Kuusamo - 10 vinkkiä ruokamatkalle

Kuusamossa voi kokea ranskalaisten makumaailman eleganssia, maailman pohjoisimman Michelin-tähden illallisen, kolmen ruokalajin lounaan metsässä ja pian myös illallisen tunturin huipulla. Kuva: Mikko Santasalo Ruka-Kuusamo Matkailu


 

Kuusamo on nouseva ruokamatkailijan kohde, jossa perinteet, pohjoisen raaka-aineet ja uudet tuulet yhdistyvät ainutlaatuisiksi makuelämyksiksi. Kuusamossa voi kokea ranskalaisten makumaailman eleganssia, maailman pohjoisimman Michelin-tähden illallisen, kolmen ruokalajin lounaan metsässä ja pian myös illallisen tunturin huipulla. Villiruokajuhlilla syyskuussa pääsee maistamaan paikallisia herkkuja, kuten poropateeta, leivoksia ja EU:n nimisuojattua muikkua, Kitkan Viisasta.

Kuusamo on suosittu ulkoilu- ja luontokohde, joka tarjoaa myös ruokamatkailijalle monia vähemmän tunnettuja helmiä. Olitpa villiruoan ystävä, fine dining -harrastaja tai käsityöleivonnaisten rakastaja, pohjoisesta löytyy jokaiselle jotakin. Alueen lähiruokaa, kuten kalaa, riistaa, marjoja, villiyrttejä ja poroa, hyödynnetään laajalti alueen ravintoloissa omaleimaisilla tavoilla. Näitä paikallisia makuelämyksiä voi maistella myös 14. syyskuuta järjestettävillä villiruokajuhlilla, jotka ovat kasvaneet viime vuodesta. Yksi näytteilleasettajista on suomalais-ranskalainen kahvila The French Cafe, jonka takapihalla sijaitsevalla Kuusamon tapahtumatorilla juhlat pidetään.

Viihtyisän ja tyylikkään kahvilan omistajat, kuusamolainen Moona Mankinen ja ranskalainen Arthur Bataille, muuttivat Kuusamoon muutama vuosi sitten Nizzasta ja avasivat vanhan pankin tiloihin kahvila-konditorion, jonka ytimessä on pöytiin tarjoilu ja viiden tähden leivonnaiset. Villiruokajuhlille he tuovat uutuutena tervasuola-tummasuklaamacaronit sekä poropateen. Se valmistetaan ranskalaiseen ohuttaikinaan, jonka sisälle valetaan konjakkihyytelöä. Näitä voi maistella punaviinin kera Villiruokajuhlien pitkässä pitopöydässä.

"Meille tärkeintä on laatu ja paikallisuus. Valmistan luonnon raaka-aineista ranskalaiseen tapaan niin suolaisia herkkuja kuin leivonnaisia. Villiruokajuhlat ovat upea mahdollisuus maistaa meidän ja muiden alueen yrittäjien taidonnäytteitä matalalla kynnyksellä ja nauttia rennosta tunnelmasta", kertoo leipurikondiittori ja jälkiruokakokki Mankinen.

Kuusamo on ruokamatkailijan unelma, jossa perinteet ja uudet tuulet yhdistyvät ainutlaatuisiksi elämyksiksi. Tule ja koe itse, miten pohjoisen luonto ja gastronomia luovat unohtumattoman makumatkan.

Herkutteluvinkit Ruka-Kuusamoon:

  • Villiruokajuhlat: Makumatka luonnon antimiin
    Kuusamon syyskuiset villiruokajuhlat ovat portti hyperlokaalin ruoan maailmaan. Kuusamon ja Taivalkosken villiruokakeittiö, jonka pohjalle Villiruokajuhlat rakentuvat, nojaa paikallisuuteen, perinteisiin työtapoihin, omaleimaisuuteen ja rohkeuteen. Ruoka valmistetaan luonnossa vapaasti kasvaneista, puhtaista raaka-aineista. Paikallisyrittäjät esittelevät luomuksiaan viiden euron "tasting-annoksina". Villiruokajuhlat
  • Illallinen tunturin huipulla: Uusi saunaravintola.  Rukalle Saaruan huipulle joulukuussa avautuva uusi saunaravintola lupaa hulppeasti viedä ruokamatkailijat uusiin korkeuksiin. Saunaravintola tarjoaa unohtumattoman kattauksen herkullista ruokaa, rentouttavia löylyjä ja lumisille rinteille sekä Valtavaaran luonnonsuojelualueelle avautuvia ainutlaatuisia maisemia. Malta hetki, pian se avautuu!  Saunaravintola
  • The French Cafe: Makuelämys Nizzan ja Kuusamon kamaralta
    Kuvittele astuvasi Kuusamon kaduilta Nizzan sydämeen. The French Cafe, suomalais-ranskalaisen pariskunnan Moona Mankisen ja hänen ranskalaisen puolisonsa Arthur Bataillen perustama kahvila, on makujen keidas. Kahvilan pöytiin tarjoiltavat käsintehdyt herkut, kuten Hopea Toffee -macaronit, vievät sinut kulinaariselle matkalle, jossa yhdistyvät paikalliset raaka-aineet ja ranskalainen eleganssi. The French Cafe
  • Tapio: Maailman pohjoisin Michelin-tähti
    Rukan kylä tarjoaa yhden Suomen mielenkiintoisimmista ruokakokemuksista. Tapio, jota luotsaavat englantilainen Connor Laybourne ja hänen puolisonsa Johanna Mourujärvi, sai kesällä Michelin-tähden. Tyyli on moderni pohjoismainen fine dining. Laadun ja tuoreuden takaavat muun muassa omalta Mourujärven perhetilalta saatavat raaka-aineet marjoista ja vihanneksista aina poroon ja villituotteisiin. Tapio
  • Studioravintola Tundra: Fine dining ja keramiikkaa
    Kuusamon Ruukinvaarassa sijaitseva Studioravintola Tundra tarjoaa unohtumattoman fine dining -elämyksen, jossa paikalliset raaka-aineet, pohjoinen keittiö kansainvälisellä twistillä ja keramiikka sulautuvat yhteen. Keraamikko ja kokki Jarmo Pitkänen kutsuvat sinut illalliselle, jossa jokainen lautanen on ainutlaatuinen taideteos. Tarjolla on myös kokkauskursseja, jotka vievät sinut syvemmälle paikallisen keittiön saloihin. Studioravintola Tundra
  • Pizzeria Ruka: Pohjoisen maut italialaisella twistillä
    Kuka olisi uskonut, että näin pohjoisesta löytyy korkealaatuinen pizzeria, joka yhdistää paikallisia raaka-aineita italialaiseen perinteeseen ja puu-uuniin? Rukalla, laskettelurinteen alla sijaitseva rento mutta tyylikäs ravintola tarjoaa pizzoja, joissa maistuvat paikallisuus, kuten lohi ja puolukka. Tämä on täydellinen paikka herkutella italialaisittain aktiivisen päivän päätteeksi tai keskellä päivää. Pizzeria Ruka
  • Pohjolan Pirtti & Kievari: Villiruoan kehto
    Pohjolan Pirtti, rakennettu vuonna 1891, vie sinut keskelle kuusamolaista ruokakulttuuria Vuotungin kylään. Täällä nautitaan perinteisiä herkkuja, kuten riistaa, kalaa ja marjoja, joiden maut ovat suoraan luonnon omista aarrearkuista. Ravintolan tunnelma ja ruoka vievät sinut ajassa taaksepäin, kuusamolaisten perinteiden ytimeen ja historiallisiin tapahtumiin. Pohjolan Pirtti & Kievari
  • Kujalan Porotila: Poroa tuliaiseksi
    Kuusamolaisella porotila on toiminut jo vuodesta 1860, nyt sitä pyörittää jo viidennessä sukupolvessa Juha Kujala yhdessä puolisonsa Jennin kanssa. Porotilan tuotteet ovat täydellinen tapa tuoda pala Kuusamoa mukanasi kotikeittiöön. Kujalan Porotilalla porot elävät vapaana, ja  eläin hyödynnetään kokonaisvaltaisesti. Täältä voit ostaa mukaasi esimerkiksi poron sisäfilettä, sydäntä ja jauhelihaa – unohtamatta poronluusta tehtyjä koruja. Kujalan Porotila
  • Wild Out: Kolmen ruokalajin lounas metsässä
    Wild Out tarjoaa myös upeita kolmen ruokalajin lounaita metsän siimeksessä. Puolasta kotoisin oleva eräkokki ja eräopas Thomasz on työskennellyt ennen pohjoiseen muuttoa ammattikokkina Puolassa, Ruotsissa ja Espanjassa. Lounas valmistetaan nuotiolla kausituotteista ja ulkoa kerätyistä raaka-aineista. Ulkona kaikki maistuu paremmalta! Wild Out
  • Camp Kitchen & Bar: Gondolilla lounaalle.  Hyppää rennosti gondolin kyytiin Rukan kylästä, nauti maisemista ja saavu Itä-Rukalla sijaitsevaan Ruka Valleyn kylään, jossa Camp Kitchen tarjoaa makuja Turusta Thaimaahan ja Nuorgamista New Yorkiin. Yksi  suosikeista on sokerisuolatulla kuusamolaisella lohella ryyditetty aasialainen Super Bowl. Herkullisten makuyhdistelmien lisäksi tämä annos ihastuttaa myös koollaan, ja täyttää taatusti nälkäisimmänkin herkuttelijan vatsan.  https://campkitchen.fi/ruka/
  •  

Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu 13.8.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää