Suomenlinna kiehtoo kaikkina vuodenaikoina

Suomenlinnan talvessa on omanlaistansa taikaa. Vain kesällä Suomenlinnassa käyneelle aukeaakin nyt toinen maailma, jossa hyisestä merestä lumisina nousevat muurit ja niiden arkkitehtuuri sekä kulttuurimaisema näyttäytyvät uudella tavalla. 


 

Suomenlinna on yksi maamme seitsemästä maailmanperintökohteesta. Se on aito ja silti elävä 1700-luvun merilinnoitus, joka tarjoaa ainutlaatuisen ympäristönsä lisäksi monipuolisia ravintola-, museo- ja tapahtumapalveluja ympäri vuoden sekä vierailijoille että merellisen kaupunginosan noin 800:lle asukkaalle. 

 

Suomenlinnan talvessa on omanlaistansa taikaa. Vain kesällä Suomenlinnassa käyneelle aukeaakin nyt toinen maailma, jossa hyisestä merestä lumisina nousevat muurit ja niiden arkkitehtuuri sekä kulttuurimaisema näyttäytyvät uudella tavalla. 

 

Maailmanperintökohteen arvot velvoittavat

Suomenlinna on ainutlaatuinen ja autenttinen esimerkki 1700-luvun eurooppalaisesta linnoitusarkkitehtuurista. Juuri se, että linnoituksessa asutaan ja historiallisille linnoituksen rakennuksille on löydetty uutta käyttöä, on auttanut Suomenlinnan säilymisessä jälkipolville.

–  Kun vaalimme ainutlaatuisen maailmanperintökohteemme arvoja, edellyttää se vastuullisuutta ja kestävyyttä kaikilta Suomenlinnassa toimivilta. Vastuullisuudesta onkin muodostunut jo osa DNA:tamme, toteaa Suomenlinnan hoitokunnan matkailuasiantuntija Milla Öystilä. Hoitokunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto ja se restauroi, ylläpitää ja hallinnoi Suomenlinnaa. 

 

Historiaa ja tähtitaivaan ihmettelyä

Suomenlinnaan pääsee vuoden jokaisena päivän Kauppatorilta lähtevällä HSL:n lautalla. Noin vartin kestävä lauttamatka on jo talvielämys sinällään Helsingin siluetin avautuessa silmien eteen ja jäiden kolistellessa lautan kylkeen.

Loistava tapa tutustua Suomenlinnaan on kulkea pohjoisesta etelään, halki linnoituksen ja keskeisten nähtävyyksien kautta kulkevaa Sinistä reittiä. Se alkaa Suomenlinnan vierailijakeskuksesta, päälaiturin lähellä sijaitsevasta vaaleanpunaisesta Rantakasarmista ja päättyy Kuninkaanportille.

Vierailijakeskus palvelee joka päivä klo 10–16, ja sieltä saa parhaat vinkit vastuulliseen vierailuun linnoituksessa sekä tärpit juuri vierailupäivän ajankohtaisuuksista.

Lisäksi kävijät voivat käyttää tiedonhankintaan digiopasta sekä tekoälyä hyödyntävää mobiiliopastusta.

Yksi tapa fiilistellä talvea, on ihailla tähtitaivasta. Suomenlinna tarjoaa siihen erityisen hyvän mahdollisuuden, sillä maailmanperintökohteessa vältetään valosaastetta. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n järjestämillä talviloman retkillä voi tutustua tähtikuvioihin ja planeettoihin kirkkaalla säällä, ja pilvien peittäessä taivaan tehdään matka maailmankaikkeuden historiaan kävellen.

Suomenlinna-museo on alueen päämuseo ja se on paras paikka tutustua linnoituksen monivaiheiseen historiaan. Helmikuussa museon yläkertaan avautuu uusi näyttely, jonne tulee esille vanhoja karttoja niin Suomenlinnasta kuin muualtakin Suomesta. Sieltä löytyy varmasti mielenkiintoista nähtävää kaikille. 

Suomen puolustusvoimien värikkäät vaiheet tulevat tutuksi Sotamuseon näyttelyiden kahdessa kohteessa eli Sotamuseon Maneesissa ja Tykistömaneesissa. Siellä voi istahtaa Draken-hävittäjän ohjaamoon tai kokeilla eri aikakausien univormuja ja varusteita lumipuvusta uusimpaan M/05 maastopuvun takkiin.

HAA Galleriassa järjestetään taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia ympäri vuoden, joista moni osuu myös talvilomaviikoille.

 

Herkuttelu on osa kokonaisvaltaista elämystä 

Upeissa maisemissa ulkoilun ja historiaan uppoutumisen lomassa on hyvä pitää lounastauko, piipahtaa kuumalle juomalle tai illalliselle. Viihtyisät ravintolat, kahvilat ja baari palvelevat historiallisissa rakennuksissa ja niiden ilmapiiriin on nautinnollista pysähtyä. Valinnanvaraa on pienistä idyllisistä kahviloista ja ruokapaikoista gourmet-tason illallisravintoloihin. Talvilomaviikoilla näistä palvelevat Ravintola Suomenlinnan Panimo, Viapori Deli ja Cafe Silo, Café Vanille, BastionBistro ja Ravintola Adlerfelt. Paikallinen Linna Bar on avoinna joka päivä, ja siellä on usein elävää musiikkia tai muuta ohjelmaa. Ja löytyypä Suomenlinnasta oma panimokin!

 

Saarella voi myös yöpyä

Vastuullisen ja kestävän matkailun saralla kunnostautunut Hostel Suomenlinna on viihtyisä ja kodikas majatalo, josta löytyy huoneita perheillekin, ja myös lemmikit ovat tervetulleita. Villa Silo puolestaan on tyylikäs ja tunnelmallinen majoitusvaihtoehto. Huoneisto on hyvin varustettu ja siellä mahtuu yöpymään enintään neljä aikuista.

Viime vuodet ovat olleet haastavia matkailualalle. Suomenlinnan hoitokunnan matkailuasiantuntija Milla Öystilä iloitsee siitä, että alueen palvelutarjonta on kuitenkin säilynyt. 
– Matkailun ja kulttuuriperinnön välistä positiivista vuoropuhelua tulee yhä ylläpitää. Vastuullisuus toteutuu kestävän matkailun strategiamme mukaisesti teoissamme ja monipuolisessa yhteistyössä asukkaiden ja laajan toimijaverkoston kanssa. 

Kaikki Suomenlinnan tapahtumat ja palveluiden aukiolot löytyvät tapahtumakalenterista Suomenlinnan verkkosivuilta: www.suomenlinna.fi

 

Suomenlinnan kahvila.


 

 

Teksti: Maija-Liisa Saksa

 

Lähde: Toptaste Oy 25.1.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää