Etelä-Savon hienot lomakohteet

Norppaa esittävä patsas Ruukinranta-ravintolan edustalla Oravissa kertoo, että nyt ollaan Saimaan rannalla.


 

Etelä-Savossa on useita hienoja lomakohteita ja taukopaikkoja, jotka tarjoavat hyvät puitteet majoittumiseen, rauhoittumiseen tai aktiivilomaan. Minulla oli syyskuussa loistava tilaisuus tutustua muutamaan Etelä-Savon helmeen Visit Saimaan järjestämällä lehdistömatkalla.

 

Tutustuimme muun muassa Saimaa Holiday Oraviin, Varkauden Hotel Oscariin, Varkauden Teatteriin, Joroisissa toimivaan Pihlas Resortiin, Okkolan ravintola Niinipuuhun ja lomamökkeihin, Puumalassa toimivaan Sahanlahti Resortiin ja Mikkelissä sijaitseviin Anttolanhoviin ja Kenkäveroon. Tutustumismatkamme keskeinen teema oli vastuullinen ja ympäristöystävällinen matkailu, joista kyseiset kohteet toimivat hyvinä esimerkkeinä.

Lähdimme matkaan tiistaina 12.9.2023 kello 8.20 Helsinki-Vantaan lentoasemalta Nyxairin Saab 340 -potkurikoneella.

Onneksi sää parani lyhyen, vajaan tunnin kestävän lentomatkan aikana. Savonlinnan lentokentällä sää oli jo kesäisen aurinkoinen ja lämmin, kun laskeuduimme.

 

 

Lähdimme matkaan tiistaina 12.9.2023 kello 8.20 Helsinki-Vantaan lentoasemalta Nyxairin Saab 340 -potkurikoneella. Kone nousi ajallaan, vaikka kentän päällä leijui tiheä sumu. Onneksi sää parani lyhyen, vajaan tunnin kestävän lentomatkan aikana. Savonlinnan lentokentällä sää oli jo kesäisen aurinkoinen ja lämmin, kun laskeuduimme.

 

Ylitimme matkallamme monta korkeata siltaa. Tässä ylitämme Saimaan kanavan.


Oravi on luontomatkailukohde Saimaalla Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen välissä.


Oravista löytyy huviloita, hotellimajoitusta ja luontoaktiviteetteja ympäri vuoden.

Hieno karhuntalja katsoo vieraita Ravintola Ruukinrannassa Oravissa.


Matkalla Oravista Varkauteen käytimme myös lossia, joita on Saimaan vesistöissä useita.


 

 

Hyppäsimme pikkubussiin, ja suuntasimme kohti ensimmäistä kohdettamme Saimaa Holiday Oravia, joka on luontomatkailukohde Saimaalla Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen välissä. Oravista löytyy huviloita, hotellimajoitusta ja luontoaktiviteetteja ympäri vuoden. Oravin lomakeskus käsittää muun muassa ravintolan, kyläkaupan, pienen hotellin ja erilaisia luontoaktiviteetteja tarjoavan yrityksen, joka tarjoaa vuokralle kanootteja, veneitä ja vie vieraat näiden halutessa vaikkapa kalastusretkelle tai norpparetkelle. 

 

Söimme hyvän aamiaisen Oravin ravintola Ruukinrannassa ja suuntasimme sitten Varkauteen, jossa tutustuimme suosittuja burgereita tarjoavaan konttiravintola Mortoniin. Mortonilla on ympäri vuoden toimiva konttiravintola Helsingissä ja kuusi kesäaikaan toimivaa konttiravintolaa Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Varkaudessa, Pieksämäellä ja yrityksen kotikylällä Rautalammilla.

 

Varkauden keskustassa sijaitseva Hotel Oscar on tunnettu persoonallisesta, yksilöllisestä ja sydämellisestä vieraanvaraisuudestaan.

Hotel Oscarissa söimme maistuvan lounaan, joka sisälsi muun muassa broileria ja pekonia.

Jälkiruoka vei kielen mennessään.

 


Varkaudessa tutustuimme myös paikalliseen teatteriin, jonka korkeatasoiset esitykset houkuttelevat yleisöä laajasti ympäröivästä maakunnasta.

Varkauden Teatterilla on pukuvuokraamo, joka vuokraa asusteita myös ulkopuolisille.


 

 


 

Seuraavaksi siirryimme Hotel Oscariin, jossa söimme maistuvan lounaan. Varkauden keskustassa sijaitseva Hotel Oscar on tunnettu persoonallisesta, yksilöllisestä ja sydämellisestä vieraanvaraisuudestaan. Varkauden keskellä sijaitsevassa Oscarissa on 165 huonetta, runsaasti kokoustiloja, sekä ruokaravintola Oscar´s Bar & Dinner.

 

Varkaudessa tutustuimme myös paikalliseen teatteriin, jonka korkeatasoiset esitykset houkuttelevat yleisöä laajasti ympäröivästä maakunnasta. Vuonna 1913 toimintansa aloittanut Varkauden Teatteri yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista taidelaitoksista. Teatterin juuret ulottuvat vuoden 1898 nuorisoseurojen ja työväenyhdistyksen näytelmäryhmien toimintaan. Tänä päivänä Varkauden Teatteri on nykyaikainen maaseututeatteri.


Tutustuimme resortin laajaan alueeseen ja huoneistoihin golf-autojen kyydissä.

Pihlaksen jokaiseen huoneistoon kuuluu makuutilojen lisäksi pieni keittiö ja sauna.



PihlasResortin vieraat voivat vapaasti käyttää kuntosalia, tenniskenttää ja padelkenttää.


PihlasResortin alueella on kiinnitetty erityistä huomiota viihtyvyyteen.



PihlasResortista löytyy myös rantarakennus saunoineen, uimalaitureineen ja porealtaineen.




PihlasResortin korkeatasoinen ravintola Siimes avautui elokuussa.


Yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen esitteli PihlasResortia.  


 

Varkauden jälkeen suuntasimme automme keulan kohti Joroista ja PihlasResortia. Kesäkuussa 2023 avattu PihlasResort on ylellinen ekoresort, joka tarjoaa korkeatasoista palvelua ja majoitusta design-villoissa, huippugastronomiaa 17.8. avatussa ravintola Siimeksessä sekä monipuolisia aktiviteetteja keskellä kauneinta luontoa. Luksuspalveluita tarjoavalle alueelle on pääsy vain ennakkovarauksesta.

PihlasResort on hyvin eksklusiivinen paikka keskellä kaunista metsäluontoa ja järven rannalla. Paikan poikkeuksellisuus tulee esiin jo sinne ajettaessa, kun alueelle saavuttaessa tulija näkee helikopterikentän ja ortodoksikappelin. Tutustuimme resortin laajaan alueeseen ja huoneistoihin golf-autojen kyydissä.

Ennen majoittumista söimme kuitenkin hyvän päivällisen Ravintola Niinipuussa, joka on rakennettu vanhaan maalaistalon ulkorakennukseen ja jota emännöi yrittäjä Paula Okkola.


Päivälliseen kuului muun muassa kahdella eri tavalla valmistettuja muikkuja ja pääruokana savulohta.



 

Päivä oli jo pitkällä, kun suuntasimme auton kohti Saimaan saaristoa ja Okkolan lomamökkejä. Ennen majoittumista söimme kuitenkin hyvän päivällisen Ravintola Niinipuussa, joka on rakennettu vanhaan maalaistalon ulkorakennukseen ja jota emännöi yrittäjä Paula Okkola. Päivälliseen kuului muun muassa kahdella eri tavalla valmistettuja muikkuja ja pääruokana savulohta.

Kylläisinä siirryimme lyhyen automatkan päässä oleviin Okkolan lomamökkeihin, jotka on yksilöllisesti saaristomaisemaan suunniteltuja. Ilta kului mukavasti saunoen ja tähtitaivaan alla uiden.

Keskiviikkoaamuna osallistuimme vielä Paula Okkolan opastuksella karjalanpiirakan valmistuksen saloihin piirakkapajassa.




 

Keskiviikkoaamuna osallistuimme vielä Paula Okkolan opastuksella karjalanpiirakan valmistuksen saloihin piirakkapajassa. Se olikin sopiva sisäaktiviteetti, koska edellispäivän kesäinen sää oli nyt muuttunut sateiseksi.

Kävimme lyhyellä risteilyllä yrittäjä Arto Keinäsen kipparoimalla sähkökäyttöisellä ympäristöystävällisellä ekopaatilla, joka on ainoa laatuaan Suomessa.

Norppaa emme tällä kertaa nähneet, mutta Keinäsen tarinointi ja haitarinsoitto takasivat risteilyvieraiden viihtyvyyden.

Tutustuimme myös Sahanlahti Resortin vasta valmistuneisiin Elsanrannan lomahuoneistoihin, jotka olivat upeita.



Kaiken kruunasi resortin tarjoama herkullinen lounas ravintola Koskivahdissa.

Ravintola Koskivahti on erittäin korkeatasoinen. Tässä on lautasella karitsaa.



 

Seuraava pysähdyspaikkamme oli SahanlahtiResort Puumalassa. Kävimme ensin lyhyellä risteilyllä yrittäjä Arto Keinäsen kipparoimalla sähkökäyttöisellä ympäristöystävällisellä ekopaatilla, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Norppaa emme tällä kertaa nähneet, mutta Keinäsen tarinointi ja haitarinsoitto takasivat risteilyvieraiden viihtyvyyden. Tutustuimme myös Sahanlahti Resortin vasta valmistuneisiin Elsanrannan lomahuoneistoihin, jotka olivat upeita. Kaiken kruunasi resortin tarjoama herkullinen lounas ravintola Koskivahdissa.

Luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla sijaitseva Anttolanhovi tarjoaa upeat puitteet luonnon rauhassa rentoutumiseen.

Modernit huvilat edustavat skandinaavista desingia ja tarjoavat hyvän vetäytymispaikan esimerkiksi yritysvieraille.

 

Poikkesimme vielä Mikkelissä tutustumassa Anttolanhoviin ja sen hienoihin lomahuoneistoihin. Luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla sijaitseva Anttolanhovi tarjoaa upeat puitteet luonnon rauhassa rentoutumiseen. Modernit huvilat edustavat skandinaavista desingia ja tarjoavat hyvän vetäytymispaikan esimerkiksi yritysvieraille. Resortin ravintola tekee yhteistyötä paikallisten lähituottajien kanssa.

Kenkäveron pihamaalla on vanha mökki, jonka kerrotaan olevan Joulupukin kesäasunto.


Kenkäveron puutarhassa kasvatetaan kasveja ja yrttejä, joita tarjoillaan vieraille pappilan ravintolassa ja kaupassa.


Kenkäverossa vanhassa pappilan salissa nautittujen iltapäiväkahvien jälkeen siirryimme Mikkelin rautatieasemalle, josta palasimme alle kolmessa tunnissa IC-junalla Helsinkiin.


 

Mitä olisi Mikkeli ilman Kenkäveroa. Kenkäveron pappilamiljöö Mikkelissä on uniikki nähtävyys 5-tien varrella, Saimaan rannalla. Ravintola, myymälät, puutarha ja tapahtumat ovat avoinna ympäri vuoden. Erilaisia tapahtumia, näyttelyitä ja tekemispajoja järjestetään kaikkina vuodenaikoina. Kenkäverossa vanhassa pappilan salissa nautittujen iltapäiväkahvien jälkeen siirryimme Mikkelin rautatieasemalle, josta palasimme alle kolmessa tunnissa IC-junalla Helsinkiin.

Mikkelissä ehdimme vielä ihastella marsalkka Mannerheimin salonkivaunua, joka seisoo rautatieasemalla kunniapaikalla.


 

Etelä-Savon alue kauniine maisemineen, tunnelmallisine teineen ja lossiylityksineen ja hienoine lomakohteineen tekivät vahvan vaikutuksen. Sinne matkustan uudelleen.

Teksti ja kuvat: Ilkka J. Virtanen
 

 

 

 

 

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries