fiskarsin Joulumarkkinoissa yhdistyy kaksi tapahtumaa – Joulun Maan Maut ja Jouluiset Fiskarsin Käsityömarkkinat. Tapahtumapaikkana toimii tunnelmallinen Kuparipaja. Mustassa Salissa pääsee nauttimaan Joulu Maan Mauista, jotka keskittyvät lähiruokaan, kun taas Valkoisesta Salista löytyy Jouluiset Fiskarsin Käsityömarkkinat. Joulumarkkinoilla on myös mukavaa puuhastelua lapsille ja lapsenmielisille.  
Luovien pajojen järjestämä maksuton "Kierrätys kimaltaa" -joulukoriste- ja lahjatyöpaja tarjoaa mahdollisuuden tehdä jouluaiheisia koristeita ja lahjoja kierrätysmateriaaleista. NIKARI pitää avoimet ovet Joulumarkkinoiden aikaan lauantaina 25.11. 

 

Jouluista ohjelmaa neljänä viikonloppuna 

Ruukissa on joulutunnelmaa putiikeissa, pajoissa ja ravintoloissa neljänä viikonloppuna ennen jouluaattoa. Lauantaina 2.12. Fiskarsin museon Hammarbackenin joulu -tapahtuma avaa museon joulun ja suositut Ruukinväen askareet alkavat. Partiolippukunta Polaris paistaa makkaraa leikkipuiston laidalla 2.12 klo 11-13.  
Joulua juhlitaan myös Veitsitehtaalla, jossa joulunavausviikonloppuna 25.11. tanssitaan Pikkujouludiskossa ja seuraavana lauantaina 2.12. järjestetään jouluinen panimokierros ja Veitsitehtaan Vitsitehdas stand-up -tapahtuma.  
Joulunaikana Ruukissa järjestetään myös Joulukonsertti ja ravintola Kuparipajassa nautitaan Pajan joulubuffetin antimista. 

 

Joulunajan työpajat ja näyttelyt 

Ruukin työpajoissa voit valmistaa omat joululahjasi tai antaa yhteisen käsityöelämyksen ystävälle lahjaksi. Tarjolla mm. Sashiko-kirjontatyöpaja, lasinpuhallusta, kynttilätyöpajaa, maalaustyöpajaa ja havukranssityöpajaa.  
KWUM keramiikkamuseon talvinäyttely on avoinna läpi joulukauden to-su klo 12-17. Makasiiniin on yhteisesti ruukkiyhteisön toimesta rakennettu kävijöille ilmainen kuusinäyttely, jossa toimijat ja paikalliset tahot ovat koristelleet omat uniikit kuusensa. Kuusinäyttely avautuu 25.11. ja on avoinna 31.12. asti to-su klo 11-18.   

 

Saavu Ruukkiin bussilla Karjaan juna-asemalta

Joulun viikonloppuina 25.11, 2.12., 9.12., 16.12. Fiskarsin ruukkeihin pääsee paikallisbussilla Karjaan Matkakeskukselta (juna-asemalta) bussilaiturilta nro 1 Fiskarsin Ruukkiin. Bussi kuljettaa Billnäsin kautta Fiskarsiin, ja tekee myös yhden Ruukkien välisen vaihdon keskellä päivää, eli voit kokea samalla kertaa kaksi idyllistä Ruukkia.

 

Katso koko joulukauden tarjonta täältä www.fiskarsvillage.fi

 

Lähde: Fiskars Village 21.11.2023


Tuomaan Markkinat tuo joulun Helsinkiin

Joulutori käynnistyy perjantaina 1. joulukuuta 2023 avajaisohjelman siivittämänä ja on auki aina 22. joulukuuta asti. Kuva: Dorit Salutskij


 

Rakastettu joulutapahtuma Tuomaan Markkinat tuo Helsingin Senaatintorille lähes 100 käsityöläistä ja pientuottajaa ympäri Suomen sekä yli 20 herkkumyyjää ja kahvila- ja ravintolatoimijaa. Joulutori käynnistyy perjantaina 1. joulukuuta 2023 avajaisohjelman siivittämänä ja on auki aina 22. joulukuuta asti. 

 

Senaatintorin jouluasuun pukevan Tuomaan Markkinoiden keskiössä on vahvasti kestävä kehitys ja vastuulliset jouluostokset sekä Helsingin talvitunnelman kokeminen. Joulun tunnelmoijat ovat päässeet nauttimaan Helsingin näyttävimmäksi ulkona järjestettäväksi joulutoriksi kasvaneesta tapahtumasta jo 90-luvun puolivälistä asti.  

Markkinoiden myyjäkattaus koostuu edellisvuosien tapaan vastuullisia tuotteita tarjoavista pientuottajista ja paikallisista toimijoista. Mukana on sekä uusia että tuttuja toimijoita. Joulupöytään tarjolla on muun muassa kotimaisia kala- ja lihaherkkuja, leivonnaisia, sienisalaatteja, hilloja ja sinappeja. Pukinkontiin sopivat esimerkiksi käsintehdyt makeiset, korut ja luonnonkosmetiikka sekä villasukat ja muut lämmikkeet, tai vaikka vanhoihin suomalaisiin matkailujulisteisiin perustuvat design- ja sisustustuotteet.

 

Joulun mauista voi nauttia talvisessa tunnelmassa paikan päällä

Markkina-alueen idyllisen keskustan muodostavat Herkkupiha ja anniskelualueena toimiva  Ravintolapiha. Herkku- ja Ravintolapihat tarjoavat tunnelmalliset puitteet nautiskelulle ja kiireen keskellä pysähtymiselle. Niiden tarjonta kattaa laajasti kauden perinneherkut ja mahdollistaa tutustumisen myös joulumakujen uutuuksiin – annoksia voi ottaa myös mukaan.

Tuomaan Markkinoiden ruokatarjonnassa huomioidaan luomu- ja lähiruoan lisäksi kasvis- ja vegaaniruoka. Tuttujen toimijoiden lisäksi valikoimasta löytyy myös paljon uutta, mm. Arepera Brosin venezuelalaiset jouluruoat, Valkoisen Salin lämpimän höyryävät talvi-cocktailit ja Deli Taste & Raclette Bistron raclette-juustoannokset. 

Tutustu myyjiin ja ravintoloihin »

 

Joulupukki ja tuttuja joululauluja avajaispäivän ohjelmassa

Tuomaan Markkinoiden avajaispäivää juhlitaan perjantaina 1. joulukuuta. Joulupukki on tavattavissa klo 14–19 ja Soiva Joulukortti -duo esittää torilla tuttuja joululauluja suomeksi ja englanniksi klo 16.30–17.30. Myyjien pisteillä järjestettävissä työnäytöksissä pääsee tutustumaan muun muassa lasinpuhallukseen, kastanjoiden paahtamiseen sekä metalliesineiden taontaan ahjon loimussa.

Koko joulutorin ajan lapsia ilahduttaa monien helsinkiläisperheiden jouluperinteisiin vakiintunut Tivoli Sariolan puuhevoskaruselli, joka on maksuton elämys markkinavieraille. Markkinoiden lämminhenkinen joulusomistus ja -tunnelma luovat kokemuksellisuutta koko perheelle.

Tutustu ohjelmaan »

 

Joulutunnelmaa luodaan vastuullisesti

Tuomaan Markkinoiden myyjät ja ruokatoimijat on valikoitu vastuullisia tuotanto- ja toimintatapoja korostaen. Markkinoilta löytyy paljon alkutuottajia ja pienkäsityöläisiä, joiden tuotevalikoima tarjoaa kestävän vaihtoehdon massatuotantona valmistetuille lahja- ja koristetavaroille.

Tuomaan Markkinoiden ympäristövaikutuksia arvioidaan Ekokompassi-sertifikaatin avulla. Markkinoilla kiinnitetään huomiota jätteiden määrän minimoimiseen ja niiden lajitteluun. Myyntimökit lämpenevät ja karuselli pyörii uusiutuvalla energialla. 

Herkku- ja ravintolapihoilla korostuvat luomu- ja lähituotetut raaka-aineet sekä Reilun kaupan -tuotteet. Valikoimassa on huomioitu kasvis- ja vegaaniset vaihtoehdot, ja ravintolatoiminnassa käytetään vain biohajoavia astioita.

Tuomaan Markkinat on avoinna Helsingin Senaatintorilla 1.–22.12.2023 su–to klo 11–19 ja pe–la klo 11–20. Markkinoille on vapaa pääsy. Itsenäisyyspäivän iltana 6.12. ylioppilaiden soihtukulkue päättyy torille ja Lucian päivän iltana 13.12. kulkue lähtee torilta. 

 

Lähde: tuomaanmarkkinat.fi 15.11.2023


Tallinnan parhaat italialaiset ravintolat 2025

Vanhankaupungin kujilta ja muualta kaupungista löytyy paikkoja, jotka vievät makumatkalle suoraan Roomaan, Firenzeen tai ...