Viro kutsuu joulutoreille

Joulumieltä nostattavat, tunnelmalliset joulutorit kuuluvat olennaisena osana joulutunnelmaan virittäytymiseen. Tallinnan joulutori on yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista joulutoreista. Toreilta löytyy ostosten lisäksi kuumaa glögiä ja erilaisia herkkuja sekä joulumieltä herättelevää ohjelmaa. Kuva: Sergei Zjuganov Visit Estonia


 

Mikä nostattaisi joulumieltä paremmin kuin kuljeskelu joulumarkkinoilla kauniiden koristeiden ja käsitöiden, glögin ja paahdettujen manteleiden tuoksun keskellä? Ei juuri mikään, jos on uskomista uutismedia CNN:n listausta, jolle tänään aukeava Tallinnan joulutori on jälleen nostettu yhdeksi maailman parhaimmista joulutoreista¹. Joulunalus on myös hyvä hetki ottaa varaslähtö vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartton tarjontaan: joulun alla sadat kansantanssijat valtaavat joulukaupungin ja kansallismuseo ERMissä järjestetään myös joulumessut.

 

Perinteisten joulutorien lisäksi designin, käsityön ja vintagen ystäville löytyy omat täsmäkohteensa, perheen pienimpiä unohtamatta. Kokosimme tähän joulunajan shoppailuvinkit:  

 

Joulumieli kattoon joulutorilla  

 

Tallinnan Raatihuoneentorin perinteisillä joulumarkkinoilla voi virittäytyä joulutunnelmaan ja nauttia hyvästä joulumielestä. Torin keskelle on pystytetty valtava kuusi, kuten jokaisena jouluna vuodesta 1441 asti. Sen ympärillä olevista kojuista voi ostaa käsitöitä, joulukoristeita sekä höyryävän kuumaa glögiä ja makeisia.   

Tallinnan joulumarkkinat, Raekoja plats, Tallinn, avoinna 1.12.2023-7.1.2024

 

Persoonallisia lahjoja kulinaristeille ja vintagen ystäville  

 

Katetulla Baltijaaman torilta löytyy kulinaristeille sopivia ruokalahjoja, kuten leivonnaisia, makeisia ja säilykkeitä lahjakoriin pakattavaksi. Torin yläkerta on täynnä persoonallisia vintage-myymälöitä sekä antiikkikojuja, joilta voi tehdä jännittäviä löytöjä kotiin tai lahjaksi.    

Balti Jaama Turg, Kopli 1, Tallinna  

 

Designin ystävän luottoputiikit  

 

Telliskiven alue on täynnä design-putiikkeja, jotka tarjoavat tunnettujen ja nousevien virolaisten designereiden uniikkeja vaatteita, koruja ja sisustustavaroita pukinkonttiin laitettavaksi. Pienessä Chocolala-suklaapuodissa voi lahjan personoinnissa mennä jopa niin pitkälle, että konvehdit voi valmistaa itse lahjan saajan mieltymysten mukaan liikkeen konvehtityöpajassa.  

Telliskivi, Telliskivi 50, Tallinn 

Chocolala, Suur-Karja 20, Tallinn konvehtityöpajojen varaukset:  

 

Voiko jouluna olla liikaa glitteriä?   

 

Noblesnerin satamassa sijaitsee kaikkien jouluttajien koristetaivas. Suuresta myymälästä löytyy kuusenkoristeita jokaiseen makuun aina perinteisistä luonnonmateriaaleista valmistetuista näyttävästi kimalteleviin lasikoristeisiin. Kiireinen koristelija voi hankkia Shishistä vaikka kokonaisen kuusen valmiiksi valittuine koristeineen ja valoineen. 

Shishi, Peetri 3, Tallinn 

 

Tartto muuttuu joulukaupungiksi  

 

Tarton Raatihuoneentori muuttuu sunnuntaina taianomaiseksi joulukaupungiksi, jossa on perinteisten jouluostosten lisäksi paljon nähtävää ja koettavaa. Vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungin tarjonnasta saa esimakua, kun joulukuun 9. sadat kansantanssijat ympäri Etelä-Viroa saapuvat Tarton joulukaupunkiin tanssitapahtumaan. Samana viikonloppuna 9.-10.12.2023 Viron kansallismuseossa järjestetään vuotuiset joulumessut, joilta voi löytää laadukkaita käsitöitä ja virolaisia elintarvikkeita pukinkonttiin.

Tartton joulutori, Raekoja plats, Tartu, 3.12.2023-7.1.2024

Eesti Rahva Muuseum, Muuseumi tee 2, Tartu.  

 

Lasten satumainen joulu Lottemaassa  

 

Pärnun ulkopuolella sijaitseva sympaattinen Lotte-koiran teemapuisto muuttuu talven ihmemaaksi, jossa joulukoristeet valaisevat Loten ja hänen ystäviensä hauskat talot, rehevät puutarhat ja salaperäiset metsäpolut. Pärnun kaupungin keskustan joulumarkkinat tarjoavat perinteisten ostosten lisäksi kulttuuriohjelmaa koko perheelle.  

Lottemaa, Reiu, Pärnumaa. Lottemaan joulu avoinna, 16.-17.12.2023, 25.-30.12.2023 ja 5.-7.1.2024  
Pärnun joulumarkkinat, Itsenäisyyden aukio (Iseseisvuse väljak), Pärnu 

Euroopan Unionin osarahoittama.

1. CNN The best Christmas markets taking place around the world in 2023 

Lähde: Wolfcom , visitestonia 1.12.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries