Turkki on vaeltajan paratiisi

Eskişehir Phrygian laakso


 

Tiesitkö, että Turkissa on paljon kauniita vaellusreittejä? Monet reiteistä kulkevat koskemattoman erämaan halki, sekä pitkin Anatolian sivilisaatioiden muinaisia reittejä. Ne tarjoavat välähdyksiä menneisyydestä – loistavista lyykialaisten, carialaisten, heettiläisten ja fryygialaisten valtakunnista. Luontoalueilla voit tarkkailla villieläimiä, ottaa upeita luontokuvia ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Reitit on nyt merkitty ja niiden mukavuutta on lisätty retkeilijöitä varten. Liity seuraan vaeltamaan Egeanmereltä Välimerelle ja Keski-Anatoliaan.

 

Lyykia, joka sijaitsee Teken niemimaalla, Turkin läntisellä Välimerellä, oli yksi Anatolian kehittyneimmistä sivilisaatioista, jolla oli ainutlaatuinen kieli, suuria kaupunkeja ja upeaa arkkitehtuuria. Lyykian liitto, johon kuului 23 kaupunkia, on vaikuttanut jopa nykyaikaisiin demokraattisiin järjestelmiin. 

Fethiyestä Antalyaan kulkeva Lyykian reitti (The Lycian Way) on erityisesti suunniteltu reitti, jonka avulla voit tutustua tämän sivilisaation jäänteisiin. Suuret ja pienet lyykialaiskaupungit, kuten Xanthos, Myra, Olympos, Aperlai ja Simena, sijaitsevat noin 540 kilometrin pituisella reitillä, joka on merkitty alusta loppuun. 

Suosittelemme vierailua Patarassa, Lyykian muinaisessa pääkaupungissa, auringonlaskun jälkeen. Tämän muinaisen paikan tutkiminen tähtien alla on ainutlaatuinen kokemus, jonka mahdollistaa Turkkiyen Night Museology -hanke, joka valaisee kaupungin iltahämärän jälkeen.

Lyykian tiellä on myös luonnonihmeitä, kuten Ölüdeniz, Perhoslaakso, Kabakin lahti, Kalkan, Kaş, Olympos-vuori, Gelidonyan majakka, Çıralı ja Göynük-kanjoni.

  

Turkin pisin vaellusreitti: Caria 

Carian tie (The Carian Way), joka on saanut nimensä Lyykiaa reunustaneen muinaisen carialaisen sivilisaation mukaan, on Turkin pisin vaellusreitti. Se ulottuu 800 kilometrin päähän. Reitti kulkee carialaisten jälkiä pitkin Aydınin ja Muğlan maakuntien läpi. Marmariksen eteläpuolella sijaitseva Bozburunin niemimaa on viisivaiheisen reitin lähtöpiste. Tämä upea niemi on yksi Turkin Rivieran tunnetuimmista pysähdyspaikoista sinisillä risteilyillä. Se on myös gulettien, sinisillä risteilyillä käytettävien turkkilaistyylisten puumastoveneiden, valmistuskeskus. 

Manteli- ja oliiviviljelmistään tunnettu Datça tarjoaa näkymiä Knidoksen muinaiselle kaupungille ja niemen kärjessä sijaitsevalle Deveboynun majakalle. Löydät myös syrjäisiä rantoja ja lahtia kauempana asutuksesta. Reitti jatkuu Sedirin saaren kautta Gökovan lahdelle. Akyakasta sisä-Cariaan polku lumoaa Bafa-järven upeilla linnuilla. Melonta Dalyanin kanavalla Muğlan keskustan lähellä tarjoaa puolestaan pääsyn muinaisen Kaunosin kaupungin 2 400 vuotta vanhoille kalliohaudoille. 

 

Reitti, jossa luonto ja arkeologia yhdistyvät: Pisidia   

Tämä reitti, joka pitää sisällään Pisidian alueen viehättävät vuoret nykyisen Antalyan eteläpuolella, tarjoaa kiehtovan yhdistelmän antiikin arkeologisia ihmeitä ja henkeäsalpaavia luonnonmaisemia. Reitti pitää sisällään Sagalassosin, joka tunnetaan Antoninuksen suihkulähteestä, sekä antiikin kaupungit Termessosin, Pisidian Antiokian, Kremnan, Adadan ja Selgen, jotka tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää alueen rikkaasta historiasta. 

Matkan varrella oleviin luonnonihmeisiin kuuluvat Köprülü-kanjoni, Çandır Yazılı -kanjoni, Kovada-järven kansallispuisto, Eğirdir-järvi ja Davraz Kasnakin tammimetsät. Näillä luontoalueilla voit tarkkailla villieläimiä, ottaa upeita luontokuvia ja jopa osallistua aktiviteetteihin, kuten koskenlaskuun ja kalliokiipeilyyn. Kulkiessasi tätä luonnonkaunista reittiä pääset ihailemaan ympäröivän alueen koskematonta kauneutta: uppoudu luontoon ja seuraa polkuja, jotka kiemurtelevat koskemattoman erämaan halki.  

 

Ainutlaatuinen löytö Anatolian sydämessä: Heettiläinen tie  

Anatoliaan kuulunut heettiläisvaltakunta toi 450-vuotisen valtakautensa aikana ihmiskunnan historiaan lukuisia innovaatioita. Tämän Anatolian entisen suurvallan kulttuuriperintöön keskittyvä Heettiläinen tie (Hittite Way)ulottuu 380 kilometrin pituiseksi ja sisältää 17 eri reittiä ja vaihtoehtoa. Reitti yhdistää muinaisen heettiläisten pääkaupungin Hattusan kolmioksi historiallisiin pisteisiin Alacahöyükiin ja Şapinuvaan, jotka molemmat olivat tärkeitä kaupunkeja heettiläisten kotimaassa. Alacahöyükissä, reitin ensimmäisessä vaiheessa, joka kulkee myös vanhojen karavaanari- ja muuttoreittien kautta, kohokohtiin kuuluvat pyhäkköpalatsi (Mabet Sarayı) ja Alacahöyükin museo, jossa on esillä raunioiden kuninkaallisista haudoista löytyviä esineitä.  

Reitin seuraava pysähdyspaikka on Hattusa, jossa oli yli 30 000 savitaulua ja joka on Unescon maailmanperintö- ja maailmanmuistokohde. Kadeshin rauhansopimus, ensimmäinen kirjallinen rauhansopimus, on näistä tauluista tunnetuin. Tutustu Suureen temppeliin (Büyük Tapınak) ja Leijonaporttiin (Aslanlı Kapı) ennen kuin suuntaat Shapinuvaan, heettiläisten uskonnolliseen keskukseen. Reitiltä avautuu näkymiä Alaca-puron laaksoon ja İncesu-kanjoniin, jotka molemmat sijaitsevat Shapinuvan lähellä. 

 

Reitti Unescon kulttuuriperintökohteisiin: Fryygian tie

Heti heettiläisten romahduksen jälkeen 1200-luvulla eaa. syntyneet fryygialaiset asettuivat laajalle alueelle, joka nykyään käsittää Ankaran, Afyonkarahisarin, Eskişehirin ja Kütahyan maakunnat. Tämä alue sisältää loistavia esimerkkejä fryygialaisista kalliomuistomerkeistä. Se on maailmanlaajuisesti merkittävä, koska siellä on säilynyt jälkiä fryygialaisten uskonnollisista rituaaleista ja sosiaalisesta elämästä. Niinpä vuoristoinen fryygialainen alue, johon kuuluvat Kütahya, Afyon ja Eskişehir, on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 2015 lähtien. Fryygian tie (Phrygian Way) on Turkin kolmanneksi pisin vaellusreitti, joka ulottuu yli 500 kilometrin päähän. Gordionin muinainen kaupunki, joka on nimetty Turkin 20. Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2023, on toinen alueen kohokohta.  

Gordionin lisäksi reitille pääsee Afyon Seydilerin ja Kütahya Yenice Çiftliğin kautta. Näistä pisteistä alkavilla ja Phrygian Valleyn läpi jatkuvilla reiteillä kannattaa vierailla Afyonissa sijaitsevassa Ayazinin kylässä, joka on kuuluisa kalliotaloistaan, haudoistaan ja kirkostaan. Muita kohokohtia ovat kallioon hakattu Avdalasin linna ja Emre-järvi sekä Kütahyan Aizonain muinainen kaupunki. Fryygian reitti yhtyy Yazılıkayassa, joka on merkittävä fryygialainen siirtokunta Eskişehirissä. Yazılıkayan lisäksi alueen merkittäviin kohteisiin kuuluvat Eskişehirin upeat esimerkit fryygialaisista kalliojulkisivuista, leijonatemppeli (Aslanlı Mabet), jossa on poikkeuksellisia leijonareliefejä, ja Gerdekkaya, monumentaalinen kallioon kaiverrettu hauta.  

 

Lähde: Viestintätoimisto Manifesto Oy, goturkiye.com 20.8.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää