Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinto Heinolan Heilalle
Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinto on myönnetty Päijät-Hämeen maakunnassa toimivalle Heinolan Heilalle. Kuva: Heinolan Heila |
Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty Päijät-Hämeen maakunnassa toimivalle Heinolan Heilalle, joka on elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka E75-tien varrella. 5000 euron arvoinen palkinto luovutettiin tänään avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa.
Heinolan Heilan toiminta koostuu lähiruokaan
painottuvasta kahvila-ravintolasta, leipomosta ja myymälästä, josta saa
ruokatuotteiden ohella myös lähialueen tilaviinejä ja pienpanimotuotteita.
Heilan toimintaa ohjaa lähiruuan hyödyntäminen, ja sen lähiruokatorissa myydään
ainoastaan kotimaassa valmistettuja ja pääraaka-aineiltaan kotimaisia,
lähituottajien valmistamia tuotteita. Heila järjestää myös erilaisia lähiruokaa
esiin nostavia tapahtumia.
Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinnonsaajan valitsi Lähiruoka & luomu
-messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa-
ja metsätalousministeriöstä. Kilpailun yhteydessä järjestettiin myös
yleisöäänestys, jonka voitti Vemo’s lähituotepuoti Vehmaalta. Yleisöäänestyksen
voittajalle luovutettiin 1000 euron arvoinen palkinto. Palkintorahat lahjoittaa
Suomen Messusäätiö.
– Heinolan Heila tekee lähiruuan ostamisen helpoksi, sillä sen vahvuuksia ovat
monipuolinen, kuluttajaa ymmärtävä valikoima ja hyvä sijainti. Heila
mahdollistaa toimeentulon merkittävälle määrälle pientuottajia ja -yrityksiä
sekä monipuolisilla tuotteillaan ja palveluillaan nostaa koko lähiruokasektorin
tunnettuutta, sanoo Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.
Kilpailun raati kuvailee Heinolan Heilaa suomalaisten lähiruokamyymälöiden
lippulaivaksi, jonka laajat valikoimat tarjoavat kävijöille herkullisia
elämyksiä. Heila yhdistää laajassa mittakaavassa tuottajat, sillä se toimii
merkittävänä myyntipaikkana yli 200:lle lähialueen pientuottajalle. Tyylikkään
myymälän lisäksi Heilan verkkokauppa ja esteettisesti kauniit somekanavat
tuovat lähiruokatorin tähän päivään. Heinolan Heila on myös osoittanut
muuntautumiskyvykkyyttä kykenemällä vastaamaan ajan kysymyksiin, kuten
digitalisaatioon.
– Lähiruoka-asiaa olemme edistäneet jo yli 15 vuoden ajan Heilassa. Vuoden lähiruokateon voittaminen antaa tähän lisävirtaa ja iloa yrittämiseen jatkoakin ajatellen. Toivottavasti voitto vie lähiruuan ilosanomaa reilusti eteenpäin ja tuo uusia ihmisiä hyvän ruuan pariin, toivoo Heinolan Heilan yrittäjä Titta Matsar.
Heinolan Heilan lähiruokatori jatkaa tulevaisuudessakin lähiruuan sanansaattajana ja pientuottajien puolestapuhujana. Heilan tavoitteena on päästä laajentamaan lähiruokatoimintaansa myös muille paikkakunnille.
– Olisi hienoa saada avatuksi uusia Heiloja,
mutta myös nykyisen Heinolan Heilan jatkuva kehittäminen, uusien
yhteistyökumppaneiden löytäminen ja haastavasta maailmantilanteesta selviäminen
on tulevaisuuden tavoitteissamme. Yksittäisten kuluttajien arvovalinnat
vaikuttavat lopulta siihen, mitä kaupasta ostetaan ja kuinka paljon lähi- ja
luomuruokaa kulutetaan, toteaa Matsar.
Yleisöäänestyksen voitti Vemo’s lähituotepuoti
Lähiruoka & luomu -palkinnonsaajan valinnan yhteydessä järjestettiin myös
yleisöäänestys, jossa annettiin tänä vuonna lähes 3000 ääntä. Mukana olleesta
kuudesta ehdokkaasta voittajaksi valikoitui Vehmaalla toimiva Vemo’s
lähituotepuoti, joka myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen
alueella. Lähituotepuoti tekee yhteistyötä muun muassa lähialueen tilojen,
tuottajien ja yrittäjien kanssa.
Lähiruoka & luomu -messut on avoinna Helsingin Messukeskuksessa 21.–24.3.
samaan aikaan Kevätmessujen ja Golfmessujen (avoinna pe-su) kanssa. |www.lahiruokaluomu.fi
| FB: Lähiruoka & luomu | #lähiruokaluomu
Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakamalla vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuimpia niistä ovat Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja kyseinen Vuoden lähiruokateko -palkinto. www.messusäätiö.fi | #messusäätiö
Lähde: Messukeskus 21.3.2024
Kommentit
Lähetä kommentti