Järvenpään taidemuseossa uppoudutaan lukemiseen

Henriika Tulivirta Järvenpään taidemuseolla. Kuva Järvenpään taidemuseo, Mikhail Olykainen


 

”Lähde näyttelyvierailulle suosikkikirjan kanssa”, ehdottaa kirjastovaikuttaja Henriika Tulivirta. Miltä lukuhetki näyttää? Miltä se tuntuu? Joulun aika on oivallinen hetki sukeltaa lukemisen maailmaan. Lokakuussa Järvenpään taidemuseolla avautuneessa Lukemisen lumoa -näyttelyssä nähdään maalauksia lukevista ihmisistä. Tunnelmalliset maalaukset lukutuokioista ja taidokkaat asetelmat herättävät pohtimaan suhdettamme kirjoihin ja lukemiseen.

 

Lukemisen lumoa -näyttely on ajankohtainen nostaessaan esille lukemisen yksityisenä ja henkilökohtaisena, mutta myös yhteiskunnallisena asiana. Lukevat hahmot viettävät aikaa kirjojensa äärellä kodin piirissä ja puutarhoissa, kirjallisuuden yksityisissä ja jaetuissa maailmoissa.

29.2.2024 saakka esillä olevassa näyttelyssä nähdään teoksia Wäinö Aaltoselta, Alvar Cawénilta, Hilda Flodinilta, Pekka Haloselta, Kari Juvalta, Eero Järnefeltiltä, Väinö Kamppurilta, Helmi Kuuselta, Juho Rissaselta, Helene Schjerfbeckiltä, Venny Soldan-Brofeldtilta, Ellen Thesleffiltä, Ville Vallgrenilta ja Maria Wiikiltä.

 

”Lukeminen on balsamia heinäsirkan lailla hyppiville aivoillemme”

Näyttelyn maalaukset kutsuvat viivähtämään lukemisen parissa. ”Lukeminen on balsamia heinäsirkan lailla hyppiville aivoillemme”, lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö kuvaili lokakuussa näyttelyn avajaistilaisuudessa. Jäkkö jatkaa, että “Tässä ajassa nämä lukemisen kuvaukset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Lukemiseen rauhoittuminen on meille yksilöinä ja kansalaisina tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin."

"Näytetään lukemisemme, luetaan läheiselle, johdatetaan lapset lukemisen lumoon lukemalla ääneen. Lukemisen lähettiläänä toimivat nyt myös näyttelyn taiteilijat teoksillaan. – Emmi Jäkkö, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja

Kirjastovaikuttaja ja Kulttuurihyvinvoinnin palkinnolla Kulttuurigaalassa 2023 palkittu Henriika Tulivirta edistää työkseen lasten ja nuorten lukemista. Tulivirta maalailee, että näyttelyssä voisi vaikka kulkea oman suosikkikirjan kanssa. Hän toteaa ” […] sen sijaan, että kauhistelemme nuorten lukuhaluttomuutta, voisimmekin kenties tuoda esiin sitä, miten hauskaa lukeminen on.”

"Näissä taideteoksissa me voimme jokainen nähdä itsemme ja rauhoittua taiteen äärelle samoin kuin pysähdymme kirjojen pariin. Minä toivon, että mahdollisimman moni löytää elämäänsä lukemisen lumon.”, Henriika Tulivirta, kirjastovaikuttaja ja Kulttuurihyvinvoinnin palkinnon saaja 2023

 

Palkitun Alexandra Salmelan uusi sanataideteos puhuttelee näyttelyvierasta "Juuri sinä. Pydähdy!"

Näyttelyssä voi kokea myös aivan uuden sanataideteoksen, jonka on luonut kirjailija Alexandra Salmela näyttelyä varten. Alexandra Salmelan (s.1980) romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan nousi heti ilmestymisvuonnaan 2010 Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Syksyllä 2023 häneltä ilmestyi kehuttu romaani Puu. Järvenpään taidemuseolla luettavassa teoksessa on ajoittain vimmainen sävy, ja teos leikittelee lukijan ja tekstin suhteella.

”Nykyään yhä useampi ei lue, sillä se ”kaiken kuvitteleminen itse” tuntuu vaivalloiselta, pikemminkin rangaistukselta kuin mahdollisuudelta raottaa verho maagiseen, päästä käsiksi tuntematonta. Jos maailma  ei ulotu yli sen mikä se on tässä ja nyt, teräväpiirteinen ja lattea, miten käy mielikuvitukselle, empatialle, ihmisyydelle..? Miten MINUN KÄY?!” -  katkelma Alexandra Salmelan sanataideteoksesta Järvenpään taidemuseolla, 2023

 

Lukemisen lumoa, Järvenpään taidemuseo 15.10.2023- 29.2.2024

Järvenpään taidemuseo
Kirjastokatu 8
04400 Järvenpää
040 315 3881, taidemuseo@jarvenpaa.fi
www.jarvenpaantaidemuseo.fi

Avoinna
loka-huhtikuu ke–su klo 10–17

Liput
9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti
alle 18-vuotiaille vapaa pääsy!

 

Alexandra Salmela Järvenpään taidemuseolla. Kuva Järvenpään taidemuseo Mikhail Olykainen


Alvar Cawén Taiteilijan vaimo, öljy, 1924, Kuopion taidemuseo. Kuva Marianna Huttunenit_Kuopion taidemuseo_Huttunen, Marianna


Eero Järnefelt, Lukeva tyttö, pastelli, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Järvenpään taidemuseo, Matias Uusikylä


 

Lähde: Järvenpään kaupunki 22.12.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries