Liettuan Kaunas on vilkas kulttuuripääkaupunki 2022

Kaunasin vanha kaupunki. Kuva: Andrius Aleksandravičius


 

Vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupunkina Kaunas, Liettuan toiseksi suurin kaupunki, on tänä keväänä elävä kulttuurikeskittymä tarjoten yli tuhat tapahtumaa, maailmankuulujen taiteilijoiden näyttelyitä ja ukrainalaisille taiteilijoille omistetun kulttuuritilan. 

21. maaliskuuta 2022. Kaunas, Liettuan toiseksi suurin kaupunki, on valittu vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Arvostetun kulttuuriarvonimen saamisen myötä kaupunki on kasvattanut kulttuuritarjontaansa ihastuttaen sekä asukkaita että vierailijoita yli 1 000 tapahtumalla, vaikuttavalla vesiesityksillä, Yoko Ono -näyttelyllä ja alati läsnä olevalla art deco -tyylillään.

Vierailijat, jotka haluavat saada enemmän irti Kaunasin kaupunkilomastaan tänä keväänä, voivat maistaa kaupungin kulttuurielämää ja eläväistä taide-elämää seuraavissa pakollisissa nähtävyyksissä.

Marina Abramovićin ja Yoko Onon mukaansatempaavat näyttelyt

Vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupunkina Kaunas tarjoaa koko vuoden kestävän ohjelman lomassa joitakin todellisia helmiä. Taiteen ystävät ilahtuvat esimerkiksi kuullessaan kuuluisan Yoko Onon tammikuusta syyskuuhun esillä olevasta retrospektiivisesta The Learning Garden of Freedom -näyttelystä, joka esittelee käsitetaidetta, tilainstallaatioita, kokeellisia elokuvia ja performanssitaidetta.

Lisäksi eräs maailman tunnetuimmista performanssitaiteilijoista, Serbiasta kotoisin oleva Marina Abramović, saapuu Kaunasiin emännöimään soolonäyttelyään Memory of Being, joka perustuu hänen The Cleaner -sarjaansa. Maaliskuusta heinäkuuhun avoinna oleva näyttely on videoinstallaatio, joka kattaa Abramovićin käsitteellisiä ja performanssiteoksia vuodesta 1960 tähän päivään, hänen ikonisen An Artist’s Life Manifesto -manifestinsä ja ainutlaatuisen luovan menetelmän.

Contemporary Myth of Kaunas: kevätannos viihdettä

Eräs Kaunasin kulttuurikevään tärkeimmistä tapahtumista on The Confluence, toinen osa Contemporary Myth of Kaunas -trilogiasta, joka tuo yhteen kaikki vuoden 2022 kulttuuritapahtumat – festivaalit, konsertit, näyttelyt, projektit. Toukokuulle ajoittuva tapahtuma sijoittuu kahden Liettuan suurimman ja kaupunkia kuvaavan joen, Nerisin ja Nemunasin, yhtymäkohtaan, jota kutsutaan joskus jopa Kaunasin syntymäpaikaksi.

Niinpä tapahtuma on täynnä vaikuttavia esityksiä, jotka korostavat kaupunkia ympäröivien vesistöjen taianomaisuutta – vesishow, akrobaatteja, sirkustaitelijoita, musiikillisia jokiristeilyjä ja uraauurtava ympäristöprojekti.

Kaunas 2022, Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumien järjestäjä, on lisäksi suunnitellut kulttuuriohjelman, joka osoittaa voimakasta tukea sodasta kärsivälle Ukrainalle, ja avannut kulttuurisen luomistilan CulturEUkraine Kaunasin keskuspostipalatsiin, joka on eräs huomattavimmista liettualaisista sotienvälisen ajan symboleista. Ukrainalaisia taiteilijoita juhlivat tilat toivottavat tervetulleiksi järjestöjä, yhteisöjä ja erilaisia hankkeita, ja niissä on yhteistoimintatiloja, taideterapia-alueita ja lukuisia näyttelyitä.

"Haluamme tämän keskuksen olevan paikka, joka levittää ukrainalaisia ääniä ja todellisuutta kaikkialle Eurooppaan. Taiteilijat voivat käyttää keskuksen tiloja jatkaakseen työtään ja ylläpitääkseen samalla suhteitaan sekä muihin ukrainalaisiin että paikallisiin taiteilijoihin", sanoo Virginija Vitkienė, Kaunas 2022 -organisaation johtaja. "Kulttuuri ja luominen ovat kautta aikojen olleet merkkejä toivosta ihmiskunnan synkimpinä hetkinä auttaen ihmisiä ylittämään kaikki esteet ja kohottamaan mielialoja."

Välähdyksiä art decosta kaikkialla kaupungissa

Loputtomaan vaeltelemiseen luodun Kaunasin viehätys kumpuaa sen kaduista, jotka ovat jännittävä näky taiteennälkäisille matkailijoille. Kaupungin näkemys art deco -tyylistä ja modernistisesta sotienvälisestä arkkitehtuurista on löytänyt tiensä rakennuksiin, museoihin, hotelleihin ja asuin- ja teollisuuskiinteistöihin. Euroopan kulttuuriperintökohteiksi on listattu jopa 44 modernistista kohdetta. Sotien välisen modernistisen arkkitehtuurin arvostetuimmat kohteet ovat Kaunasin keskuspostipalatsi, Vytautas Magnuksen sotamuseo, Romuva-elokuvateatteri ja Aleksotasin funikulaari, joka on yksi Euroopan vanhimmista köysiradoista.

Tilaisuudesta oppia lisää art decosta kiinnostuneet matkailijat voivat löytää hakemansa Kaunasin Art deco -museosta. Se tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, jossa voit uppoutua arkkitehtuuriin, sotien välisiin tosielämän tarinoihin sekä aitoihin art deco- ja bauhaus-huonekaluihin.

Kaupungin upea visuaalinen tarjonta ei kuitenkaan lopu arkkitehtuuriin, sillä Kaunasin kadut ovat täynnä valtavia graffitimuraaleja, jotka muuttavat kaupungin vaikuttavaksi ulkoilmataidegalleriaksi.

Liettua on jo poistanut pandemiaan liittyvät matkustusrajoitukset Suomesta ja muista EU/EEA-alueelta tulevilta matkailijoilta, ja lauha kevätsää ja kulttuuritapahtumien runsaus tekevät Kaunasista houkuttelevan kaupunkilomakohteen. Löydät lisätietoa kaikista Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumista, pakollisista matkakohteista ja Kaunasin ainutlaatuisista kokemuksista täältä.

Teksti: Lithuania Travel/blueoceanspr.com 21.3.2022

Lithuania Travel on Liettuan kansallinen matkailunedistämistoimisto, joka vastaa Liettuan matkailun markkinoinnista ja edistämisestä.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries