Hangon vesitorni 80 vuotta

Vesitorni on alkuperäisessä käytössään ja on toiminut näköalapaikkana alusta asti. Lotat pitivät alkuaikoina kahvilaa vesitornin näköalatasanteella. Kuva: Kitro Saikkonen


 

Suomen ensimmäinen vesitorni rakennettiin Hankoon vuonna 1910. Tämän hankolaisten “Graniittilinnaksi” kutsuman komean tornin neuvostoliittolaiset vuokralaiset räjäyttivät syksyllä 1941 ennen lähtöään Hangosta. Hangon museonjohtaja emerita ja Hangon Oppaat ry:n opas Marketta Wall toteaa, että vanhalle perustalle alettiin jo heti vuoden 1942 alussa rakentaa uutta vesitornia, joka valmistui vuonna 1943.

Uudesta vesitornista muodostui jälleenrakennuksen symboli. Neljän pilarin päähän arkkitehti Bertel Liljeqvist suunnitteli koristeiksi merenneidot, mutta kaupungin rahat olivat vähissä ja oli tyydyttävä kivisiin simpukankuoriin. Arkkitehti Bertel Liljeqvist antoi Hangolle sen uudet kasvot suunnitellessaan vesitornin lisäksi myös mm. uuden kaupungintalon, kirkon korjauksen, keskuskoulun ja ns. Liljeforsin talon Vuorikadun ja Ratakadun risteyksessä.

Vesitorni on alkuperäisessä käytössään ja on toiminut näköalapaikkana alusta asti. Lotat pitivät alkuaikoina kahvilaa vesitornin näköalatasanteella. Tarjolla oli kahvinkorviketta ja leivoksia. Sisustuksena olivat vaaleat puunväriset huonekalut, seinälampetit ja lattia oli betonimosaiikkia. Vesitorni kiinnosti yleisöä alusta asti.

Marketta Wall jatkaa, että vesitorni peruskorjattiin vuosina 1991–2003. Tuolloin todettiin, että betoni oli edelleen hyväkuntoista. Rakennusvaiheessa rautaa betonin vahvisteeksi oli haalittu ympäri Suomea ja sitä saatiin myös paljon – suomalaiset halusivat auttaa kovia kokenutta Hankoa. Vesitorni päätettiin aluearkkitehti Rauli Ailuksen ehdotuksesta maalata graniitinpunaiseksi. Ailus sai idean värisävyyn graniittikallioista, jotka aurinko kultaa punaisiksi klo 18 aikaan kesäiltana. Värisävy on ollut hankolaisten mieleen. Vesitornilla on kaupunkinäkymälle suuri merkitys, koska se yhdessä kirkontornin ja satamanostureiden kanssa muodostaa kaupungin siluetin ja näkyy maamerkkinä kauas merelle.

Nykyään Hangon matkailutoimisto toivottaa matkailijat tervetulleiksi pientä pääsymaksua vastaan ja myy myös matkamuistoja. Huippuvuonna 2021 vierailijoita oli lähes 16 000 ja kuluvana vuonna vierailijoita on ollut tähän mennessä yli 12 000.

Hangon Vesi ja Hangon matkailutoimisto juhlistavat vesitornin 80-vuotismerkkipäivää tarjoamalla kakkukahvit keskiviikkona 30.8.2023 klo 14–16 ensimmäiselle sadalle 100 henkilölle ja toiselle 100 henkilölle klo 16–18. Paikalla olevat Hangon Oppaat ry:n oppaat kertovat vesitornin historiasta. Vesitorniin on vapaa pääsy. Tervetuloa Hankoon!

 

Lähde: Visit Hanko 25.8.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries