Izmir Lonely Planetin top10-listalla

İzmir, Cesme Karaburunin rantaa


 

Yksi Turkin Egeanmeren kauneimmista kaupungeista, Izmir, on nimetty Lonely Planetin kuuluisan matkaoppaan vuoden 2024 parhaiden kaupunkien joukkoon. Best in Travel 2024 -lista on oppaan 19. painos matkakohteiden suosituksista. Matkailuasiantuntijoiden kokoama luettelo on jaettu viiteen kategoriaan: maa, alue, kaupunki, kestävä kehitys ja arvo. Izmir sai tunnustusta sen muinaisista kaupungeista, upeista rannoista ja maisemista sekä sen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista.

 

Izmirissä korostuvat herkulliset maut, kulttuuri ja merenrantaelämäntyyli

 

 Lonely Planetin mukaan Izmirin sijainti rannikolla on vahva etu. Kaupunki tarjoaa upean sekoituksen historiaa ja nykykulttuuria, herkullista ja terveellistä Egeanmeren ruokaa sekä korkeaa elämänlaatua. Julkaisun mukaan Izmirin historiallinen basaari, kulttuuri- ja taidepaikat, viinitarhojen reitit, kauniit rannat ja muinaiset rauniot ovat syitä vierailla Izmirissä. Lonely Planet korostaa myös vuosittain kesä-heinäkuussa järjestettävää kansainvälistä Izmir-festivaalia, johon kuuluu erilaisia konsertteja ja tanssiesityksiä merkittävissä paikoissa, kuten Smyrna Agorassa. Se suosittelee myös maistamaan paikallisia viinejä Urlassa.

 

Izmirissä lomailu on mutkaton elämys

 

Izmirissä on rento ilmapiiri, vaikka se on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupungissa vierailee vuosittain miljoonia turisteja Unescon maailmanperintökohde Efesoksen muinaisen kaupungin ansiosta. Se on rakennettu asumista varten, ja siinä on lähes kaksi kilometriä kaunista rantaviivaa, joka ulottuu eloisaan Kemeraltin basaariin saakka. Sijainti ja helppo pääsy viehättäviin merenrantakaupunkeihin ja rannoille lisäävät Izmirin suosiota. Izmirin länsirannikolla on useita viehättäviä kyliä ja kuuluisia rannikkoasutuksia Focasta Urlaan ja Karaburunista Cesmen niemimaalle.

Turkin Egeanmeren kulinaarisia perinteitä vahvasti ammentava Izmir ja sen ympäristö tarjoavat Egeanmeren makuja, tuoretta kalaa ja runsaita mezejä. Viinitarhoista ja turkkilaisista viineistä tunnetussa Urlassa vierailijat voivat maistella herkullisia aterioita maatilalta pöytään -ravintoloissa. Cesmen niemimaan sydän, Alacati tarjoilee Egeanmeren yrttejä ja mereneläviä. Izmir on lisätty Turkin Michelin-oppaaseen vuonna 2024. Laajentuminen tälle ikoniselle alueelle vahvistaa Turkin asemaa rikkaana kulinaristisena kohteena.

 

Anatolian aarteet 

 

Izmirin muinaisista kaupungeista tunnetuimmat ovat Bergama ja Selçuk. Unescon maailmanperintökohteessa, Bergaman muinaisessa kaupungissa sijaitsee toiseksi suurin antiikin kirjasto. Selçukissa voi tutustua Artemiksen temppelin raunioihin, jota pidetään yhtenä muinaisen maailman seitsemästä ihmeestä, Unescon maailmanperintökohteeksi luokiteltuun Efesoksen muinaiseen kaupunkiin ja muinaisen ajan upeisiin asuinpaikkoihin, kuten Pyhän Johanneksen basilikaan ja Neitsyt Marian taloon. Vihreälle rinteelle rakennettu Sirince sisällytettiin äskettäin YK:n Maailman matkailujärjestön vuoden 2023 maailman parhaiden matkailukylien luetteloon.

Izmir on suosittu taiteen, kulttuurin ja historian kohde. Perinteistä ja nykytaidetta esittelevien gallerioiden ja museoiden lisäksi siellä järjestetään monipuolisia tapahtumia. Kaupungin viimeisin nähtävyys on Izmirin kulttuuri- ja taideteollisuustehdas, joka avattiin kunnostetussa 1800-luvun lopun Alsancak Tekel -tehtaassa. Izmirin kulttuuri- ja taidetehdas isännöi myös kaupungin tärkeintä tapahtumaa, Efesoksen kulttuurireittifestivaalia.

Pyöräilyreittien ja Bicycle Friendly -sertifioitujen hotellien ansiosta Izmir on ihanteellinen kohde myös pyörän kanssa matkustaville. Se on myös ensimmäinen kaupunki Turkissa, joka on valittu EuroVelo 8 -Välimeren reitille.

 

Izmir Bergamon



 

 

Lähde: Viestintätoimisto Manifesto Oy, goturkiye.com, 15.11.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries