Irlanti juhlistaa kirjailija James Joycea

Esimerkiksi kirjallisuusmuseo Museum of Literature Ireland järjestää näyttelyitä ja tapahtumia James Joycen juhlavuoden kunniaksi.


 

Jos suunnittelet vierailua Dubliniin vuonna 2022, sinun on juhlittava James Joycen mestarillista Odysseus-, eli Ulysses-teosta. Tänä vuonna tulee nimittäin kuluneeksi sata vuotta, kun yksi Irlannin kuuluisimmista kirjallisista teoksista julkaistiin ensimmäisen kerran 2.2.1922.

 

Teosta juhlitaan James Joycen kotikaupungissa Dublinissa ja muualla Irlannissa. Esimerkiksi kirjallisuusmuseo Museum of Literature Ireland järjestää näyttelyitä ja tapahtumia juhlavuoden kunniaksi.

 

Jo käynnissä olevassa Love, Says Bloom -näyttelyssä voi puolestaan oppia James Joycesta ja hänen perheestään elokuvien, valokuvien, tarinoiden ja laulujen kautta. Museossa on esillä 18 uutta taideteosta - yksi kirjan jokaista lukua kohti. Teoksia on ollut valmistamassa Irlannin merkittävimpiä taiteilijoita, tarinankertojia ja kirjailijoita, kuten Anne Enright ja Fintan O'Toole. 

Myös James Joyce Centre on jo aloittanut juhlinnan. Perinteisessä 1700- ja 1800-luvun taitteen brittitalossa sijaitsevassa keskuksessa on monia linkkejä kirjaan - muun muassa päähenkilö Leopold Bloomin talon alkuperäinen ovi. Vierailijat voivat myös ihastella taidemaalari Aidan Hickeyn taidenäyttelyä ja kävellä kirjan tapahtumapaikkojen ohi. 

Lisäksi kirjan tunnetuksi tekemät paikat, kuten Sandycovessa sijaitseva James Joyce Tower sekä Davy Byrnes' Pub, järjestävät monia eri tapahtumia. 

 

Teksti: Tourism Ireland, related.dk 4.2.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries