Kansallisooppera palaa remontoituun Oopperataloon

Charles Dickensin Saiturin joulu nähdään nyt 1800-luvun Lontooseen sijoittuvana koskettavana balettina.


 

Suomen kansallisoopperan ja -baletin esityskausi avautuu klassikoiden tuoreilla sovituksilla, kun näyttämölle palaavat Joutsenlampi ja Don Giovanni. Syyskaudella 2023 Kansallisooppera ja -baletti juhlii 60-vuotiasta orkesteria, 30-vuotiasta Oopperataloa ja yleisötyötä sekä 10-vuotiasta Kansallisbaletin nuorisoryhmää.

  

Joutsenlampi käynnistää Oopperan ja Baletin esityskauden lauantaina 9.9. Oopperatalon remontin aiheuttaman tavallista pidemmän kesätauon jälkeen. Joutsenlampi nähtiin myös talon avajaisohjelmistossa 30 vuotta sitten vuonna 1993. Syyskuun lisäksi esityksiä on toukokuussa 2024. Lisäksi Kansallisbaletti vierailee teoksella lokakuussa Tampere-talossa.

 

Vuonna 2020 ensi-iltansa saanut, erinomaisia arvioita kerännyt W. A. Mozartin ooppera Don Giovanni ehdittiin esittää vain kahdesti ennen pandemiasulkuja. Teemat riippuvuuksista ja valtasuhteista saavat ohjaaja Jussi Nikkilän tulkinnassa karnevalistisen käsittelyn. Tuomas Pursion tulkitsema kyltymätön viettelijä valtaa näyttämön 29.9.

 

Syksyn ensimmäinen ensi-ilta 20.10. on klassisen musiikin järkäle, Giuseppe Verdin Messa da Requiem. Baletin ja Oopperan yhteistuotannossa tanssijat tulkitsevat ohjaaja–koreografi Christian Spuckin soolo- ja duettonumeroita sekä suuria ryhmäkohtauksia. Sielunmessussa laulavat Kansallisoopperan solistit, ja suuressa kuorossa kuullaan talon laulajien lisäksi Helsingin filharmonista kuoroa. Kapellimestareina vuorottelevat Kansallisoopperan ylikapellimestari Hannu Lintu ja Dima Slobodeniuk.

 

Joulun uutuus on tarina hyvyydestä ja oikeudenmukaisuudesta, joka on valloittanut teatterilavoja jo yli 150 vuotta. Charles Dickensin Saiturin joulu nähdään nyt 1800-luvun Lontooseen sijoittuvana koskettavana balettina. Teos saa maailmanensi-iltansa Kansallisbaletissa 1.12. Työryhmässä ovat mm. Kansallisbaletille aiemmin Tuhkimon toteuttanut koreografi David Bintley sekä teokseen uuden musiikin säveltänyt Sally Beamish.

 

Kansallisbaletissa on tänä syksynä aloittanut 16 uutta tanssijaa, joista neljä pääryhmässä ja 12 nuorisoryhmässä. Elokuun alussa Oopperan taiteellisena johtajana aloitti Thomas de Mallet Burgess. Kansallisoopperan Nuorten laulajien ohjelman ensimmäiselle kaudelle 2023–2024 valittiin aiemmin tänä vuonna sopraanot Iris Candelaria ja Elisaveta Rimkevitch, jotka molemmat laulavat Don Giovannissa.

 

Oopperatalo täyttää marraskuussa 30 vuotta

 

Nykyinen Oopperatalo Töölönlahdella vihittiin käyttöön 30. marraskuuta 1993. Juhlavuonna taloa on huollettu laajoilla remonteilla, joiden vuoksi se oli suljettu yleisöltä touko-elokuun ajan.

 

Päänäyttämön näyttämötekniikan muutokset koskevat näyttämömekaniikkaa, jossa päivitettiin ohjausjärjestelmä komponentteineen sekä uudistettiin orkesterinostinta ja näyttämötornia. Samalla tuotiin esitystekniikan kaapelointeja nykypäivän tasolle ja parannettiin näyttämön akustiikkaa.

 

Oopperatalon sähköteknisessä remontissa uusittiin ja entisöitiin lähes 2 000 valaisinta. LVI-tekniikan saneerauksessa uudistettiin Töölönlahden julkisivun lämmitystekniikka ja saneerattiin yhteensä noin kuusi kilometriä viemäriputkea. Pukuhuonetiloissa remontoitiin lähes 50 pesuhuonetta. Osana peruskorjausta uusittiin myös Töölönlahden puolella sijaitsevan Amfiteatterin rakenteita.

 

Areenakiertue kosketti ja hurmasi ympäri Suomen

 

Kausi 2022–2023 huipentui toukokuussa Oopperan ja Baletin areenakiertueeseen Oulussa, Rovaniemellä, Joensuussa, Helsingissä ja Turussa. Kyseessä oli suurin koskaan kotimaisin voimin toteutettu kiertuetuotanto yli 270 hengen seurueella, josta lavalla esiintyviä taiteilijoita eli laulajia, tanssijoita ja soittajia oli 175. Ohjelmassa tarjoiltiin kattaus rakastetuimpia ooppera- ja balettikohtauksia uusina sovituksina. Musiikista vastasi Kansallisoopperan orkesteri.

 

Kiertue tavoitti laajasti uutta ooppera- ja balettiyleisöä: esityksen näki yli 22 000 ihmistä ja lipunostajista yli 70 prosenttia oli uusia asiakkaita. Helsingin jäähallin esitys lähetettiin suorana Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa, ja tähän mennessä esitystallenteen on nähnyt yli 7 000 katsojaa. Kiertuetallenne on katsottavissa 25.11. saakka.

 

Kiertuepaikkakunnilla toteutettiin myös laajasti Oopperan ja Baletin yleisötyön ohjelmistoa kuten Vauvojen taidetuokioita, joista saatiin kiittävää palautetta: ”Taidetuokio oli aivan ihana! Pidin vastaanotosta ja tunnelmasta. Lisäksi näyttelijät, tanssija ja soittajat olivat todella hyviä rooleissaan. Asiat, joita tehtiin vauvan kanssa, olivat miellyttäviä ja mukavan lempeitä.”

Areenakiertue sai viime viikolla tunnustusta myös kotimaisen musiikkialan ammattilaisilta, kun se sai kaksi ehdokkuutta vuosittain Music x Media -tapahtuman yhteydessä järjestettävään Industry Awards -palkintogaalaan. Oopperan ja Baletin areenakiertue on ehdokkaana Vuoden tapahtuma -kategoriassa ja kiertueen tuottaja Marjo Tuomi Vuoden tapahtumatekijä -kategoriassa. Voittajat julkistetaan perjantaina 6. lokakuuta.

Tutustu kauden 2023–2024 uutuuksiin ja ohjelmistoon palaaviin teoksiin: oopperabaletti.fi/ohjelmisto


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää