Dublinin uusi kirjallisuusmuseo avautuu

Irlannin pääkaupungissa Dublinissa avautuva kirjallisuusmuseo tekee kunniaa maan monille maailmankuuluille kirjailijoille.




Dublinin uusi kirjallisuusmuseo avaa ovensa 21. syyskuuta. Se tarjoaa kävijöille kiehtovan läpileikkauksen irlantilaisesta kirjallisuudesta ja sen historiasta, vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia sekä viihtyisän kahvilan ja puutarhan.

Pitkään odotettu Museum of  Literature Ireland (MoLI) avaa ovensa Irlannin pääkaupungissa Dublinissa 21. syyskuuta.  Kirjaihmiset pääsevät seuraamaan MoLIssa Irlannin maailmankuulun kirjallisuuden kehitystä varhaisista tarinankerrontaperinteistä aina nykykirjallisuuteen.

Museon nimi "MoLI" on viittaus Irlannin kansalliskirjailijaan James Joyceen, jonka tunnetuin naispäähenkilö on nimeltään Molly Bloom.

Ainutlaatuista esineistöä ja vaihtuvia tapahtumia

Näyttelysaleissa liikkuessa voi kuulla ääneen luettuja tekstejä ja tutustua James Joycen työhön elokuvien ja veistosten välityksellä. Samalla voi nähdä toinen toistaan upeampia esineitä Irlannin kansallismuseon kokoelmista. Niistä voidaan mainita James Joycen kirje toiselle kirjailijasuuruudelle William Butler Yeatsille, Joycen käsin kirjoitetut Odysseus-muistikirjat sekä Odysseuksen kuuluisa ensimmäinen painettu kappale.

Lisäksi museossa on useita vaihtuvia teemanäyttelyitä, joihin voi syventyä opastetuilla kierroksilla. MoLI järjestää myös erilaisia tapahtumia, kuten lukutilaisuuksia, kirjoitustyöpajoja, esiintymisiä, keskusteluja sekä lastentapahtumia.

Ikoninen rakennus

MoLI sijaitsee kauniissa historiallisessa Newman Housessa, jossa toimi alun perin University College Dublin -yliopisto. Siellä ovat opiskelleet lukuisat irlantilaiskirjailijat, muiden muassa James Joyce, Flann O'Brien, Maeve Binchy ja Mary Lavin. Newman House sijaitsee kauniin St Stephen's Greenin puiston liepeillä.

Museokierrokseen voi yhdistää myös kahvittelun, aamiaisen tai lounaan museon viihtyisässä kahvilassa ja puutarhassa, ja museokaupasta on luonnollisesti mahdollista ostaa kirjallisuushenkisiä matkamuistoja.

Dublinin muut kirjallisuuselämykset

UNESCOn kirjallisuuskaupungiksikin nimetyllä Dublinilla on tarjota kosolti kirjallisia nähtävyyksiä, kierroksia ja aktiviteetteja. Niistä voidaan mainita James Joyce Cultural Centre, Dublin Writers Museum, maineikas Bloomsday-festivaali ja "puhuvat" patsaat, jotka herättävät eloon esimerkiksi kirjailijalegendat James Joycen, Oscar Wilden ja George Bernard Shaw'n.

Irlanninmatkailutoimisto kertoi asiasta tiedotteessaan 10.  syyskuuta 2019.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries