Kuhmon Kamarimusiikki soi osana Kuhmon Talvi -tapahtumaa

Tarjolla on talven fantasiaa ja bluesia. Kuvassa Mackenzie Melemed, kuvaaja: Jiyang Chen


Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti soi Kuhmo-talossa 18. helmikuuta 2024 teemalla Talven fantasia ja blues. Ohjelman ovat suunnitelleet festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, jotka myös esiintyvät konsertissa. Seurakseen he saavat pianisti Mackenzie Melemedin ja klarinetisti Gil Agababa-Shakedin.

Konsertin alkupuolella kuullaan barokkimestari Georg Philipp Telemannin Fantasia nro 12 a-molli, Robert Schumannin tunnekuohuinen Fantasiestücke op. 73 sekä Maurice Ravelin rajoja rikkova ja villi bluesvaikutteinen Sonaatti viululle ja pianolle nro 2 G-duuri. Väliajan jälkeen Pensola ja Tikkanen esittävät Šostakovitšin ja Prokofjevin varjoon jääneen säveltäjän Mieczysław Weinbergin Sonaatin op. 69. Konsertin päättää valloittava W. A. Mozartin Trio Es-duuri KV 498 ”Kegelstatt”. Melemed ja Agababa-Shaked tekevät Kuhmon ensidebyyttinsä talvikonsertissa. Uudelleen heitä kuullaan Kuhmossa jo tulevan heinäkuun festivaalilla.

Yhdysvaltalainen pianotaiteilija Mackenzie Melemed ihastutti vuoden 2017 Maj Lind -kilpailussa kahdella tavalla: suunnattoman musikaalisella ja heittäytyvällä soitollaan ja sujuvalla suomen kielen taidollaan. Melemedin repertuaari on laaja, se ulottuu kansainvälisestä perusrepertuaarista amerikkalaiseen 1900-luvun pianokirjallisuuteen ja tilausteoksiin, suurista konsertoista mielenkiintoisiin resitaali- ja kamarimusiikkiohjelmiin. Mackenzie on asettunut pysyvästi Suomeen vuonna 2020.

Gil Agababa-Shaked on Tel Avivissa Israelissa syntynyt klarinetisti. Vuodesta 2016 alkaen hän ollut Jyväskylän Sinfonian sooloklarinetisti. Tätä ennen hän soitti Saksassa Kielin Filharmoniassa ja Bonnin Filharmonisessa orkesterissa. Nykyään hän toimii oman työnsä ohella sijaisena mm. Radion sinfoniaorkesterissa ja muissa suomalaisissa orkestereissa. Orkesterisoiton lisäksi Gil Agababa-Shaked on aktiivinen kamarimuusikko.

Kuhmon Talvi -tapahtuma 18.–24.2.2024

Festivaalin talvikonsertti on osa kuhmolaisten kulttuuri- ja luontotoimijoiden yhteistä Kuhmon Talvi -tapahtumaa. Tapahtumaa ovat järjestämässä Kuhmon Kamarimusiikin kanssa Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Musiikkijuhla Sommelo, Kalevalakeskus Juminkeko, Luontokeskus Petola ja Kuhmo-talo.

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti aloittaa tapahtuman sunnuntaina 18.2. Maanantaina 19.2 on ohjelmassa Kajaanin kaupunginteatterin Kepparit – VALOA PIMEYTEEN!! -teatteriesitys Kuhmo-talossa. Tiistaina 20.2. lauletaan Kalevalaa Musiikkijuhla Sommelon tilaisuudessa Kaesan kahvilassa. Laulamassa ja laulattamassa on Ääniteatteri Iki-Turson jäseniä. UNESCO:n kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2. kuullaan Juminkeossa luento suomen kielestä.

Luontokeskus Petolan osuus ohjelmasta on kaksijakoinen: torstaina 22.2. perehdytään talviretkeiluun retkikirjailija Jouni Laaksosen luennolla ja lauantaina 24.2. tehdään opastettu päiväretki Lauttavaaran luontokoulumetsään. Kuhmon Talvi päättyy lauantai-iltana hersyvän huumorin ja reipashenkisen musiikin seppelöimään Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaaliin. Myyttisestä Pähkinäsaaren rauhan solmisesta on kulunut yli 700 vuotta, mistä Maarianvaaran kiertävä ammattiteatteri on saanut innoituksensa kulttuurieroilla leikittelevään teokseensa.

Kuhmon Talvi -tapahtuma helmikuun viikolla kahdeksan on parasta mahdollista aikaa yhdistää päivän talviset luontoaktiviteetit ja iltojen kulttuuritilaisuudet. Pilkkivälineitä, luistimia, lumikenkiä, suksia, läskipyöriä ja moottorikelkkoja voi vuokrata Wild Taigan matkailuyrittäjiltä tai osallistua yrittäjien järjestämille valmiille retkille.

Kuhmon Kamarimusiikki, www.kuhmofestival.fi
Kuhmon Talvi, www.kuhmontalvi.fi
Wild Taiga, www.wildtaiga.fi

Linkki Wild Taigan talviesitteeseen:  Wild-Taigan-talviesite-2023-2024.pdf (wildtaiga.fi) 

 

Lähde: Kuhmon Kamarimusiikki 5.1.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää