Kalastajatorpalla juhlavuosi

Ravintola Kalastajatorpan Pyöreä sali on elänyt mukana Suomen historian käänteissä.


Helsingin Munkkiniemessä toimiva hotelli-ravintola Kalastajatorppa viettää kaksinkertaista juhlavuotta. Kalastajatorppa tulee toimineeksi jokseenkin nykymuotoisena 80 vuotta ja sen omistaja, kansainvälinen Hilton-ketju, täyttää 100 vuotta 2019.

Kalastajatorppa on elänyt mukana Suomen historian käänteissä. Se joutui pian perustamisensa jälkeen toimimaan talvisodan aikana jopa sotasairaalana.

Vuonna 1969 eli 50 vuotta sitten Kalastajatorpan yhteyteen rakennettiin ensimmäinen hotellirakennus. Sen jälkeen paikka on toiminut useaan otteeseen kansainvälisen diplomatian näyttämönä, koska sen yhteydessä olevassa valtion vierastalossa on säännöllisesti majoitettu ulkomaisia arvovieraita. Kalastajatorpalla ovat vierailleet muun muassa Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito vaimoineen vuonna 1964, Jordanian kuningas Hussein 1987, Norjan kuningas Olavi 1961, Persian shaahi Muhammad Reza Pahlavi ja shaahitar Farah 1970, Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter 1982, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin 1997, Venäjän presidentti Vladimir Putin 2006, Yhdysvaltain presidenttipari Nancy ja Ronald Reagan 1988 ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump 2018.

Kalastajatorpan ravintolasaleissa on vuosikymmenien varrella nautittu hyvästä ruuasta, vietetty pikkujouluja ja hierottu yrityskauppoja. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa Kalastajatorppa tuli tutuksi myös tv-katsojille, kun sen yökerhossa alettiin kuvata kabaree-esityksiä. 

Kalastajatorpalla on vuosikymmenien varrella nähty niin kuninkaita, kuningattaria, presidenttejä kuin pääministereitäkin lukuisa joukko.

Kalastajatorpan omistaja, kansainvälinen Hilton-ketju, täyttää 100 vuotta 2019.

Kalastajatorppa on vuosijuhlan kunniaksi koonnut ravintolan ruokalistoja, vieraslistoja ja muuta rekvisiittaa vuosikymmenien varrelta.

Kalastajatorpan kuuluisassa Pyöreässä salissa on sen pitkän historian aikana juhlittu, herkuteltu, hoidettu kansainvälisiä suhteita ja hierottu yrityskauppoja.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries