Italia ja Sveitsi suomalaisautoilijan nousevat suosikit

Suomessa autoilevista ulkomaalaisista saksalaisia oli viime vuonna paljon aikaisempaa enemmän, kertoo EasyPark. Kuvassa Rooma. Kuva: Momondo


 

Italia lisää voimakkaasti suosiotaan suomalaisten autoilijoiden keskuudessa. Suomalaisten autoilu ulkomailla väheni vuonna 2020 ja kääntyi sen jälkeen jyrkkään kasvuun. Suomalaisten ohjailemien ajoneuvojen määrä ulkomaisissa pysäköintiruuduissa on lisääntynyt vuonna 2021 neljänneksellä. Suomessa autoilevista ulkomaalaisista saksalaisia oli viime vuonna paljon aikaisempaa enemmän. Pohjoismaalaisten lisäksi ranskalaiset, sveitsiläiset ja hollantilaiset ovat löytäneet Suomeen.

 

Italia ja Sveitsi ovat ulkomaista suomalaisten yllättävimmät suosikit autoilukohteina. Suomalaiset käyttävät maan suosituinta pysäköintisovellusta EasyParkia ulkomaista kolmanneksi eniten Italiassa ja viidenneksi eniten Sveitsissä. Ykkönen ja kakkonen ovat varsin arvattavasti Ruotsi ja Norja. Viides on niin ikään Pohjoismaa Tanska. Tilastot ovat vuodelta 2021.

– Suomalaiset ovat autoilleet eritoten Italiassa tänä vuonna (2021) paljon aiempaa enemmän. EasyParkin käyttäminen siellä on lisääntynyt viime vuodesta yli 65 prosenttia. Sveitsissä suomalaiskuljettajien EasyPark-käyttö on kasvanut voimakkaasti siitä lähtien, kun sovellus tuli siellä käyttöön vuonna 2019. Viime vuodesta pysäköintien määrä Sveitsissä on kasvanut 130 prosenttia. Yksi iso syy ilmiön taustalla lienee korona-aikana yleistynyt etätyön tekeminen. Etätöitä voi tehdä ulkomaillakin, ja tällöin ulkomailla vietetään lomia pidempiä aikoja, jolloin myös autoillaan enemmän kuin lomareissuilla, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen sanoo.

Italia lukeutuu suomalaisten tavanomaisiin autoilukohteisiin, mutta nyt se on noussut pysäköintimäärissä myös Tanskan ja Saksan edelle kolmossuosikiksi. Ruotsi on selkeä ykkönen. Suomalaiset ovat tänä vuonna käyttäneet EasyParkia Ruotsissa 59 prosenttia ahkerammin kuin seuraavaksi suosituimmassa maassa Norjassa.

Iso nousija on seitsemäntenä listalla nyt oleva Espanja. Suomalaiset käyttävät siellä EasyParkia 430 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vuoteen 2018 verrattuna vuoden 2021 luvut ovat peräti 672 prosenttia suuremmat. Jos kasvu jatkuu samanlaisena, Espanja nousee listan kärkipaikoille.

Koottu data on yleistettyä ja anonymisoitua ja se perustuu EasyParkin yksityis- ja yritysasiakastietoihin. Easypark-pysäköintisovellus toimii 21 maassa.

 

Yli 25 prosentin kasvu ulkomailla

 

Suomalaiset autoilivat 2021 ulkomailla ahkerammin kuin vuonna 2020. Suomalaisten pysäköinnit ulkomailla ovat kasvaneet jo yli 25 prosentilla viime vuodesta.

Suomalaisten autoilu ulkomailla vähentyi vuonna 2020, kun maat sulkivat rajojaan. Koronapandemia ei ole ohi, mutta liikkumisen vapautuminen näkyy lukujen palautumisessa tavanomaisemmiksi.

Juuri ulkomailla tehtävän autoilun määrässä näkyy paljon työmatkailun seisahtuminen korona-aikana. Työmatkalaiset kun käyttävät paljon vuokra-autoja ja siten pysäköivät runsaasti eri maissa. Heille monessa maassa toimiva universaali mobiilipalvelu on erityisen kätevä. 

– Pandemia on mullistanut maailmaa, mutta ei se sitä pysäyttänyt. Logistiikan ammattilaiset ovat jatkaneet työssään maiden rajojen ylittämistä, ja moni suomalainen on pandemiankin aikana asunut, opiskellut ja työskennellyt ulkomailla. Sama koskee tietenkin Suomessa asuvia ulkomaalaisia, Kolehmainen kertoo.

Tänä vuonna EasyPark-sovelluksen käytön aloittaneista suomalaisista käyttäjistä 4,69 prosenttia on tehnyt ensimmäisen pysäköintinsä muualla kuin Suomessa. Viime vuonna vastaava prosenttiluku oli 6,19 ja vuonna 2019 6,46.

 

Saksalaiset ovat nousussa Suomessa

 

Suomessa autoilevista ulkomaalaisista vuoden 2021 nousijoita ovat saksalaiset. EasyParkin pysäköintisovellusta Suomessa käyttävät eniten ruotsalaiset, mutta heti perässä tulevat saksalaiset.

Ruotsin kaula listan kärjessä on selkeä, mutta kakkospaikalle on tunkua. Saksalaisten pysäköintimäärä Suomessa tänä vuonna peittoaa norjalaisten vastaavan 12 prosentilla ja nelossijan tanskalaisten 19 prosenttia.

­– Saksalaiset ovat valinneet Suomen lomakohteekseen jo vuosikymmenien ajan. Ainakin takavuosina saksalaisia tapasi usein leirintäalueilla asuntovaunujen ja asuntoautojen kanssa. Yhä useammassa paikassa Suomessakin on käytössä mobiilipysäköinti. Pysäköinti hoituu yhtä kätevästi kännykällä niin Helsingissä kuin Roomassa tai Münchenissä, Kolehmainen päättää.

EasyPark-pysäköintisovellus toimii Suomen lisäksi Australiassa, Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Islannissa, Italiassa, Itävallassa, Kroatiassa, Montenegrossa, Norjassa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Serbiassa, Sloveniassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Färsaarilla sekä Unkarissa.

 

Suomalaisten parkkeeraukset EasyParkilla ulkomailla:

 

Vuosi 2021

1.    Ruotsi

2.    Norja

3.    Italia

4.    Tanska

5.    Sveitsi

6.    Saksa

7.    Espanja

8.    Alankomaat

9.    Belgia

10.Ranska

 

Vuosi 2020

1.    Ruotsi

2.    Norja

3.    Tanska

4.    Italia

5.    Saksa

6.    Sveitsi

7.    Alankomaat

8.    Itävalta

9.    Belgia

10.Espanja

 

Vuosi 2019

1.    Ruotsi

2.    Norja

3.    Tanska

4.    Italia

5.    Saksa

6.    Slovenia

7.    Alankomaat

8.    Ranska

9.    Sveitsi

10.Itävalta 

 

Ymmärtääkseen asiakkaidensa käyttäytymistä ja tarpeita, EasyPark analysoi säännöllisesti pysäköintidataa ympäri maailmaa. Koottu data on yleistettyä ja anonymisoitua ja se perustuu EasyParkin yksityis- ja yritysasiakastietoihin.

EasyPark kertoi asiasta tiedotteessaan 17.11.2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries