ABC-liikenneasemat



ABC:n kahvila-ravintolan ruokalistalla hinta ja laatu ovat yleensä melko hyvin tasapainossa. Kuvassa ABC Lohja. Kuvaaja: Lari Lappalainen.


ABC-liikenneasema on tuttu näky jokaiselle tielläliikkujalle Suomessa. S-ryhmää voi onnitella. Se sai idean valtakunnallisen liikenneasemaketjun perustamisesta ja onnistui rakentamaan kattavan ABC-ketjun alueosuuskauppaverkostonsa avulla parissa vuosikymmenessä.

Voi melkein sanoa, että ABC:sta on tullut oleellinen osa suomalaista maalaismaisemaa. Arvostelijoiden mielestä ABC:sta on tullut liiankin vahva ja hallitseva ketju, joka syö tilan maantienvarsien kilpailevilta taukopaikoilta. S-ryhmää tuskin voi moittia, se haistoi markkinaraon ja vastasi kysyntään. ABC:n kaltaiselle liikenneasemaketjulle oli vuosituhannen vaihteessa olemassa sosiaalinen tilaus harvaan asutussa pitkien välimatkojen maassa.

Moni arvostelee ABC:n valta-asemaa mutta käyttää silti kernaasti ketjun palveluita. ABC-liikenneasemien etuja ovat kattava verkosto, monipuolinen palvelutarjonta auton polttoaineista aina kahvila-ravintolan runsaisiin ruoka-annoksiin. Useiden ABC-liikenneasemien yhteydessä on lisäksi pieni S-ryhmän ruokakauppa, jossa voi tehdä täydentäviä ruokaostoksia. Toki ABC-ketjuun kuuluu myös miehittämättömiä ns. kylmiä asemia, joista löytyy ainoastaan auton polttoainetta.

Malli ABC:lle haettiin ulkomailta. Muistan poikenneeni Saksan moottoriteiden avarilla ja hyvin varustetuilla liikenneasemilla 1990-luvulla ja ihmetelleeni, että miksi Suomessa ei ole vastaavan tyyppistä liikenneasemakonseptia.

Itse poikkean ABC-asemilla usein muun muassa kesäisillä mökkimatkoilla. Eniten olen vieraillut Joutsan, Seinäjoen, Heinolan, Oriveden sekä Tampereen lähellä olevien Lahdesjärven ja Pirkkalan ABC-asemilla, joista erityisesti Joutsa ja Seinäjoki ovat yleensä erottuneet myönteisesti muun muassa hyvien ruokiensa, hyvän palvelunsa ja siisteytensä ansiosta.

Viimeksi vierailin mökkimatkalla elokuun 2019 lopulla kaksikin kertaa Joutsan ABC:lla, jonka kahvila-ravintolassa söin lounaan noutopöydästä hintaan 11,90 euroa. Hintaan sisältyi alkusalaatti ja jälkiruokakahvi. Vaimo söi listalta grillipossun, jonka hinta oli 14,40.

Mökkireissulta palatessamme olimme niin myöhään liikkeellä, että noutopöytä oli jo suljettu, joten otin listalta Isoäidin lihapyörykät, jonka hinta oli noin 11 euroa. Vaimo otti jälleen grillipossun.

Olimme kumpikin tyytyväisiä annoksiimme Joutsassa. Kunniamaininnan ansaitsee myös ABC-asemilla tarjottava kotikalja, joka on erittäin hyvän makuista.


Monipuolisuus on ABC-liikenneasemien vahvuuksia, kun siellä voi tankata sekä auton että autoilijan. Kuvassa ABC Lohja. Kuvaaja: Lari Lappalainen.

Isoäidin lihapyörykät Joutsan ABC:lla. Kuvaaja: Lapintiira.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries