Korkeasaaren söpö uutuus kaksi manulinpentua

Ensimmäisiä kuvia manulinpennuista eläinlääkärin tarkastuksessa. Kuva: Korkeasaaren eläintarha


 

Korkeasaaren manuleilla on jälleen pentuja. Kahden kuukauden ikäiset manulinpennut ovat niin vauhdikkaita tapauksia, että niitä saattaa nähdä ulkonakin. Keski-Aasian karuilta seuduilta kotoisin oleva manuli on harmaan raidallinen ja paksuturkkinen arokissa.

 

Manulit ovat yksineläjiä muulloin paitsi kiima-aikana, jolloin naaras ja uros viihtyvät hyvin yhdessä. Pariskunta vietti yhteistä aikaa helmikuussa ja pentujen syntymän odotettiin ajoittuvan 2,5 kuukauden kantoajan päähän eli toukokuun alkuun. Laskettuna aikana emo alkoi viettää paljon aikaa pesäkopissaan ja kun toukokuun loppupuolella koppiin päästiin kurkistamaan, siellä oli kaksi pientä pentua.

Pennut ovat nyt kahden kuukauden ikäisiä ja niille on tehty pikaiset terveystarkastukset emon ollessa ulkoilemassa. Molemmat pennut ovat uroksia ja painavat kumpikin noin puoli kiloa. Eläinlääkäriltä pennut saivat matolääkkeet ja tunnistussirut. Muutoin pentujen hoitoon ei puututa, sillä oma emo on poikastensa paras hoitaja.

”Emolle taitaa olla helpotus, että pentuja on tällä kertaa kaksi, sillä ne ovat kovin vilkkaita. Niillä riittää leikkiseuraa toisistaan, eikä tarvitse koko ajan olla emon kimpussa. Pennut temmeltävät sisätiloissa ja liikkuvat emonsa perässä myös ulkotarhaan, jossa niitä on nähty varsinkin alkuillasta”, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth.

Korkeasaaren nuoren manuliparin ensimmäinen pentu aikuistui viime talvena ja sai lajikoordinaattorin valitseman uuden kodin Prahan eläintarhasta. Manuli kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla turvataan lajin tulevaisuutta. Korkeasaaressa nyt varttuvat poikaset siirretään aikuistuttuaan toisiin suojeluohjelmaan osallistuviin eläintarhoihin.

Manulien määrä luonnossa on ollut pitkään vähenevä, vaikka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokitteleekin lajin elinvoimaiseksi. Lajia elää harvalukuisena laajalla alueella Keski-Aasian karuilla ruoho- ja vuoristoaroilla. Korkeasaari tukee manulien suojelua luonnossa Pallas Cat International Conservation Alliance -järjestön kautta. Kissojen Yön keräystuotot ohjataan tänäkin vuonna manulien suojeluun. Viime vuonna suojelutyötä vauhditettiin 33 000 eurolla.

 

Lähde: Korkeasaaren eläintarha 1.7.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää