Ruotsiin matkaava hyötyy kruunun heikkoudesta

Viimeisen vuoden aikana kruunu on heikentynyt euroa vastaan noin 10 prosenttia, mikä tekee Ruotsista aiempaa houkuttelevamman matkakohteen suomalaisille. Kuva: VisitSweden


 

Ruotsin kruunu on heikentynyt viimeisen vuoden aikana mittavasti, ja nyt eurolla saa jo liki 12 kruunua. Suomalaisille matkailijoille Ruotsi onkin tänä vuonna vuodentakaista edullisempi kohde hintojen noususta huolimatta. 

 

Aikoinaan Ruotsin matkailussa oli helppo muistisääntö: yhdellä eurolla saa 10 kruunua. Ruotsalaisissa kaupoissa ei tarvinnut kuin siirtää pilkun paikkaa tietääkseen, mitä tuote maksaa euroissa. Euromatkailijalle tilanne on viime vuosina muuttunut vieläkin paremmaksi, sillä nyt eurolla saa jo lähes 12 kruunua. Viimeisen vuoden aikana kruunu on heikentynyt euroa vastaan noin 10 prosenttia, mikä tekee Ruotsista aiempaa houkuttelevamman matkakohteen suomalaisille.

Miksi kruunu on sitten heikentynyt noinkin voimakkaasti? Ehkä suurimpana syynä tähän on korkoero. Tyypillisesti Ruotsissa korot ovat olleet euroaluetta korkeammalla, mutta nyt kun korkoja on nostettu euroalueellakin, korkoero on käytännössä kadonnut. Tämä ei houkuttele rahavirtoja Ruotsiin, mikä on aiheuttanut kruunulle heikentymispainetta viimeisen reilun vuoden aikana. Myös Ruotsin talousnäkymä on haastava. Inflaatio on liian korkea, ja keskuspankki on pakotettu nostamaan korkoja. Samaan aikaan Ruotsin talouskuva on kokonaisuutena euroaluetta vaikeampi, mikä ei ole kruunulle hyväksi. Ruotsissa korkeat korot iskevät kovaa esimerkiksi asuntomarkkinoihin, ja asuntojen hinnat ovatkin laskeneet selvästi. Tämä aiheuttaa lisähuolia myös kruunulle.

Kuvaavaa on, että keskuspankin viime viikon kokouksen jälkimainingeissa kruunu valahti heikommilleen koskaan, kun aiemmat kesäkuun huiput ohitettiin. Kruunu onkin nyt jopa heikompi kuin finanssikriisissä.

 

Erityisesti urheilukaupoilla kannattaa käydä

 

Matkailijalle pelkästään valuuttakurssin vaikutus ei ole kaikki kaikessa, vaan myös hintojen kehityksellä on merkitystä. Esimerkiksi Ruotsin ravintoloiden ja hotellien hinnat ovat nousseet vuodessa noin yhdeksän prosenttia. Suomessa nousua on hieman vähemmän, noin seitsemän prosenttia. Kruunun heikkous huomioon ottaen Ruotsin hotellien ja ravintoloiden hinnat ovat siis hieman laskeneet suomalaisen matkailijan näkökulmasta, ja erityisesti suhteessa kotimaan hintoihin.

Matkan aikana kannattaa käydä myös urheiluliikkeissä, sillä urheilutuotteiden hinnat ovat nousseet Ruotsissa vuoden 2020 alusta vain kolmisen prosenttia, kun taas Suomessa hinnat ovat kivunneet kymmenisen prosenttia. Kruunun vaikutuksen myötä Ruotsin hinnat voivatkin tuntua jo alennuksilta.

Tilastojen perusteella matkailijan kannatta nauttia myös urheilutapahtumista. Niiden hinnat eivät ole nousseet Ruotsissa viime vuodesta kuin muutaman prosentin, kun taas Suomessa nousua on nähty yli 10 prosenttia. Suomalaiselle matkailijalle ruotsalainen urheilu onkin tänä vuonna selvästi halvempaa kuin viime vuonna, kiitos heikentyneen kruunun.

 

Talven hiihtoreissullakin voi hyötyä heikosta kruunusta

 

Joidenkin tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat toki nousseet enemmän kuin kruunu on heikentynyt, mutta lähtökohtaisesti Ruotsi on tänä vuonna viime vuotta houkuttelevampi matkakohde suomalaisille. Sokeasti tuotteita ei kannata silti ostaa, sillä tilastoinneissa on eroja ja yksittäisten tuotteiden hinnoissa voi olla vaihtelua suuntaan jos toiseenkin.

Tänä vuonna kannattaa todella harkita, että tekee mahdollisen lomareissun euromaiden sijaan Ruotsiin. Ja kaikki talvea innolla odottavat voivat alkaa suunnitella Ruotsin tai Norjan hiihtolomakohteiden varausta jo nyt – ja samalla hyötyä kruunujen heikkoudesta. Norjankin kruunu on nimittäin valahtanut jo hyvin heikoksi.

 

Lähde: Kristian Nummelin, Nordea 4.7.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries